Dalbello

Tradiční italský producent lyžáků představil nový design řady Lupo pro touring i freeride.

DPS Skis

Špičkové lyže ze Salt Lake City představili novou řadu lyží Alchemist. Vyznačuje se využitím karbonu. DPS má na co navazovat, s karbonem začalo pracovat už v roce 2005. Alchemist slibuje hlavně maximální tlumení vibrací. Mezi dvěma vrstvami karbonu a sidewaly je jádro ze dřeva osiky. Najdete u deseti lyží od DPS.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky DPS Skis pro sezónu 16-17

Dynafit

Dynafit provedl zásadní obnovu designu téměř celého sortimentu. Důraz klade na barevnou sladěnost setů, dotaženou do detailů.

Orientace zimní kolekce míří na šlapání po sjezdovkách – koleci Speedfit.

Lyže byly přejmenovány a drobně změněny, a design určují čtyři barvy. Dvoje lyže jsou v kategorii Race (zelená), pět v řadě Speed (žlutá), stejně jako Tour (modrá). Na freeridery míří řada Tour (oranžová).

Některé parametry vykrojení jsou beze změn a znalci v nich odhalí osvědčené modely. Tak třeba TOUR 88 SKI jsou bývalé Manaslu apod. 

Podstatné vylepšení najdete u vázání Radical 2, které se nově jmenuje Rotation Binding . Otočná špička pro optimalizaci vypínání má podstatné vylepšení. Špička je nově v rovnovážné poloze v režimu výstup i sjezd. Pro vychýlení z „nulové“ pozice v ose vázání i lyže je potřeba překonat určitý odpor a odpadá tak nepříjemné hledání „nulové“ polohy pro aretaci špičky pro výstup.

 Nové vázání je TLT Speedfit Binding s bajonetovým zámkem otočné patky s volitelnou brzdičkou v šedočerném provedení a materiál převažuje slitina hliníku. Vypínací síla DIN 6-12. Patní opěrky na kloubech nabízí dvě pozice. Téměř stejné je TLT Speed Binding, vypínací síly 5-10, převládá ocel a hmotnost se tak zvýšila z 570 g (pár, bez brzd) na 620 gramů.

Do detailu designovaná je uhlově-zelená řada Carbonio – lyže 89 SKI, lyžáky buď turistické TLT7 nebo závodní verze Pierre Gignoux, vázání je stylově upravený Superlight a do kolekce patří i hole, batoh péřovka.

Pro boty TLT7 není možnost upevnění klasických maček s hrazdičkou přes špičku. Byl vyvinut zcela nový adaptér, kompatibilní s železy Camp, CT, Grivel, Salewa, AustriAlpine a Edelrid.

Čtveřici helem vévodí model DNA Helmet, vážící 300 gramů.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Dynafit pro sezónu 16-17

Elan

Slovinský, v Česku stále velmi populární výrobce lyží Elan se může pochlubit cenou ISPO Award za kolekci pěti model lyží Ibex s technologií Bridge. V šířkách pod botou 84 nebo 94 a s nebo bez karbonu. Poloměry vykrojení 18-22 metrů. Rozpětí hmotností 2060 až 2700 g/pár.

Perličkou jsou skládací lyže s mazaně vymyšlenou aretací i kloubem. Ne náhodou jsou osazený touringovým vázáním (G3 Ion)

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Elan pro sezónu 16-17

Fritschi 

U kdysi konzervativního švýcarského výrobce se dějí věci. Po letech ve znamení rámového Diamiru dokonce zmizí tento pojem z názvu a loga firmy. Její přesný nový název bude Fritschi Swiss Bindings. Vyladěný Vipec se nově jmenuje Vipec Evo 12 s vylepšenou nášlapnou špičkou a také s vyladěným vypínacím blokem pro uvolnění špičky poté, co vyletíte po hlavě vpřed a bota opustí sevření s patkou.

Hlavním tahákem je však nové freeridivé vázání Tecton 12. Zjednodušeně řečeno, špička dělá bezpečnost a patka tuhost. Špička je kopií té od Vipecu, patka je zcela inovativní. Opět využívá předozadního posuvu při přepnutí mezi módy walk a ski. Největší vychytávkou je kontakt mezi botou a patkou ve třech rovinách. Nejen shora, ale i pro spojení je využito i šikmých drážek techového insertu boty. Vypínací rozsah 5-12, nové šířky brzdiček (4 volby) a hlavně nízká hmotnost. Včetně brzd váží freeridový Tecton 1260 gramů, jen o 100 více, než touringový Vipec.

Základní seznámení s vázáním prožívám v těchto dnech a tak očekávejte podrobnější report. 

 

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Fritschi pro sezónu 16-17