#1 Sníh se lepí na chlupy stoupací vrstvy.

Když je sníh mokrý a lepivý nebo když začne poprchávat nebo se proboříte sněhem do potoka. Mít vlhké pásy může mít neblahé následky hlavně, když mrzne. Vrstvičky ledu mezi chlupy se ne a ne zbavit. Když se to stane na jaře na firnu, skoro nic se naopak neděje.

Jak se tomu vyvarovat? Být opatrný při překračování rýh a proláklin, kde může být pod sněhem voda (potůčky, jezírka), hlavně na začátku zimy. Voskovat si před túrou pás, bude pak hydrofobní. Použít impregnační sprej proti nalepování sněhu.

#2 Lepidlo nelepí.

To se stává většinou za silného mrazu, nebo když je mokrý sníh a vlhkost se plíživě dostane mezi skluznici a pás. Mez skluznic a pás se úspěšně dere i jemný přemrzlý sníh. Vlhká nebo zmrzlá lepicí vrstva pásů lepí mizerně, což platí hlavně u klasického pryskyřičného lepidla (hotmelt), které se nejobvyklejší…

Jak tomu předejít:

  • Před sezónou obnovte lepicí vrstvu – u hotmeltu potřete pás lepidlem, případně obnovte celou lepicí vrstvu (servis to umí). U pásů bez lepidla proveďte očistu vodou se saponátem nebo speciálním přípravkem (hybridní pásy).
  • Po každé túře se snažte pásy vysušit, jinak budete mít ráno problém. Když není v chatě sušárna nebo spíte ve stanu, tak si přeložené pásy dejte pod oblečení na břicho a ráno budou suché.
  • Teplé pásy nalepené na suché skluznice v lyžárně chaty budou držet mnohem víc než studené pásy nalepené na zmrzlou skluznici.
  • Navoskované nebo sprejem impregnované pásy odpuzují vlhkost.
  • Pásy pečlivě nalepujte, zejména před prvním stoupáním. Hlavně u špičky a pod vázáním. To je zásadní prevence proti vnikání sněhu mezi pás a skluznice.
  • Když střídáte často nalepování a odlepování pásů, nechte během sjezdu zregenerovat pod bundou - teplo léčí!

Lepidlo stále nelepí…

Výše uvedené pokusy byly neúspěšné, ale bez pásu to do kopce prostě nejde. Zkuste nalepit speciální lepicí záplatu, kterou prodávají výrobci pásů. Případně vybalte z kouzelného balíčku na opravy oboustrannou nebo jakoukoli lepící pásku a přelepte ji přes pás i lyži. Když nepomůže ani to, použijte plastové stahovací pásky – bindery. K jejich utažení a před sjezdem k rozepnutí se hodí kleště a nůž.

Foto: Contour Skrýt poznámky

#3 Poškozená koncovka pásu.

Když se poškodí na patce, dá se to vyřešit pečlivým přilepením konce pásu ke skluznici. Předtím je ale nutné konec pásu dobře očistit od sněhu a udělat vše proto, aby se po přižehlení rukou opakovaně neodlepoval. Ideální je použít lepidlo z tuby. Mělo by být v servisním balíčku…

Komu se rozbije nýt a kovová koncovka mu plandá na konci pásu, může opravovat s pomocí režné nitě a jehly, ale spíš až večer na chatě, pokud mu ovšem během dne uvolněnou koncovku „neukradne“ sníh. Jehlou se pás lépe šije, když si protahování pásem ulehčíte kleštěmi. Zkuste se zeptat chataře, možná najde ve sklepě nějaký nýt, ale byl by to spíš zázrak.

#4 Prasklý pružný úchyt pásu

Hodně z nás používá pásy se špičkou, která má pružný prvek, který slouží k napínání pásu před přilepením. Guma jak stárne, ztrácí pružnost a křehne. Kdo pás příliš napíná, což je zbytečné, koleduje si o přetržení gumy na úchytu. Tady pomůže jen náhradní kousek. U hojně používaných pásů Dynafit hrozí ztráta gumového pinu (čudlíku), protože se může uvolnit z plastového pouzdra v pásu.

Posledním trendem je přemísťování pružné koncovky ze špičky na patu, která má gumový popruh se posuvnou sponou a špička pásu má všité ocelové očko nebo háčky – prostě nepružný úchyt.

#5 Lepidlo z pásu zůstává na skluznici

Když odlepíte pás a na skluznici zůstane zbytek lepidla, noc se nesvezete a odstranění lepidla v terénu nebývá jednoduché. Když se vám takové nežádoucí přemísťování lepidla z pásů na skluznici přihodí, je dobré zvážit, zda nevyměnit celou lepící vrstvu za novou (umí ve skialp servisu). Degradaci lepidla (hotmelt) způsobuje změna vlastností lepidla vlivem tepla – proto pozor na vystavování pásu na přímé slunce nebo nalepování pásů za pokojové teploty, třeba večer před túrou. Nalepujte na suchou, optimálně i navoskovanou skluznici. V sadě na opravy by měla být plastová stěrka na vosky a nůž, kterými lepidlo seškrábete. Účinnější je hadřík napuštěný technic­kým benzínem, ale kdo ho s sebou nosívá…

Rada na konec

Pásy jsou nejchoulostivější část vybavení a péče o ně se nám vrátí tím, že budeme mít bezstarostnou túru. Většina popsaných potíží se v mrazu a větru řeší blbě. Proto je důležitá prevence…

  • Udržuj lepicí vrstvu stále dostatečně lepivou – dá se to řešit svépomocí i v servisu.
  • Před začátkem sezóny zkontroluj, jak pás lepí a zda jsou všechny úchyty v pořádku.
  • Pokud nemáš sadu na opravy, dej si ji na podzim dohromady. Třeba ji 100x poneseš zbytečně, ale když tě vytáhne ze šlamastyky, odpustíš ji předchozí zbytečnou zátěž v batohu…
  • Bez některých náhradních dílů a základního nářadí se neobejdeš.
  • Štěstí přeje připraveným, nikoli vyvoleným.

Zbývá popřát dokonale lepicí pásy a hodně prašanu…

Stoupací pásy pro skialpinismus, skitouring a freeride - všechny značky, všechny modely