Značka Rab se pomaloučku, polehoučku prokousává na špičku pomyslného žebříčku výrobců špičkového outdoorového vybavení a má zaostřeno na lehkost. Přičemž funkčnost nesmí zaostávat. Tak je to i s bundou Direct Alpha.

Když smícháš Pertex Microlight a Polartec Alpha…

Přesně to provedli v Rabu. Oba materiály jsou nadprůměrně prodyšné a lehké jako pírko. Základní kámen úspěchu byl založen. Jde vlastně o dvě bundy v jedné. Rouno Alpha je přímo na těle, bez další podšívky. Jen minimalisticky je propojeno se svrchní bundou, tvořenou měkkým Microlightem. Obě vrstvy nejsou nikterak plošně spojené, jak to známe u laminovaných vrstev, třeba u goráče.

Neprofukavý svršek Pertex Microlight 

Měkký, tenký, lehoučký a také nešustivý. A především 100% odolávající větru, To je jeho hlavní benefit. Nikde se to oficiálně neuvádí, ale docela úspěšně odolává i dešti. To jsem si ověřil během testování v létě a udělal jsem i pokus, při kterém jsem na zádech udělal sběrnou nádržku na vodu a na balkóně testoval. Voda zůstala i hodinu po dešti na povrchu Pertexu. Aby toho nebylo málo, je Microlight od Pertexu i trochu pružný.

Prodyšná péřovka

Ano i takhle se dá tahle bunda používat. Začátkem února jsem ji nosil tři dny v okolí Lizumer Hütte v Tyrolsku. Kromě toho, že mrzlo, až praštělo (teplota -10° C), foukal většinou i silný vítr. V těchto podmínkách bunda fungovala ideálně. Na sobě jsem měl triko s dlouhým rukávem Devold Active, na něm tenoučkou ultralehkou flísku Rab Power Grid Pull-On a jako svrchní vrstvu Alpha Direct. V téhle trojkombinaci jsem byl po celý den v komfortu, vítr mi zalézal jen pod rukavice.

Abych se vrátil k té péřovce…Když je fakt velká zima a vítr dohromady, péřovka je určitě lepší drtič mrazu. Ale když se člověk alespoň trochu pohybuje a je suchý mráz, udělá bunda Rab Direct Alpha podobně dobrou službu. A nutno dodat, že když bude mrazivý den, ochrání vás i během túry. To péřovka bude čekat na svou příležitost v batohu a bude tedy i váhou navíc.

Bezvadně chrání před větrem

V boji s větrem jsou důležité detaily. Nejvíc tepla uniká hlavou. Tato bunda má skvělou kapuci, která je mimochodem přijatelná i pro moji malou hlavu. Sedí mi na čepici s příjemnou rezervou. Připomínám, že nemá žádné stahovačky, které by vás ve vichřici fackovaly. Totéž platí i pro límec. Na něm oceňuji je ho výšku. Je prostě akorát, zhruba do úrovně úst, takže nebrání vydechování pusou a zároveň dostatečně chrání krk. Opět bez jakéhokoli stahování. Izolaci krku pomáhá i těsnější střih kolem krku, ale zase ne tak těsný, aby obtěžoval, prostě zase akorát. Aby jemnou strukturu neničilo strniště ostrých vousů, jsou uvnitř límce v okolí zipu našité plošky z jemného, hladkého flísu.

Třetím drtičem větru jsou dlouhé rukávy, které mají na konci pružný panel a dokonce i poutko na palec. To jsem ale nevyužíval, rukavice jsem měl buď přes rukáv, nebo pod ním.

I když jde Rabu také o nízkou váhu, nesnížil se ke zkracování. Právě naopak. Bunda je vzadu do půli zadnice a spodní lem je jediná část, kterou lze přitáhnout k tělu stahovačkou. Udržení tepla je prostě prioritou.

Na jaře s krátkým tričkem

Jarní skialp je párádní. Ráno je vše zmrzlé na kost, po poledni je už na slunci na tričko. Přesně v takový den jsem otestoval teplou alfu, během poměrně dlouhé túry na dolomitskou vyhlídku Oberbachernspitze. Dopoledne bylo parádně. Hebký povrch načesaného Polartecu Alpha spolehlivě hřál moje ruce. Se sílícím sluncem už to nebylo úplně ono, přesto bylo v bundě i ve „vedru“ snesitelně. Díky skvělé prodyšnosti a ve vyšších polohách i čerstvému větříku. No a ve sjezdu už to bylo v pohodě, na závěrečnou rovinku jsem si pomohl rozepnutím zipu.

Vysoko položené a prostorné boční kapsy

Kapsy na bocích jsou prostorné hluboké a díly alfě udrží ruce v teple, to když bundu nosíte ve městě. Její nošení je drobátko návykové a tak ji nosím občas i ve městě. Zipy jsou tak vysoko, aby šlo přes bundu nasadit sedací úvazek tak, aby nešel přes zipy. Náprsní kapsa se vždycky hodí, u této bundy je dost prostorná. Posledním, zato zásadním zipem je průběžný zip od pasu ke krku, tam je zakončen „garáží“, která mu brání, aby se nepříjemně zakousl do vousů. Dole u pasu potěší druhý jezdec, což jsem v třeskutém mrazu ocenil při přípravě na čurání. Důležité je, že robustní zip chodí jako po másle a snadno se ovládá v rukavicích.

Superlehká prodyšná bunda

Co všechny popsané vychytávky a materiály podtrhuje? Všechno to váží pouze 512 gramů, velikost L! Jen pro představu, třeba univerzální, skvělá bunda Montura Alpha Extreme Jacket pro aktivní pohyb váží 314 g. Péřový svetřík Klättermusen Liv, který léta spokojeně používám, váží 315 g.

Optimální využití

Tahle bunda patří na túry do mrazivého, větrného počasí. Pokud předpověď neslibuje srážky, bude Rab Alpha Direct jedinou bundou, kterou budete potřebovat. Kdo chodí na skialpy s dětmi, ocení ji také, to kvůli častým přestávkám a pomalejšímu tempu.

Verdikt Skitour.Guru

  • Izolace tepla za pohybu 100%
  • Izolace tepla bez pohybu 80%
  • Prodyšnost 90%
  • Větruodolnost 100%
  • Použití teplotách pod -10°C 100%
  • Použití teplotách kolem 0°C 70%
  • Použití teplotách nad 5°C 40%
  • Kapuce a límec 100%

 Kdo by si chtěl bundu pořídit, obraťte se na nalehko.com:

Pánská bunda Rab Alpha Direct

Dámská bunda Rab Alpha Direct