Na Ramzové v Jeseníkách trávíme tradičně čas povánoční. Desetiletému Martinovi teď dělá parťačku osmiletá Klárka. Po obligátním výstupu na Šerák v nevlídném, mlhavém počasí jsme čekali na lepší podmínky. Krátké okno slunce slibovali na Silvestra.

Haute Route je hlavně trasa z Chamonix do Zermattu a další alpské přechody. Pro malé děti je každopádně trasa z bodu A do bodu B něco neobvyklého, k opravdovému přechodu chybí přespání na chatě. Místo toho jsme s sebou vzali mluvícího pejska - malého bráchu Lukáše, který nemohl zůstat sám na Ramzové a tak jsme mu připravili triatlon – pěšky, běžky, sjezdovky.

Ráno autem z Ramzové do Jeseníku a s hromadou lyží a dvěma batohy autobusem na Červenohorské sedlo.

Opouštíme přelidněné sedlo a chystáme pásy...

Kolem památníku obětem hor směrem na Vřesovou.

Už je potřeba změnit způsob pohybu...

Malá svačina proběhla u Vřesové studánky.

Pak zase nahoru na rozcestí pod Červenou horou...

První sjezd na pásech a poslední sluníčko dne...

Lukášek přepřahá podruhé z bot na běžky a stoupá na Keprník...

Mlha na Keprníku, ale teď už to bude skoro jenom z kopce.

Stoupání je odzvoněno, čeká nás dlouhý sjezd ze Šeráku na Ramzovou a Lukimu na chatě Jiřího přezujeme boty na lyžařské a cvakne se do sjezdovek. Předtím ale za odměnu horká čokoláda, která byla epesní. Paní chatařka Veronika přivítá každého kuchaře a číšníka, který by se rád přesunul z nížiny nad mraky. Chata Jiřího hledá personál...

Se soumrakem sjíždíme po sjezdovce na Ramzovou a první haute route je u konce. Mě ještě zbývá dojet vlakem, stylově se jmenoval Alois Nebel, do Jeseníku pro auto. Takový tedy byl můj a myslím, že i náš, nejlepší Silvestr!

Pro úplnost mapa trasy z mapy.cz: