Předpověď počasí potřebujeme znát dlouhodobou, na několik dní předem – ta rozhodne, zda vůbec a kam má smysl vyrazit. Pak vždy večer před túrou při plánování, nebo když se během túry počasí nevyvíjí podle předpokladů, mohou pomoci radary, které zaznamenávají skutečný vývoj.

Specifika počasí pro skialp

Vítr je stavitelem lavin a proto nás eminentně zajímá. Stejně tak vývoj oblačnosti kvůli viditelnosti a teplota vysoko v horách a výšková úroveň nulové izotermy. Asi cítíte, že tohle nemůžete čekat od přednastavených defaultních aplikací od výrobců telefonu. Budete muset sáhnout po něčem lepším.

Stojí za připomenutí, že zásadní informace o počasí ve vyšších polohách jsou zveřejněny v regionálních lavinových prognózách s dodatkem, co vývoj počasí znamená pro vývoj lavinového nebezpečí.

Aplikace o počasí

Meteoblue (app + web)

Výborná aplikace, která má v nabídce míst i vrcholy hor, horské chaty, nebo vysokohorská sedla. Podrobná předpověď na 7 dní a předběžná na 14 dní. Předpovědi na 5 dní se zobrazují formou meteogramů - předpokládaný vývoj teploty, úhrn srážek i rychlost a směr větru. Zajímavé je i porovnání předpovědi od více numerických modelů - Multimodel. Jedinou výtku bych měl k rychlosti  větru, která bývá velmi často nadhodnocena, někdy až 3x – to mám dlouhodobě vypozorované. Meteoblue.com je velmi oblíbená aplikace zejména ve Švýcarsku, které je z hlediska předpovědi docela komplikované.

Ventusky (app + web)

Česká aplikace s perfektním grafickým zobrazením jednotlivých vrstev – teplota, pocitová teplota, srážky, radar. Pro skialp důležité informace o větru jsou v placené verzi premium za lidovku 69 Kč ročně. Na webu jsou všechny vrstvy viditelné zdarma. Výbornou funkcí Ventusky je týdenní historie. Jedinou výtkou je absence předpovědi u vysoce položených míst nad civilizací, ale pro přehled teploty, oblačnosti a větru je to geniální nástroj.

Počasí & Radar  (app + web)

Doménou této aplikace z německé firmy wetteronline je zobrazení počasí z radaru – vidíme jaká je a byla situace a k tomu i výhled jak se budou srážky a oblačnost vyskytovat další 3 dny. Historie 24 hodin zpět.

Snowforecast (app + web)

Velmi často se skialpová oblast nachází nedaleko lyžařského střediska a tady se tahle apka velmi hodí. Předpověď sněžení i počasí s přehlednou infografikou, zřetelnou a důvěryhodnou informací o směru a síle větru a teplotním maximech, minimech i pocitové teplotě! Ideální pro porovnání podmínek v různých hladinách nadmořské výšky. Tahle apka je určitě přehlednější na webu.

Mountain-forecast.com (web)

Tahle stránka je skvělá pro vrcholy. Pro naše výjezdy do Alp nepostradatelný zdroj vývoje počasí. V našich horách je to s pokrytím už slabší. Kromě předpovědi jsou k vidění meteorologické mapy teploty, oblačnosti, větru, srážek a synoptická mapa.

SRF Meteo (app+web)

Aplikace švýcarské TV a rozhlasu, jejíž největší předností jsou parádní animace na 5 dní dopředu. Pustit si lze předpokládanou oblačnost a srážky, teplotu, vítr a přehled webkamer. Znalost švýcarského místopisu je výhodou, protože se zobrazuje celé území státu. Výborně zobrazený je i meteoradar, s predikcí srážek na 48 hodin. Pečlivě popsaná je předpověď počasí pro jednotlivé regiony. Vzhledem k hornatosti Švýcarska je předpověď v horách docela oříšek…

České a slovenské hory

ČHMÚ Plus (app+web)

Aplikace, jejíž součástí je známý předpovědní model Aladin, který zobrazuje na mapě ČR teplotu, srážky, vítr, oblačnost, vlhkost a tlak. Uvádí také podrobný přehled počasí na stanicích, které bohužel nejsou až na výjimky (Šerák – Jeseníky, Lysá hora – Beskydy) na horách. Komplexni meteoservis pro Českou republiku najdete na portálu Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

meteo.hzs.sk (web)

Slovenská síť 25 meteostanic ve vysokých polohách, o které se starají chlapi z Horskej záchrannej služby – střediska lavinovej prevencie. Meteogramy zobrazují průběh teploty, rychlost a směr větru a výšku sněhu za poslední 3 dny. K tomu je k dispozici 19 webkamer.

Příště o mobilních aplikacích s lavinovým a sněhovým zpravodajstvím