Omedajlované…

V prestižním testu italského časopisu Skialper ovládla lyže Wayback 88 hodnocení v kategorii skitouring. O osm milimetrů širší „96“ metál nemá, ale o něco širší Wayback 106 se dostala do výběru Skialper Selection 2019 v kategorii freetouring.

Upravená sjezdovka

Lyže perfektně držela stopu i ve velké rychlosti a i na zledovatělém povrchu na ni byl spoleh. Byly to samozřejmě skoro nové lyže s perfektně ostrými hranami. Jezdil jsem délku 174 cm (měřím 176 cm, váha 80 kg, snad mírně nadprůměrný lyžař). Poloměr 20 metrů mi dovoloval pocitově skvěle vyjeté střední a dlouhé oblouky, u krátkých rychlých oblouků už to nebylo tak hladké. U 88tek bylo přehranění rychlé a snadné, ale i při šířce 96 to šlo rychleji, než jsem čekal. Když to shrnu, tak jsem na sjezdovce velký rozdíl mezi Wayback 88 a 96 ani moc nepocítil.

Mimo sjezdovku

Při nízké sněhové pokrývce byly možnosti dost omezené, když už jsme našli prašan, bylo ho pár centimetrů. Každopádně jízda na Waybacku byla plynulá a protože všude číhaly kameny, ocenil jsem, že dokázaly rychle reagovat na moje pohyby a agilně změnit směr. Na komplikovaném sněhu s různou tvrdostí se občas špičky lyží nechtěně zařízly příliš hluboko, ale neznamenalo to pád. Lyže mi odpustila jezdeckou chybu a díky optimální tuhosti špičky vyplula ze šlamastyky.

Ufoukané rozježděné pláně

Míst, kde se prášilo bylo jako šafránu a tak jsme jezdili freeride i po mírně rozježděných pláních po sněhu různé tvrdosti a místy nám ztěžovaly jízdu tvrdé ledové zmrazky, tak na lyže jsem se mohl spolehnout i tady. Lyže Wayback 96, které jsem měl v délce 177, jsem si nejvíc užil při jízdě mírně skloněnou prašanovou plání, kdy mi pomáhala větší plocha skluznice vytvořit dostatečný vztlak - jízda byla příjemně plynulá, protože lyže pluly těsně pod povrchem.

Lehké pro výstup

Pár W 96 váží necelých 2800 g/pár a W 88 jsou přibližně o čtvrt kila lehčí. Ve spojení s novým, minimalistickým vázáním Marker Alpinist, vážícím s brzdami 690 g jde o lehoučkou sestavu, na které si ale zároveň užijete jízdu dolů. 

Pásy s originálním úchytem

Současné kádvojky mají otvory ve špičce a patce pro ukotvení pásů. V díře na špičce se ukotví vzpříčená drátěná spona, na patce je pružný popruh s posuvným háčkem, který rovněž zapadne do otvoru na patce. Nechtěné uvolnění pásu tak nehrozí ani na jednom z okrajů. Pásy vyrábí Pomoca a jde o osvědčené mixové složení 70% mohair a 30% nylon, tedy to samé, co vyrábí Pomoca pro Dynafit.

Lavinový přístroj Tracker 3 od BCA

Stejného majitele i dovozce do ČR jako K2 má i značka lavinového vybavení BCA – Backcountry Access. Bécéáčko je jednou z pěti firem, která vyrábí lavinové přístroje. Poslední generací řady Tracker, v elegantním černém designu, je prémiový model Tracker 3, měl jsem možnost si ho osahat a vyhledávat s ním. Tracker S je kvalitativně i cenově prostředním z trojice amerických pípáků - jde o ořezanou verzí, která nemá čidlo pro automatické přepnutí do režimu vysílání a nedá se mu aktualizovat software..

Na rozdíl od evropských značek nemají pípáky od BCA úplné zaslepení signálu u nalezeného zasypaného (pozn.- zásadní funkce při vícenásobném zasypání). Na počátku hledání přístroj zaměří na nejsilnější signál. Po jeho nalezení se zmáčnutím tlačítka tento signál zaslepí na jednu minutu a přístroj chvíli hledá směr k dalšímu nejsilnějšímu signálu.

Na závěr ještě přehled ocenění pro lyže K2...
O Skialperu jsem psal v úvodu. Pro upřesnění - K2 Wayback 88  získaly vůbec to nejvyšší možné hodnocení Ski of the Year"Zce­la nová konstrukce Waybacků naplnila nejrozmanitěj­ší očekávání hod­notících v této kategorii a jde o perfektní náčiní pro náročné sjezdy, kde se vyžaduje vzorné chování. Ať jde o obtížný terén nebo sjezdovku, či strmé linie, Wayback 88 je, podle našeho názoru, lyže, která pomůže nejširšímu spektru lyžařů se dostat efektivně nahoru a zároveň sjet prakticky cokoli se před nimi objeví. Už to není ta poněkud měkčí lyže z minulých let – naopak, Wayback je skvěle vybaven i pro zkušené lyžaře, přičemž zůstává stále zábavná pro méně agresivní jezdce." V kategorii lehkých lyží byla lyže K2 Wayback 80 oceněna výborným hodnocením v několika klíčových vlastnostech - opět především perfektní chování při sjezdu.
Oblibě se těší i lyže Pinnacle. V Evropě uspěl přeevším Pinnacle 95Ti - VIP hodnocení od Skimagazin, tip Planet Snow, “skvělé” hodnocení je od Worldskitest.com. V Americe zase bodovaly širší Pinnacle 105Ti, stejně jako kompletní kolekce dámských freeridovek Luv.
V dalším fotoreportu vám přiblížím první dojmy z krátkého stoupání s vázáním Marker Alpinist.

Související odkazy:

K2 Wayback 88 2018/19 - lyže pro skialpinismus a skitouring

K2 Wayback 96 2018/19 - lyže pro skialpinismus a skitouring

K2 - lyže pro skialpinismus a skitouring na sezónu 2018/19

K2 – vybavení pro skitouring na sezónu 2018/19

BCA – lavinový přístroj Tracker 3 2018/19