Davidem Trtíkem, který se bootfiottingu několik let intenzivně věnuje, jsem si povídal v jeho království mezi vercajkem, v tradiční brněnské lyžařské speciálce Trtík Sport

Co je to bootfitting

Bootfitting, v dalším textu „BF“, je soubor činností, jejichž výsledkem je přizpůsobení tvaru boty podle tvaru lyžařovy nohy. Skládá se ze čtyř fází:

  1. Pečlivý výběr lyžařské boty, která uživateli docela dobře sedne. Tedy jít do obchodu, nejlépe takového, kde jsou zařízeni i na bootfitting a mají v týmu nějakého experta na BF.
  2. Tepelné přizpůsobení tvaru vnitřní botičky, tzv. „vypékání“.
  3. Mechanické úpravy skeletu boty, hlavně broušení a tvarování za tepla.
  4. Úprava stélky, nebo-li ortopedické tvarování sportovní vložky. Jde o její optimální výběr a přizpůsobení, případně i tepelné vytvarování na míru.

 Nejlepší je, vyhnout se bootfitingu…

Není nad to, vyhnout se BF. Vyberete boty, které vám padnou jako ulité a když bude stačit doladění vypečením vnitřní botičky, je to skvělé. Základem úspěšného výběru je botu si pečlivě vyzkoušet. V přehledu bot na SkitourGuru se sice dočtete jakou má šířku chodidla (last width) a tuhost (flexindex), ale nepoznáte, jestli vám v ní noha plave, zda má nižší či vyšší nárt, osaháte si, jak se ovládá systém přepínání ski-walk atd. Prostě není nad osobní vyzkoušení.

Co se dá bootfittingem vylepšit…

Když nepomůže vypečení vnitřní botičky, přichází na řadu úpravy skeletu. Typické je zvětšování objemu v oblasti malíkové hrany a v kotníku a kloubu nad palcem.

Limity bootfittingu

Je potřeba vědět, že upravit nejde vše. Když si koupíte boty, které vám vůbec nesedí, nezachrání vás ani mistr světa v BF. Proto je důležité správně koupit a dolaďovat pouze detaily.

Problematické je zvětšování délky prostoru uvnitř skeletu, je dost složité a navíc hrozí poškození boty.

Upravit výšku nártu je u skeletu prakticky nemožné, v tomto ohledu je pečlivý výběr při nákupu nenahraditelnou hodnotou.

Jak se tvarují různé typy bot…                                                                  

Nejjednodušší je to s botami pro závodníky. Takové lyžáky jsou vlastně polotovar, který je třeba doladit. Na váhu se vůbec nehledí, skelet je dostatečně tlustý na to, aby se dal vybrušovat. V podstatě ideální materiál pro bootfittera.

Závoďácké lyžáky mají navíc pod chodidlem plastovou desku, zvanou „zepa“. Ta se dá díky své tloušťce brousit a trochu i tepelně tvarovat a je to vlastně jediná možnost, jak přizpůsobit výšku nártu skeletu.

Lyžáky pro sportovní lyžování po sjezdovkách jsou už o něco tenčí, ale v podstatě se dají docela dobře upravovat, tedy platí to pro střední a vyšší třídu, která je vyrobena z kvalitnějších plastů. Low endová kvalita za nižší cenu z obchodních řetězců je zpravidla kvůli nevhodným vlastnostem plastů za tepla pro úpravu skeletu metodou BF nemožná. Dostáváme se ke kategoriím bot, které nás, skitourery a skialpinisty zajímá nejvíc. Lyžáky pro freeride, freeride touring a skitouring.

Složité konstrukce lyžáků pro skitouring

Boty, ve kterých se stoupá do kopce, musí být lehké. Mají přepínání mezi režimy chůze. Diametrální odlišnost oproti lyžákům na sjezdovku. K tomu konstrukce z různých materiálů, třeba skelet z Pebaxu, komín z Grilamidu a jazyk z polyuretanu. Různá lanka pro stahování namísto bytelných přezek. Aby toho nebylo málo, tak u některých kousků ještě nalepené panely z gumotextilu proti vnikání sněhu do bot. Sečteno a podtrženo – materiálová pestrost a konstrukční složitost jsou noční můrou bootfittera. Skelety se totiž tvarují za tepla a každý typ plastu se po nahřátí chová jinak.

Když vás boty tlačí nebo dřou…

…a dorazíte pro pomoc za fachmanem na BF s lehoučkými skialpovými lyžáky, nemůžete čekat zázraky a buďte prosím tolerantní. Když nepomohlo vypečení vnitřní botičky, ani přizpůsobená 3D stélka, jsou veškeré zákroky na skeletu opravdu náročné z výše uvedené konstrukční a materiálové komplikovanosti.

Vypékací vnitřní botička

Standardem ve skitouringu jsou dnes tepelně tvarovatelné botičky. Vypékat se dají opakovaně, takže když vám při letním volejbale ublíží výron a tvar kotníku se změní, stačí zopakovat tvarování v peci a přizpůsobit botu novému tvaru.

Současné lyžařské a skialpové speciálky vlastní nejednu pec a vypékaní je standardní úpravou. David Trtík má výborné zkušenosti s botičkami kanadské značky Intuition, které používá u lyžáků italská Scarpa.

Vypěňovací vnitřní botička

Kdo chce investovat do maximálního pohodlí, sáhne po vypěňovací vnitřní botičce. Funguje to tak, že do botičky, která se skládá z vnějšího a vnitřního svršku, se po zapnutí do skeletu vstříkne pěna, kterou lze přirovnat k expanzní pěně, používané ve stavebnictví. Ano, je to tak, do prostoru mezi vnitřek a vnějšek botičky se vstříkne hadičkami pěna, přičemž uživatel si na tuto operaci vleze do skeletu a zapne přezky. Po zatuhnutí pěny se odstraní přiváděcí hadičky a výsledkem je botka, vypolstrovaná přesně pro vaši nohu. Nevýhodou pro skialpinisty je vyšší váha, také cena cca 7000 Kč a nemožnost měnit opakovaně tvar.

Nadstandardní stélka

Odborně stélka, lidově vložka. Vyplňuje spodek vnitřní botičky a docela zásadně ovlivňuje pohodlí v botě. Hlavní funkcí stélky je podpora klenby. Většina lyžáků pro skitouring má lehkou, minimalistickou stélku, která přímo vybízí k výměně za tu, která podpoří klenbu. Na fotce vidíte, srovnání obyčejné, ploché vložky s 3D vložkou od Sidas, jednou z vůdčích značek v oboru BF, s obyčejnou vložkou, kterou koupíte v obchodě s lyžákami. Zatímco na obyčejné vložce se noha po utažení přezek „rozplácne“ a potřebuje k pohodlí víc místa do stran i na délku, tak u tvarované vložky s podporou klenby je noha v přirozeném, „nerozplácnutém“ tvaru. Noha v takovém stavu je méně náročná na prostor.

Sám jsem před lety, na Davidovu radu, „zkrátil“ díky tvarované vložce nohu natolik, že se z nesnesitelného svěráku stala pohodlná bota.

Shrnutí o bootfittingu

Když chcete pohodlnou botu, vybírejte pečlivě už při nákupu, zejména pozor na neupravitelnou výšku nártu. Když lyžáky nesedí ani po vypečení vnitřní botičky a výměny obyčejné stélky za 3D, pak je tu poslední možnost – úprava skeletu. Ta však není u konstrukčně složitých a materiálově různorodých bot pro skitouring vůbec jednoduchá.

Podle vyprávění Davida Trtíka připravil Michal Bulička

Tipy na bootfitting - v Brně rozhodně doporučuji Trtík Sport, na severu Moravy je v bootfittingu dominující Madeja Sport v Ostravě. V Praze vám vyladí boty na míru Boatpark v Karlíně.