BCA - BackCountryAccess

Tradiční americká značka je jednou z pěti, která dodává lavinové vyhledávací přístroje. Zásadní inovací je vylepšení technologie lavinového batohu Float 1.0 na Float 2.0. Dvojka je o 30% menší, o 20% lehčí a nové uspořádání přináší lepší využití objemu batohu. Původní tlaková láhev se vzduchem není s novou verzí 2.0 kompatibilní (nová je lehčí), používá se totiž rozdílný tlak.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky BCA pro sezónu 16-17

Black Diamond

Další americká legenda se pochlubila novou řadou promakaných rukavic, které získaly ISPO Awards. Bédéčko představilo alternativu k řadě lyží Helio. Jmenuje se Route, ve třech variantách 105, 95 a 88. Nižší cena něco stojí – na rozdíl od Helio nemá Route karbon a je těžší, třeba Route 88 váží 3090 gramů, pár Helio 88 má 2400 g.

Lavinové batohy se systémem Jetforce jsou beze změny, pro ty, kdo hledá větší objem (třeba pro více dní na ledovci), je tipem Saga 40.

Black Crows

Kultovka ze Chamonix se stále drží osvědčeného designu s převládající jednou barvou. Zajímavostí je nová lyže jménem vertis, pro lyžování po sjezdovkách středisek. Z 28 modelů šesti kategorií je hned 9 novinek. Ze sedmi touringových lyží je nová, přesněji řečeno modernizovaná ova freebird v modré barvě, měla by být tolerantní k jezdeckým chybám a komfortně ovladatelná. Je lehčí o 750 g /pár, díky karbonu a fiberglassu. Je to o fous užší a půl kila lehčí sestra osvědčených lyží orb freeride.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Black Crows pro sezónu 16-17

Colltex

Tradiční švýcarský dodavatel pásů ze švýcarského kantonu Glarus výrazně osvěžil svou kolekci. Dá se říct, že nezůstal kámen na kameni. Od zimy 17/18 to bude takhle: tři typy přilnavé vrstvy: Hotmelt (klasika), Silicone a Acrylate. Všechny tři s přívlastkem adhesion. Čtyři druhy uchycení. Pět modelů pásů, které budou od příští sezóny inovovány.

Na veletrhu získal Colltex dvě ocenění ISPO Awards. První za vývoj pás další generace. Pásy Combin s fosforeskující stoupací vrstvou, což oceníte při manipulaci s pásy za tmy. Při výstupu asi více potěší výrazná redukce hmotnosti, při hledání místa v batohu úspora sbalitelnosti o 30% objemu. Uživatel nepotřebuje fólii, přilnavá silikonová vrstva spojeného páru pásů jde při „rozlepování“ snadno od sebe. Combiny fungují i díky 100% mohairu až do teploty 50 pod nulou.

Druhý metál si Colltex připsal za nápadité řešení uchycení pásu na patce lyže - Smart. Na lyžisi nalepíte pruh se suchým zipem a přehnutý popruh na něj jednoduše uchytíte. Kdo má dobrou paměť, ví, že první posuvnou sponu Camlock s variabilní délkou představil zhruba před deseti lety právě Colltex.

Contour

Vlajkovou lodí tyrolské značky je unikátní typ pásů hybridních (3 modely) a s klasickým lepidlem (5x). Zajímavostí je 37 rozměrových variant vykrojení a délek u předřezaných pásů. Navíc 15 kombinací šířek a délek pro vlastní ořez.

Kdo ještě hybridní pásy nezná, fungují takhle... jsou to pásy s přilnavou vrstvou bez klasického lepidla. To však součástí pásu je, díky jedné lepicí vrstvě navíc. Contour Hybrid má totiž dvouvrstvou konstrukci lepicí vrstvy, která řeší slabinu makromolekulárních přilnavých vrstev – jejich postupné odlupování od stoupacího „těla“ pásů v místech největší zátěže. Proto se jako pojivo přidává „mezivrstva“ klasického lepidla, zajišťující její pevné spojení přilnavé vrstvy se stoupací. Jednodušeji - je to třívrstvý sendvič: stoupací vrstva-klasické lepidlo-adhezní vrstva.

Stejně jako Colltex má i Contour velmi široký sortiment doplňků na údržbu pásů.

Pro malé skialpinisty je fajn adaptér StartUp. Děti použijí svoje lyže s běžným sjezdařským vázáním i lyžáky. Stačí pořídit pásy a samozřejmě adaptér.

Příště o značkách Climbing Technology, Dalbello, DPS, Dynafit a Elan.