Lavinové vybavení

Bernardýn Barry prý začátkem devatenáctého století zachránil na čtyřicet lidí, strádajících v hromadách sněhu uprostřed švýcarských Alp. Na jeho práci navazuje od roku 1968 lavinový vyhledávač pojmenovaný Barryvox. Mammut jej vyvinul ve spolupráci se švýcarskou armádu jako revoluční způsob, jak zvýšit šance na včasné vyhrabání zasypaného z laviny. Od té doby se vyhledávač změnil k nepoznání.

Nejnovější model Barryvox S udává největší dosah z modelů dostupných na trhu: v digitálním režimu je to 70 metrů, v analogovém až 95 metrů. Plně automatické nastavení pomáhá hledajícímu polopatickým grafickým naváděním. I méně zkušený parťák má díky tomu slušnou šanci dohledat postiženého včas.

Barryvox S toho však nabízí více i profesionálním záchranářům, například vyhledávání v poloautomatickém módu nebo již zmíněnou možnost přepnout do analogového režimu. Funkce Advanced Group Check zkontroluje nejen zapnutí ostatních přístrojů ve skupině, ale u starších modelů i jejich vysílací frekvence a celkovou funkčnost. Mezi další praktické vychytávky patří zvukové navádění, možnost označení nalezených osob či sledování životních funkcí zasypaného. Mammut nabízí i levnější model Barryvox, který řadu pokročilých funkcí postrádá. Je určen pro rekreační uživatele, kteří ale neváhají s vyhledávačem často trénovat.

Lavinové batohy

V roce 2012 integroval Mammut do svých batohů lavinový airbag od švýcarského výrobce Snowpulse. Dnes nabízí dva různé systémy: Removable a Protection. Každý z nich se podle typu použitého batohu rozděluje na Light, Ride a Pro. Systém Removable lze snadno přendávat z jednoho batohu do druhého. Můžete si tak pořídit například 45 litrový batoh s airbagem pro delší túry a k němu minimalistický 20 litrový kousek na kratší výběhy. Systém Protection je umístěný v popruzích batohu a při odpálení nafoukne airbag i ze stran, čímž alespoň částečně chrání hlavu před poraněním.

Mammut nabízí celou řadu lavinových sond a lopat. V letošním roce propojuje všechny bezpečnostní prvky Mammut výrazná oranžová barva. Mozku ochromenému panikou by měla pomoci soustředit se na prvky výbavy, které je třeba zrovna použít.

Nejezdit s prázdnou

Freeriderky a freerideři, řádící na lyžích i snowboardech, Mammut určitě potěší osvědčenými batohy řady Nirvana, které se podobně jako ty lavinové dělí na Pro, Ride a Flip. Všechny mají oddělenou kapsu na lopatu a sondu a úchyty pro snowboard i lyže. Novinku představuje lehký Spindrift s obrovskými kapsami v bederním pásu, kam bez problému schováte stoupací pásy a spoustu dalšího vybavení, které chcete mít po ruce.

Pro příští rok

Pro příští rok chystá Mammut minimálně dva zajímavé kousky. První lezeckou helmu s integrovaným systém MIPS, který podstatně zvýší ochranu mozku při nárazu do hlavy, a bundu s všitými pásy strečového Gore-texu.

Související odkazy:

Skialpové vybavení Mammut na sezónu 18-19

Lavinové batohy Mammut 18-19

Lavinové vyhledávací přístroje Mammut 18-19

Lavinové sondy Mammut 18-19

Lavinové lopaty Mammut 18-19

Nejvýhodnější nákup Mammut je v obchodech HUDY Sport, který je výhradním dovozcem značky.