Prošli jsme vývojové i testovací centrum, tovární haly a měli možnost promluvit jak s vývojáři bot K2 i profi jezdcem Maxem Hitzigem, který již při svém debutu v serii vyhrál závod Freeride Wourld Tour. Na místě byli i zástupci firmy BOA.

V komentované fotogalerii vám předáváme nabyté znalosti abychom vám pomohli vybrat ty nejvhodnější a nejpohodlnější boty pro lyžování po upravených sjezdovkách i mimo ně - na skialpech i při freeridu.

Spolupráce K2 a boa

 

Jak se vrábí lyžáky K2 v italském Asolu

Továrna  ELEVATE OUTDOOR COLLECTIVE (dříve Dalbello) v podhorském, ale také takřka již přímořském Asolu, provincii Treviso. 

Úvodní školení nás seznámilo s kolekcí, vývojem spolupráce s firmou BOA, ale také pozitivně odpovědělo na řadu dotazů a připomínek, které za touto spoluprací vyvstanou na mysl.

BOA systém můžete nalézt na lyžácích K2 MINDBENDER, ANTHEM a RECON

BOA systém šlo najít na našich produktech již dříve, např. na vnitřní botičce, zde na skialpových K2 Dispatch Pro. Případně na snowboardových botách, se kterými K2 a BOA spolupráci započala jako s prvními již v roce 2001. Součástí návštěvy byla i jedinečná komentovaná prohlídka výrobní haly při plném provozu.

 

Formy pro vytvoření Powerlite Shell - vstřikováním plastů TPU, kdy jednu botu tvoří až 4 typy plastů nejen pro její nejlepší funkčnost, ale i snadnější nazouvání. Podobné postupy se využívají i např. v automobilovém průmyslu při slévání bloků motorů. A ano, na každou velikostní řadu potřebujete dva páry takovýchto slušivých ocelových bot pro Robocopa. V regálu na fotce je uloženo celé jmění, kam se hrabou zlaté cihly.

Další proces v řetězci výroby bot. Zapékání polepů a nápisů (vlevo). Lyžáka by nebyla kompletní, pokud by se nedoplnila vhodnou botičkou. Na obrázku fotka z vývojového centra právě zmiňovaných botiček (vpravo).

Než začne sériová výroba nového modelu, musí dojít k jeho řádnému otestování, které se následně provádí namátkově i po zařazení modelu do kolekce. Na snímku přístroj simulující ohyb kotníku lyžařova. Testuje se i odolnost skeletu při bočních nárazech (foto vpravo), seknutí hranou a další a další. zlomys­lnosti. Aby se docílilo co nejvyšší odolnosti skrz výběr nejvhodnějších výrobních postupů a materiálů.

Když je hotov skelet i vnitřní botička, musí se bota zkompletovat: osadit podrážkami, přezkami (které se nenýtují, ale šroubují pro jednodušší výměnu a vyšší odolnost), vložit boot board, Harshmellow Insert (sjezdový tvrdší, freeride měkčí - v krabici jsou oba) nalepit velikostní nálepky a vsunout botičku dovnitř, pak už jen zabalit a poslat k vám.

Poté jsme se přesunuli k praktickému školení na BOA systém. Lifetime guarantee, která opravdu funguje - s takovými partnery se spolupracuje skvěle! Koncept BOA zahrnuje několik systémů - od nejlehčích a nejjemnějších, po ty nejtužší a nejodolnější. Přesněji H+i1, který je právě použit na sjezdových a freeridových modelech lyžáků K2. 

Systém je možné utahovat i povolovat otáčením (pro přesnější nastavení), díky úpravě skeletu, ke které v K2 přistoupili, je utahování rovnoměrnější po celé délce a noha lépe, ale i pohodlněji, fixována. 35 tis. hodin vývoje, životnost založená na 3000 cyklech (každodenní používání po dobu 8 let), 5500 hodin terénního testování. Argumenty mluvící samy za sebe.

Napadá vás, jaká je odolnost a jak probíhá případná výměna systému? Odolnost rozhodně není nižší než u přezkového systému, naopak - jsou zde pojistné mechanismy, které umožní systém používat i po větších karambolech. A případná výměna? Je jednoduchá a navíc si ji můžete udělat doma a zdarma: https://www.boafit.com/…ort/warranty

Max Hitzig, nastupující freeridová megastár, s námi prošel jak továrnou, tak školením a teď už jen počkáme, jestli nastoupí s BOA systémem i on na FWT

 

Co by to bylo za Itálii bez báječné pizzy nakonec?!

Věříme, že spojení  K2 s BOA je cestou budoucnosti a vaše reakce v první sezóně nás v tom utvrzují.  Tak ať to frčííí!

Děkujeme K2 Skis za pozvání a inspiraci, našim obchodním partnerům za zájem i účast, a fotografovi Luca Jaenichen Photography za prvotřídní fotky.

Kde koupíte lyžařské boty K2?

Přehled prodejců, kteří vám poskytnou nejlepší servis při výběru vašich bot:

Ski a Bike Centrum Radotín

Nixski Store

VANCL sport

HAPPY SPORT - lyže, boty, snowboardy

Freeskier.cz

Outdoor Shops

Pro inspiraci se podívejte na jízdu Maxe Hitziga při debutu ve Freeride World Tour

 

Video Maxe Hitziga z Freeride World Tour ve Verbier: