Mačky Nuptse Evo

Pro výstupy na vrcholy jsou často v závěru túry potřeba mačky a cepín. Naším tipem

jsou mačky Nuptse Evo Classic, které poskytují univerzálního použití. Díky plastovým úchytům na špičce i kolem kotníku je nasadíte jak v létě na pohorky, tak v zimě na lyžáky. Ocelová jistota s 12 hroty váží 985 g a nazujete je na boty velikostí 36-47. Pokud používáte tvrdé pohorky a možností upnutí přední hrazdičky a zadního pákového mechanismu, zvolte raději Nuptse Evo Automatic. Ty jsou ideální i pro plastové lyžařské skelety, kde se projeví možnost pevného, stabilního uchycení k botám.

Cepín Alpin Tour 

Cepín Alpin Tour má banánový tvar, vhodný jak pro překonání strmých svahů s tvrdým vodním ledem (Tour a Tour+) i  pro pohyb na firnových svazích (Tour L) a vybrat si můžete ze tří variant, vždy v délkách 50, 60 nebo 70 cm. 

  • Alpin Tour má hlavu i topůrko z oceli (435 g@50 cm). Splňuje normu T (pro technické lezení).

  • Alpin Tour+ má rovněž hlavu i topůrko z oceli a navíc pogumovaný grip pro jednodušší lezení v exponovanějším terénu (455 g@50 cm). Také splňuje standard T.

  • Alpin Tour L má hlavu i topůrko ze slitiny hliníku a je hlavně pro firnové túry na skialpech (310 g@50 cm). Logicky základní B = basic certifikace.

Lehký vypolstrovaný sedák Tami

Tami je léty prověřený sedací úvazek, na jehož návrhu se podílelá špičková italská horolezkyně Tamara Lunger, proto je jmenuje Tami. Ideální pro ledovcové túry a lezení firnových svahů. Dvě poutka na materiál a rozepínací nohavičky, díky kterým se snadno nasazuje - odpadá nekomfortní přetahování přes lyžáky. Příjemná lehkost (200 g) a dvě velikosti. Menší XS-M je pro obvod pasu 80-100 cm a stehna 60-70 cm. Větší verze L-XL bude sedět těm, kdo mají pas v rozpětí 90-110 cm a přes stehna 70-80 cm.

Vybavení na ledovec

Skialpinisté potřebují při pohybu po ledovci nejen lano a sedák, ale také další “železo”. Samozřejmostí jsou karabiny. Pro navázání na lano doporučujeme karabiny se šroubovou pojistkou zámku Lime SG (42 g). Pro práci s lanem při vyprošťování z trhliny se neobejdete bez HMS karabiny hruškovitého tvaru. Doporučujeme Concept SG, resp. Concept SGL (74g). Výrazné usnadnění vytahování kamaráda z trhliny přináší blokant. Vlajkovou lodí mezi blokanty všech značek je RollnLock, který je miniaturní, lehoučký (80 g) a neničí lano. Kdo si poradí s dvojitým kladkostrojem, bude se mu hodit jednoduchá kladka Orbiter S (94 g). Blokant a hlavně kladku zapínejte do symetrické, oválné karabiny. Navrhujeme Pillar Pro SG (68 g). 

CT Orion - přilba je standardní výbavou

Pro skialpinismus i skitouring se stává standardem používání přilby. Helmy s certifikací pro sjezdové lyžování ovšem nemají vyřešené dostatečné větrání. To je naopak výhodou přileb horolezeckých. Doporučujeme horolezeckou přilbu Orion, kterou v létě využijete na ferraty nebo lezení. Dodává se ve čtyřech barevných variacích. Vyrábí se osvědčenou technologií In-Mold. Příjemné lehká helma Orion váží pouhých 230 g a na výběr jsou dvě velikosti, obvod hlavy 52-56 cm nebo 57-62 cm.