Abych byl spravedlivý, je nutno zmínit první průkopníky ze švýcarského Colltexu, kteří na přelomu tisíciletí opustili tradiční hotmelt a vyvinuli makromolerulární adhezní vrstvu ct40. Následovaly rakouské pásy Gecko, které měly a dosud používají vysoce adhezní vrstvu místo lepidla. Před pěti lety přišla Pomoca s adhezní silikonovou vrstvičkou Tipon, ale tahle cesta zatím nevedla k úspěchu.

Současné lepicí vrstvy ve zkratce

Nejrozšířenější je klasické lepidlo, anglicky hotmelt. Je to lepidlo na bázi pryskyřice. Spolehlivě drží za všech podmínek, nevýhodou je komplikované rozlepování pásů, slepených k sobě, což platí hlavně u širokých pásů pro freeride. Zhoršení lepivosti pásů a žmolkovatění lepidla podporují změny teploty, které mají na svědomí změnu vlastností lepidla.

Makromolekulární adheze je dalším typem, který nastoupil jako alternativa k hotmeltu, před zhruba deseti, patnácti lety. Je to nelepivá vrstva, která funguje na principu silného povrchového napětí mezi skluznicí a pásem. 

Třetí variantou lepidla je hybridní lepicí vrstva, která je podobná oboustranné pásce. Na jedné straně je pevně spojena s pásem a na druhé straně, o něco méně silněji, se skluznicí.

Dalšími novinkami jsou lepidlo Smart Glue a adheze zvaná Fusiontec.

Co trápí skialpinisty u lepicí vrstvy

Namrzání. Když se dostanou mezi skluznici a pás jemné zmrzlé krystalky sněhu, lepivost je pryč. Když zrovna mrzne a nesvítí slunce, vrstvičku nežádoucího sněhu můžete oškrabat, ale obnovit lepení se vám nepovede, alespoň u hotmeltu. Naproti tomu u makromolekulární adheze se díky hladkému povrchu námrazy zbavíte, totéž platí pro hybrid.

Vlhkost. Aby pásy dobře držely na skluznici, je nutné, aby byla suchá. To platí jak pro hotmelt, hybrid i smart glue. Nejlépe se s vlhkostí vyrovnává makromoleulární adheze, kterou snadno opakovaně nalepíte i mokrou. Má to ale vadu – zanedlouho se obvykle odlepí znovu…

Síla přilepení. Spolehlivost spojení pásu se skluznicí je zásadní pro skialpinistovu spokojenost. Největší zkouškou lepivosti jsou extrémy – silný mráz spojený s větrem a naopak velké teplo, když stopa taje pod lyžemi a chlupy pásů jsou nacucané vodou. Když je suchý sníh, mírný mráz a svítí slunce, lepí skoro všechny pásy dobře…

Rozlepování pásů od sebe. Snahou je, aby se pásy při manipulaci co nejsnadněji odlepovaly od sebe nebo dokonce vzájemným slepením neničily povrch lepidla. Proto velmi doporučuji separační pás, obvykle z textilní nebo plastové síťoviny (to není ten igelit, který z pásu strhnete po nákupu). Když u některých pásů není součástí balení, dá se dokoupit. S jeho pomocí výrazně prodloužíte životnost lepidla, hlavně hotmeltu. U ostatních uvedených lepidel není potřeba.

Stárnutí lepidla a jeho žmolkování. Tento problém trápí hlavně hotmelt, který působením tepla mění své vlastnosti, především má tendenci žmolkovatět. To zhoršuje lepivost a způsobuje odírání chlupu tam, kde vznikl na opačné straně pásu hrbolek ze žmolkované kuličky.

Ulpívání nečistot. Problém hlavně v teplých dnech, kdy taje a stopa vede lesem. Mezi špatně držící lepidlo a skluznici se může vecpat jehličí. Dalším zdrojem nalepování špíny na pásy je batoh, do něhož vložíte pásy bez obalu. Když není pás pečlivě slepený k sobě, mohou se na něj nechráněné plošky nalepit drobečky, chloupky z vlněné čepice apod. Opět jde hlavně o problém hotmeltu, z jehož povrchu se nečistoty velmi špatně odstraňují. O moc lepší to není ani u Smart Glue. V tomto ohledu naopak bodují Hybrid, Fusiontech a makromolekulární adheze.

Co ovlivňuje spolehlivost lepicí vrstvy?

Klasické lepidlo negativně ovlivňuje výrazná změna teploty, proto pozor na vystavování pásu prudkému jarnímu slunci. U adhezivních pásů bez klasického lepidla dbejte na to, aby byla skluznice před nalepením suchá. U všech druhů přilnavých vrstev bez rozdílu platí tato mantra o suché skluznici!

Dobrá lepivost je základ, snadné odlepování bonus

O lepivosti i rozlepování už byla řeč. Důležitější je ale samozřejmě dostatečná lepivost za všech okolností. V době, kdy vládnul lepidlům hotmelt tak, jako komunisti za normalizace (nebyla alternativa), byly lyže a potažmo pásy mnohem užší a jejich rozlepování znamenalo rozdělovat od sebe mnohem menší plochy, někdy i poloviční než dnes. Pásy byly rovné (dnes jsou vykrojené podle tvaru lyže) a separační síťky teprve čekaly na svůj objev.

Jednoduchou údržbu uvítá každý

Obnovovat lepicí vrstvu lepidlem z tuby je nepříjemné patlání a to ani nemluvím nahřívání a seškrabávání starého lepidla a zažehlování nové vrstvy. Další piplačkou je odstraňování nečistot z lepidla pinzetou. Ano, tohle všechno potřebuje lepidlo.

V konrastu s tím stačí lavorek s teplou vodou a trochou saponátu nebo speciálního přípravku a kuchyňskou houbičkou očistit lepicí vrstvu a tím ji zároveň regenerovat – takový je život na planetě Hybrid, Fusiontec i makromolekulární adheze.

Hybridní pásy má patentované tyrolský Contour

Výrobcem hybridních pásů je firma Contour, která vyrábí pásy pro další značky – Atomic, Ski Trab, Hagan atd. Contour Hybrid má výhody klasického lepidla i nelepících adhezních pásů.

Pásy se snadno rozlepují od sebe, protože strana vrstvy, která je v kontaktu se skluznicí lepí méně a naopak strana, která drží lepicí vrstvu u těla pásu, lepí velmi silně. Hybridní pásy nepotřebují separační fólii, i slepené k sobě jdou snadno rozlepit. Stejně tak se snadno odlepují od skluznice. Před nalepením na lyže je dobré vyčistit povrch skluznice flísovým hadrem, který je všitý na vnitřní straně nylonového pytlíku na pásy.

Zásadní výhody hybridních stoupacích pásů:

  • K odlepení pásu ze skluznice není potřeba sílu.
  • Snadná manipulace s pásy, netřeba se obtěžovat s transportní fólií.
  • Lepicí vrstvu lze snadno „regenerovat“ umytím ve vlažné vodě s podporou saponátu nebo speciálního přípravku.
  • Hybridním pásům vůbec „nevadí“ opakované nalepování a odlepování z lyží.
  • Přilnavá vrstva funguje spolehlivě jak za hlubokých mrazů i za jarních vyšších teplot.
  • Hybridní lepidlo nemá tendenci žmolkovatět tak, jak je to typické u hotmeltu.

Možná jste udělali v minulosti s hybridními pásy špatnou zkušenost. Každá novinka má svůj vývoj a na počátku se mohou objevit mouchy. Zlepšování probíhalo rok od roku a od sezóny 2018/19 už by mělo být na hybridních pásech vše, jak má být.

Nová technologie Fusiontec od Montany

Montanu zná každý lyžař jako dodavatele špičkové servisní techniky. Jedna malá divize firmy se zabývá stoupacími pásy. Na trh je dodává samostatně pod značkou Montana. Donedávna ryze konzervativní značka rozvířila klidnou hladinu svého rybníka a přišla s inovativní adhezivní vrstvou Fusiontec. Jaké jsou vlastnosti, uváděné výrobcem:

  • Přilnavá vrstva není na bázi lepidla.
  • Optimální přilnavost pásů ke skluznici
  • Pásy drží takovou silou, aby se neodlepovaly a síla přilepení je vyladěná na co nejnižší možnou míru – pro snadné odlepování.
  • Lepicí vrstva je rezistentní vůči mrazu a její povrch je homogenní.
  • Lepicí vrstva je omyvatelná a po odstranění nečistot neztrácí lepicí funkci.
  • Možný je transport bez separační síťky
  • Manipulace s pásy je bez komplikací.

Během zimy pásy od Montany vyzkouším, právě mi dorazily poštou ze Švýcarska Montamix Adrenaline.

Čištění adhezní vrstvy Fusiontec:

Smart Glue používá Kohla

Rakouský výrobce používá nedávno vyvinuté lepidlo Smart Glue. Na rozdíl od umyvatelných Fusiontecu a Hybridu jde o speciální složení lepidla. Smart Glue má pomalé tuhnutí a tak dobře funguje i v silných mrazech. Přestože dostatečně drží nalepené na skluznici, stačí pro odlepení pásu zhruba poloviční síla ve srovnání s klasickým hotmeltem.

Smart Glue nám představuje Ján Blažej, který importuje pásy Kohla do ČR i SR: „Smart Glue je lepidlo, které se nanáší na zapečenou gumovou síťku, zkuste si představit drátěné pletivo, které se používá při omítání fasád. Podobná struktura gumy (logicky ve zmenšeném měřítku), se do pásu za tepla vulkanizuje. Spodní vrstva jsou stoupací vlákna (chlup), které jsou spojeny se síťovinou z materiálu, který se podobá sklolaminátu (Fiber Seal Technology). Pak následuje perforovaná guma, zapečená s chlupem a sklolaminátem. Za tepla guma prostoupí dokonce až do stoupací vrstvy a je to jakési pojivo celého pásu. Nakonec se na takto zapečenou vrstvu nanese lepidlo Smart Glue. Výsledkem je, že pás je velmi měkký a ohebný. U pásů na míru se provádí ořez laserem a koupit si můžete i sadu s možností ořezu“.

Pásy se dají používat i bez transportní síťoviny. Když dojde k opotřebení lepidla, odstraní se původní vrstva a nanese nová, podobně jako se to dělá u hotmeltu.

V sezóně 2020-21 si u tyrolské Kohly nechávají vyrábět pásy s lepidlem Smart Glue značky Fis­cherScott a Völkl.

Klasický hotmelt versus inovace

Lepidlo na bázi pryskyřice se stále drží na první pozici, ale na tu se tlačí uvedené alternativy. Proč hotmeltu pomalu zvoní hrana?

Smysluplný názor k tomu vyslovil Stacho Heczko – skialpshop.cz, jeden z nestorů československého skialpinismu a dovozce pásů Contour a Colltex: „Dříve byla plocha skluznic zhruba poloviční a populace fyzicky zdatnější. Odlepování z menší plochy bylo snazší než u současných plácaček. U alternativních lepidel je potřeba zvážit i další aspekty, než „jenom“ jednoduchou manipulaci. Je důležité uvažovat i nad tím, jak bude náročná „regenerace“ lepicí vrstvy a to nejen finančně, ale i nutností zásahu profesionálního servisu“.

Poměr lepidel na trhu

Jen pro zajímavost, na trhu je v sezóně 2020-21 190 modelů stoupacích pásů. Stále vede hotmelt (104 x), následuje hybridní lepidlo (46 x), o kousek pozadu je Smart Glue (32 x). Makromolekulární adhezi používá pouze Gekko a Kohla u pásů Vacuum a Fusiontec zatím jen vyrábějící Montana u Montamix Adrenaline.

Plastový Profoil

Před lety vyvinuli u Fischera plastové pásy a využili velké zkušenosti z výroby běžek se šupinami Slabinou pásů Profoil bylo právě lepidlo. V současné nabídce Fischeru už plastové pásy nenajdete. Myslel jsem si, že je čeká úspěšná budoucnost… Nyní dodává pro Fischer pásy Kohla s lepidlem Smart Glue.

G3 je prověřená jistotou

Nakonec si nechám kanadskou značku G3 – Genuine Guide Gear. Jejich lepidlo není hotmelt, i když se mu svými vlastnostmi blíží a tak v přehledu na S.G. je napsáno „hotmelt“. G3 si zarytě schovává recepturu svého lepidla pod pokličkou – veškeré podrobnosti jsou „top secret“. V G3 si zakládají na tom, že jejich pásy výborně drží na skluznici za každých podmínek a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Jejich bestsellerem je nyní pás Minimist. Je velmi lehký, třeba Minimist Glide pro lyže délky 161-177 v šířce 100 mm váží 209 g. A výborně sbalitelný díky speciální technologii zaplétání stoupacího vlasu, pás G3 zabere zhruba polovinu objemu (0,47 L) než nespecifikovaný „běžný“ pás (0,9 L). Aby dosáhl subtilní Minimist 100% lepivost na nejvíce zatěžovaných okrajích ve středu lyže, má ve své nosné vrstvě výztuhy z karbonových vláken. Chvályhodný je ekologický přístup k impregnaci pásů – je bez fluoridů, označení PFC Free, resp. PFOA Free.

Trend do budoucna?

Přečetli jste si, že hotmelt trpí řadou neduhů a tak se patrně budou na jeho místo tlačit uvedené alternativy případně jejich další deriváty. My skialpinisti na tom prostě budeme zase o něco líp…

Užitečné odkazy:

Stoupací pásy pro skialpinismus, skitouring a freeride – všechny značky, všechny modely

Skialpové pásy s lepidlem hotmelt

Skialpové pásy s hybridním lepidlem

Skialpové pásy s lepidlem Smart Glue

Skialpové pásy s lepidlem Fusiontec

Stoupací pásy pro závodní skialpinismus