Zatímco výběru lyží, bot, vázání a i hůlek se řada lidí věnuje s náležitou pečlivostí, stoupací pásy obvykle nejsou (snad kromě pásů pro závodníky) tématem vzrušených debat, přestože namrzání, odlepování nebo nedostatečný skluz pásu může pokazit jinak parádní den v horách. V tomto článku si řekneme, jak připravit tuto zásadní část skialpové výbavy na zimu.

Lepím, tedy stoupám 

Základní dva typy pásů dle lepící vrstvy lze jednoduše rozdělit na bezlepidlové (makromolekulární přilnavost) a lepidlové (hotmelt). Pro názornost si rozdíl v péči ukážeme na technologiích pásů tyrolského výrobce KOHLA.

Technologie Vacuum Base 2.0

Jedná se o speciální vakuové „lepidlo“, které nepotřebuje separační fólii a k základní údržbě postačí otření nečistot vodou a následné utření pásu do sucha. Pokud se na pás nachytalo jehličí a více dalších nečistot, lze využít Vacuum Base Cleaner, který jednoduše naneseš pomocí houbičky pod tekoucí vodou, rozetřeš a následně spláchneš. Po osušení máš pás jako nový.

Lepidlová technologie Hot-melt a Smart-hot-melt

Léty osvědčená lepidlová klasika, kterou v Tyrolsku ještě vylepšili a technologií Smart-hot-melt prodloužili pásům jejich životnost a usnadnili manipulaci s nimi - pásy se mohou lepit k sobě, bez poškození lepidla. 

Odstranění starého lepidla

U starších pásů však může dojít k vytrhávání, žmolkování nebo zašpinění lepidla nečistotami, např. jehličím. Co pak s tím? Pásy jsou funkční, ale lepidlo už nemá potřebnou sílu. V takovém případě je potřeba lepidlo pomocí horkovzdušné pistole a škrabky odstranit. Pokud na pásu zbydou ještě nějaké zbytky lepidla, stačí kus savé látky, který přežehlíte přes pás žehličkou, zbylé lepidlo se nalepí na látku a pás je tak očištěn. 

Nové lepidlo

K nanesení nového lepidla postačí použít fólii Glue Transfer Tape nebo jinou pásku a žehličkou rozehřátou na 150 °C rovnoměrně lepidlo zažehlit. Pak postačí několik hodin počkat, než lepidlo plně zatuhne, sundat fólii a dočistit zbytky lepidla přesahující okraje pásu  a je to hotové.

Kdo chce skluz, musí mazat

Kdo by neznal, jaká je to otrava, když se na pás nalepí „bakule” sněhu nebo na něm namrznou ledové vrstvičky. Takový pás buď nejede, nebo smeká a přinejhorším obojí :)  

Stoupací stranu pásu tvoří nejčastěji tzv. mix, což je kombinace přírodního mohairu a syntetického materiálu (čistě syntetické pásy jsou již delší dobu na ústupu), při závodech se zase pro lepší skluz používají pásy 100 % mohairové. 

Všechny typy ale mají jedno společné - potřebují péči, aby mohly plnit co nejlépe svou funkci a tedy pevně držet při stoupání a hladce klouzat při sjezdu. 

Speciální vosk na pásy

V nabídce Kohly najdeš speciální vosk na pásy Evo Glide Wax Cold/Warm. Vyber vosk podle podmínek, které venku panují. Jde o fluorový vosk, který odpuzuje vodu a nečistoty a ty tak budeš mít hladký, rychlý skluz i při měnících se podmínkách (v údolí prší, na hřebenech mrzne).

Několik důvodů, proč voskovat pásy:

  • pásy nesají vodu, nelepí se na ně sníh
  • voskování snižuje tření mezi sněhem a pásem - zrychluje se skluz pásů
  • vosk odpuzuje špínu nalepenou na mokrém sněhu, která pásy brzdí
  • navoskované pásy jsou odolnější proti mechanickému poškození

Postup voskování pásů

  1. Očisti a osuš pásy.
  2. Nalep pásy na lyže.
  3. Žehličkou rozetři vosk po směru zapletení chlupů, od špičky k patce lyže.
  4. Následně teplou žehličkou vosk zažehlíš (vosk by se neměl na žehličce pálit a dýmit). Žehličkou přejeď pás pouze jednou a to v celé délce od špičky k patě. 
  5. Odstraň přebytečný vosk - nejlépe stěrkou, kterou držíš hned za žehličkou. Přebytečný vosk odstraň ještě za tepla. 
  6. Navoskované pásy nakonec důkladně vykartáčuj, opět ve směru od špičky k patce. – T ím odstraníš poslední zbytky přebytečného vosku, který může snižovat přilnavost stoupacích pásů. Použij přírodní měkčí kartáč, stejný, co používáš i na lyže.

Impregnační sprej

Jasně, řekneš si žehlička, kartáč, vosk, ale kde to mám vzít? Eexistuje alternativa - pásy můžeš impregnovat také pomocí impregnačního spreje Dry Climb. Ten je dobré použít minimálně jeden den před túrou, aby měl nanesený přípravek dostatek času zaschnout a případně zvýšit účinek impregnace  zahřátím pomocí fénu..

Pokud potřebuješ na túře rychlou pomoc, bo jsi podcenil přípravu, tak nech pásy nalepené na lyžích, očisti je a pokud to jde, vysuš na slunci a pak vosk vetři po směru zapletení chlupů, tedy od špičky. 

Tak a teď si sáhni do svědomí! Máš své pásy připravené na sezónu? Dej se do toho, ať to frčí!

Poznámka na konec…

Tento přínosný článek s užitečnými informacemi vznikl s podporou značky Kohla. Proto má určité znaky komerčního propojení. Proto je níže základní info o značce a v textu zmiňovány konkrétní produkty a odkazy do e-shopu. Kvůli edukativnímu poslání článku není záměrně označen jako „komerční prezentace“.

KOHLA jsou výrobky z Tyrolska, na které se můžete spolehnout

Rakouská firma KOHLA se sídlem v Innsbrucku vyrábí vybavení pro skialpinismus, horolezectví a outdoor už od roku 1932. Své výrobky vyvíjí, vyrábí a testuje přímo v Tyrolsku, a proto může změny rychle integrovat do výroby. Při testování a vývoji spolupracuje s národním německým skialpinistickým týmem, kterému je exkluzivním partnerem. Pásy jsou vyráběny s maximálním důrazem na kvalitu provedení. KOHLA vyrábí pásy i pro jiné značky, např. Scott, La Sportiva, Fischer, Völkl, Atomic a jsou vyváženy do více než 30 zemí světa

Za skialpinistické pásy získala KOHLA množství ocenění (mezi nimi i dvě ISPO Awards 2013/14 a 2015/16 za inovaci).