V dětství jste bývala úspěšnou závodnicí v běhu na lyžích. Jak se stalo, že jste se stala výraznou představitelkou outdoorové módy?

Jako sportovkyně jsem nebyla vůbec spokojena s oblečením, které jsme používali při závodech a tréninku. Proto jsem se rozhodla, že si oblečení pro tyto aktivity vytvořím sama.

Slyšel jsem, že právě Vaše firma Crazy Idea přišla na trh jako první s kombinézami pro skialpinisty. Co je na tom pravdy?

První lyžařskou kombinézu jsem vytvořila v roce 1989 společně se dvěma vynikajícími sportovci té doby, Fabiem Meraldim a Adrianem Grecem. Přišli za mnou do mého ateliéru v Bormiu a navrhli mi, abych pro ně vytvořila kombinézu, která bude vyhovovat jejich potřebám.

Kombinézy od „Crazy“, které si pamatuji z devadesátých let, nebyly pestrobarevné tak jako současné oblečení. Kdy a proč nastal ten přerod?

Barvy pro mě byly vždy velkou inspirací! Už tehdy jsme vlastně měli docela nápadité vzory, používala jsem potisky a látky velmi barevné a v outdoorovém světě jedinečné! Jen si vezměte, že úplně první skimo kombinéza byla žlutá, červená a modrá.

Kde berete inspiraci pro unikátní barevné vzory.

Vždycky hledám inspiraci ve všem kolem sebe a bez přírody se neobejdu! Měsíce sleduji svět módy a designu. Poté, co nasbírám spoustu informací a inspirace si většinou udělám čas pro sebe. V přírodě a při pohybu se nápady nějak spojí!

Byla hlavní motivací k barevnosti oblečení snaha odlišit se od ostatních značek?

Vždycky šlo o to, co se mi líbí a co cítím, že by mohlo zazářit! Už jako dítěti a mladému sportovci mi vždycky vadilo, že horské oblečení je šedivé a nudné. Proč musí být barvy, vzory a potisky ve světě módy omezené? To se muselo změnit!" :)

Jak postupujete, když se rozhodnete vytvořit něco nového, třeba softshellovou bundu na skitouring.

Všechny inovace, které přišly od společnosti Crazy, vycházejí od sportovců. Nejprve jsem poznala potřeby horských sportovců a společně s nimi jsem vytvořila první návrh, který tyto potřeby naplňoval. Pak už jsem jen vymýšlela, jak by tyto zkušenosti mohly zlepšit život dalším horským nadšencům.

Jak se vyrovnali výrobci látek s vašimi ojedinělými barevnými kombinacemi? Jak náročné je skloubit designovou představu s dostupnými materiály a technologiemi?

Je to velmi obtížné a věřím, že to je důvod, proč s tím ostatní značky také bojují. Společnost Crazy vždy úzce spolupracovala s výrobci materiálů při vymýšlení nových technických řešení. Jsme schopni vyvinout vlastní řešení a následně je prezentovat našim partnerům. Bylo to zpočátku hodně těžké, protože výrobci látek se malým společnostem příliš nevěnují. V poslední době, čím více rosteme, tím je to snazší!

Má na vývoj oblečení Crazy Idea velký vliv vývoj materiálů a technologií?

Rozhodně. Každé nové technologii a vývoji věnujeme velkou pozornost, a to nejen v horském, ale i v módním a textilním průmyslu. Implementovali jsme osvědčená řešení ze světa spodního prádla nebo například z interiérového designu. To je důvod, proč se Crazy, přestože je to malá společnost, podařilo na našem trhu zavést tolik novinek!

Které materiály jsou pro oblečení Crazy Idea nejdůležitější?

Vždy hledáme látky, které poskytují výkon v co nejlehčím a nejkompaktnějším balení. Výkonem myslím hřejivost, pružnost a pohodlí. To je celá myšlenka fast and light!

V claimu značky stojí „clothing for skitouring“. Vaše minulost je závodnická a slogan „Be fast, be light, be crazy“ evokuje především rychlost. Ale většina lidí se dnes na túře chce nejen spotit, ale i kochat krásnou krajinou a vnímat klid hor. Myslíte tedy na obě skupiny – skialpinisty a skitourery?

Náš slogan zní "Originální rychlé a lehké oblečení do hor, od roku 1989". Naším posláním je vytvářet nejlepší možná řešení pro lidi, kteří se chtějí v horách cítit jako sportovci. Přitom se snažíme překonat všechna omezení tradičního horského oblečení, kterými jsou nudný vzhled nebo nadbytečný objem. Ne každý je sportovec, ale my věříme, že pohodlí a výkon mohou jít ruku v ruce!

Nemáte trochu obavy z toho, že se vaše, byť velmi crazy designy, okoukají?

Naše návrhy a náš vkus nejsou vytesány do kamene. Neustále se vyvíjíme a měníme inspiraci. Naše nejnovější návrhy nemají nic společného s tím, co jsme dělali před 10 lety, a tento přístup se nikdy nezmění!

 

Žijete v Bormiu, kde se inspirujete a tvoříte. Napadají vás nějaké crazy myšlenky během túry, nebo si vyčistíte hlavu a stoupáte ve stylu fast & light?

Záleží na ročním období. Někdy mám nápady pořád, ale když navrhuji novou kolekci, věnuji ten čas rozjímání a nechávám mozek, aby si vše spojil! Ale abych byla upřímná, nikdy nevíte, kdy udeří blesk!

Se značkou Crazy Idea jste si splnila jeden svůj sen. Určitě jste inspirativní osobností, co je npodle Vás důležité pro úspěch…

Hodně tvořte! Nezáleží na druhu produktu. Rád tvořím každý den něco nového! V minulosti jsem navrhovala horolezecké kolekce, domy, interiéry... Prostě miluji tvůrčí proces v jakékoli podobě.

Doporučené odkazy:

Web značky Crazy Idea

Crazy Idea v ČR a SR

Dovozcem Crazy Idea je firma Deal Partner