Na designu záleží

Značka lyží Egoé, se kterou se můžete seznámit na webu egoe-move.eu hodně sází na neotřelý design. Když rozkliknete jejich web, uvidíte to na první pohled. Testované lyže Beat 87 se vyrábí ve žlutočerné a černožluté variantě a rozhodně zaujmou na první pohled.

 

Egoé Beat 87 Skrýt poznámky
Egoé Beat 87 Skrýt poznámky

Zpracování a konstrukce

Lyže je prezentací poctivé práce italské firmy Blossom, která lyže pro Egoé vyrábí. Designová úprava je dílem firmy Egoé-Move. Povrch lyží je lesklý s jemným vroubkováním a výborně odolává poškrábání. Design lyže působí rozhodně velice elegantně.

Lyže má sendvičovou konstrukci, jejíž jádro tvoří lehké dřevo pawlovnia. Tlumení vibrací podporují karbonová vlákna, která také přispívají k nižší hmotnosti. Střed lyže je pod vázáním vyztužený titanalovým plátem.

Parametry lyží

Egoé Beat 87 mají pod vázáním šířku 87 mm, což je řadí díky hmotnosti páru 2418 gramů mezi lehčí lyže pro skitouring a skialpinismus. Poloměr vykrojení definuje lyže pro střední až delší oblouk. Lyže se vyrábí v 5 délkách – 154, 161, 167, 174 a 181 cm.

Test v náročných podmínkách

Pro skialpové lyže je podstatná šířka. Čím horší sníh (vlhká vata, krusta apod.), tím horší zatáčení na lyžích, které jsou zabořené do takového těžšího sněhu. Větší šířka = větší plocha = větší vztlaková síla, bránící proboření. V obou testovacích lokalitách to z pohledu kvality sněhu nebyl žádnej med.

Ufoukaný sníh na Ortleru

Na beatech 87 jsem lyžoval víceméně na špatném sněhu. Scenérie a výstupy byly úchvatné, sjezdy často pouhým přesunem dolů. Přesto zažil úseky parádního sjezdu při kterých jsem zjistil, jak se lyže chovají.

V březnu jsem vyrazil do Jižního Tyrolska, na chatu Zufallhütte v oblasti Ortler. Sněhu bylo málo, jako tehdy všude v Alpách. Naštěstí něco na zledovatělé kopce napadlo, ale silný vítr ubil sníh do tvrdé konzistence. Našly se ale závětrné žlábky, ve kterých se dal mlsat prašan. V něm se lyže chovaly přívětivě, točily ochotně a pluly klidně dolů. Poloměr vykrojení 20 m odpovídá střednímu oblouku, ale i ty krátké v prašanu jsem jel klidně a spokojeně.

Tvrdý a členitý povrch sněhu

Hory pokrýval na jízdu velmi náročný sníh. Na povrchu tvrdý a velmi členitý a nerovný – s vlnkami a prohlubněmi vyžadoval jet úplně soustředěně. Nebylo to vůbec jednoduché, maximální koncentrace nedávala prostor požitkářství. Trénink citu pro sníh byl během těch 4 dnů intenzivní.

Na nekomfortním sněhu jsem ocenil spolehlivé vedení oblouku a stabilitu na hranách. Nic jiného, než jízda na jistotu, nebylo možné a něšlo jet na plný plyn.

Jezdil jsem na beatech délky 161 cm. Při tělesné výšce 176 cm a solidní lyžařské technice jsem měl zvolit raději o krok delší lyže, tedy 167 cm.

V Bernských Alpách krusta a firn

Za mrazivého rána krusta a odpolední sjezd většinou ve firnu, takový byl jarní test. Beat 87 jsem vytáhl do ledovcového království Bernských Alp, oblasti Jungfrauregionu. Stejně jako v Südtirol bylo čerstvě nasněženo, ale místo větru zapracovalo na kvalitě sněhu slunce. Při polovině sjezdů nás trápila krusta nebo naopak potěšil květnový firn. Když byla možnost pořádně se rozjet, jelo se mi na Egoé lyžích výborně – cítil jsem jistotu a spolehlivost i v pasážích, kde byly v měkčím firnu ošemetné ledové zmrazky. Lyže prostě dobře drží v oblouku a je na ně spolehnutí. Rozhodně neurazí ani výborné lyžaře, kteří do toho šlapou naplno.

Lehké při výstupu

Obecně platí, že čím užší lyže, tím lehčí výstup. Beat 87 jsou příjemně lehké a v tomto parametru se blíží do váhové skupiny “skialpinismus light”.

Před sjezdem ze Suldenspitze Skrýt poznámky

Shrnutí

Skialpové lyže Egoé Beat 87 jsou solidní skialpinistické lyže. Nižší hmotnost je výborná při výstupu, ale je vykoupena horšími vlastnosti při sjezdu komplikovaným sněhem. Na vrdém sněhu bodují svou agilitou I díky šířce 87 mm. Beat 87 uspokojí jak dobrého, tak průměrného lyžaře. Lyže jsou optimální pro střední oblouk.

Verdikt Skitour.Guru

Ovladatelnost: 80%

Držení na hranách: 90%

Stabilita, klidná jízda: 80%

Krátký/dlouhý oblouk: 40:60

Hmotnost: 70%

Univerzálnost: 70%

Vhodné pro výstup: 90%

Vhodné pro sjezd: pro průměrné a dobré lyžaře, 5-8 z 10 (10 je nejlepší lyžař)


 

Užitečné odkazy

Lyže Egoé pro skialpinismus a skitouring

Dětské skialpové lyže Egoé Skills

Všechny lyže Egoé (skialpy i na sjezdovku)

Všechny lyže značky Egoé pro skialpinismus, skitouring a freetouring