V tomto článku sa nebudeme zaoberať špecializovanými lyžiarskymi technikami ako je fun carving alebo pretekové lyžovanie na všetkých úrovniach, pretože tam sú predpísane rozmery lyží, ktoré sú regulované normou FIS a tá stanovuje rozmery lyží vo všetkých disciplínach ako je napríklad: Slalom, GS, Downhill ale aj preteky vo všetkých skitouringových disciplínach. Tieto lyže musia spĺňať maximálne a minimálne dĺžky, šírky, hmotnosti a rádiusy.

Dĺžka lyží

Dĺžka lyží závisí od vašej výšky, vašich lyžiarskych znalostí a podmienok kde chcete lyžovať. Je to rozhodujúca vlastnosť pri stabilite lyží pri jazde v rýchlosti a zároveň obratnosti pri robení oblúkov:
Začiatočník: -5 až -15 cm od telesnej výšky
Pokročilí: 0 až -5 od telesnej výšky
Expert: asi každý expert si vie vybrať lyže podľa toho čo chce jazdiť. Ja osobne jazdím lyže na výšku 177 cm od 165 cm po 198 cm.

Pri skitouringu alebo skialpe sa väčšinou používajú lyže maximálne na výšku človeka, kvôli tomu, aby pri ceste nahor neprekážali pri otočkách a aby boli čo najľahšie. Zároveň pri ceste dole už lyžiari nedisponujú takou veľkou energiou aby zvládli obrovské lyže vo veľkých rýchlostiach a chcú si jazdu čo najviac vychutnať.

Pri lyžovaní vo voľnom teréne sa zase naopak používajú dlhšie lyže, niekedy aj +5 až +15 cm nad výšku človeka. Pri lyžovaní vo voľnom teréne ide hlavne o vztlakovú plochu lyží, ktorá rastie so šírkou a s dĺžkou a aj o stabilitu lyží a dĺžku efektívnej hrany.

Šírka lyže

Bavíme sa o šírke lyže pod nohou. Šírka špice a päty má vplyv na jazdné vlastnosti lyží rovnako. Ale slalomové aj freeride lyže môžu mať rovnako široké špice aj päty, ale nikdy nebudú jazdiť ani len podobne, keďže pod nohou sa šírka môže líšiť aj o 4 cm. Šírka lyže určuje lyžu v rámci lyžiarskych kategórií. Je smerodajná pre použitie lyží. Dole uvedené kategórie sú len orientačné. Niektoré lyže nemusia do jednotlivých kategórií zapadať, pretože ich rádius alebo rocker je urobený tak, že zapadajú do vyššej alebo nižšej kategórie.

Základné rozdelenie šírok lyží:

64-72 mm pod nohou – Race    

Lyže zaradené primárne do pretekovej kategórie či už v pretekoch FIS alebo v skialpinizme. Pri klasickom lyžovaní ide o lyže určené hlavne na tvrdý až ľadový povrch. V súčasnosti sa jedná o úzku kategóriu lyží a postupne sa táto kategória stane menej rozšírenou tak, ako sú teraz široké lyže so šírkou nad 116mm pod nohou. Takto úzke lyže majú výhodu v tom, že sa veľmi ľahko preklápajú z hrany na hranu, tým pádom sú veľmi ľahko ovládateľné. Avšak pri snehových podmienkach kde je na zjazdovkách alebo mimo nich hlbší sneh alebo bubny, sa tieto lyže zabárajú a ich ovládanie sa stáva náročným. Pri skialpinizme ide primárne o pretekové lyže, ktoré sa robia takto úzke hlavne kvôli hmotnosti.

73-86 mm pod nohou – All-round          

V súčasnosti asi najširšia kategória turistických a rekreačných lyží. Vďaka väčšej šírke pod nohou ako predchádzajúca kategória, sú lyže stabilnejšie, ľahšie sa na nich kĺže po zjazdovkách a svahoch. Poskytujú väčšiu oporu v rozbitom, rozjazdenom snehu. Pri tejto šírke už sú aj skitouringové lyže s veľmi nízkymi hmotnosťami a zároveň veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami do tvrdších podmienok. Ide o kategóriu, kde majú všetci výrobcovia asi svoje najširšie portfólio. V tejto kategórií sa už objavujú aj freestyle lyže. Bežní lyžiari v zásade neurobia chybu, keď si vyberú lyže týchto šírok.

87-99 mm pod nohou – All-mountain   

Toto je kategória kde sa dostávame z upravených bežných zjazdoviek už aj mimo nich. Ide o lyže, ktoré majú dostatočnú šírku pod nohou aby nás odviezli v hlbšom rozjazdenom snehu a poskytli dostatočnú stabilitu v náročných snehových podmienkach. Vďaka tomu už nebude lyžovanie v hlbokom snehu trápenie, ale zábava. No stále nie sú príliš široké na jazdu po upravených svahoch alebo zjazdovkách a tvrdých povrchoch. Ide o to, že tieto lyže sú prakticky užšie alebo rovnako široké ako ľudská noha. Takže do oblúku (keďže stojíte nad lyžou) viete stále spadnúť a stále mať dostatočný prítlak na tvrdom snehu ale v hlbšom snehu sa už lyža prestáva prepadávať. V súčasnosti sa jedná o jeden z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa segmentov. V oblasti skitouringu sa jedná o lyže na ktorých sa môžete naozaj vybrať do všetkých podmienok. Tak isto aj v tejto kategorií je široká ponuka výrobcov.

100-110 mm pod nohou – MID FAT

Alebo kategória stredne širokých lyží. Ide o lyže, na ktorých sa stále dá jazdiť na upravených povrchoch, no nie je to doména týchto lyží. Hlavné využitie nachádzajú tieto lyže medzi občasnými freeridermi. Lyže s touto šírkou vám poskytnú dostatočnú zábavu vo všetkých podmienkach mimo zjazdoviek. Zároveň sa na nich stále nestratíte aj na tvrdom alebo upravenom snehu. V tomto segmente je aj veľké množstvo lyží rozličných tvarov na rozličné lyžiarske štýly. V tejto kategórií sa stále nachádzajú aj lyže určené na skitouring, tj. široké lyže s veľmi dobrými hmotnosťami. Tieto lyže sú určené pre pokročilých lyžiarov.

110-120 mm pod nohou – Freeride

Lyže primárne do voľného terénu, postavené na užívanie si hlbokého snehu. Pokiaľ máte skúsenosti, tak si viete zajazdiť aj na tvrdých povrchoch a upravených zjazdovkách, ale prakticky sa to vždy berie ako nutné zlo, ak máte tieto lyže na nohách. Pri týchto lyžiach treba počítať s určitým časom potrebným na ich preklopenie z hrany na hranu. Tieto lyže sú určené primárne pre pokročilých lyžiarov, ktorí sa pohybujú aj v lavínových terénoch, takže treba dbať na základy bezpečnosti. Do kategórie freeride spadá aj veľa lyží z kategórie MID FAT.

120 + mm pod nohou – POWDER skis

Tak isto aj v tejto kategórií sa miešajú lyže s tou predchádzajúcou. Ide o super široké lyže určené na jazdenie čistého prašanu. Ale v súčasnosti týchto lyží na trhu ubúda, kvôli zlepšujúcim sa technológiám v lyžiach predchádzajúcich kategórií, aj kvôli tomu že prašanu je čím ďalej tým menej. Takže základné rozdelenie lyží podľa šírok a dĺžok by sme mali za sebou. V lyžiach rozdeľujeme ďalej dva typy technológií. A to sú tvarové technológie a konštrukčné technológie. Teraz sa ďalej ideme venovať tvarovým technológiám.

Profil lyží

Asi každý kto lyžoval si všimol, že keď dá lyže k sebe skĺznicami, tak väčšinou nie sú úplné rovné, ale majú určité prehnutie, ktoré by malo byť na lyžiach zhodné, pokiaľ nejde teda o prešľapnuté, zlomené alebo inak poškodené lyže.

Profil alebo Camber/Rocker technológia zásadne mení správanie sa lyže:

Camber

Základný tvar lyže používaný dlhé desaťročia. Je to konvexné zakrivenie lyže, ktoré prenáša sily do špičky a päty lyže. Zabezpečuje väčšiu priľnavosť lyže na snehu, taktiež znižuje vibrácie pri samotnej jazde. Je vhodný pre tvrdé a upravené povrchy, kde drží ľahšie požadovaný smer. Laicky je to tá medzera pod viazaniami, keď dáte lyže k sebe. Výška camberu určuje agresivitu a priľnavosť lyže k terénu.

Rocker

Odvodený je buď od reverse camber alebo od Rocking (po anglicky húpať sa).
Je to opak zakrivenia typu Camber, moderný tvar vyvinutý pre jazdu vo voľnom teréne a hlbokom snehu. Špička a päta lyže sú zakrivené na dlhšom úseku od samotného stredu smerom nahor. V mäkkom alebo prašanovom snehu sú veľmi hravé, snažia sa plávať na povrchu, čím sú pre lyžiara ľahšie ovládateľné. Na tvrdom povrchu strácajú svoju hravosť, no vďaka krátkej efektívnej hrane (lyža sa na tvrdom povrchu skráti o desiatky cm) sú ľahko ovládateľné. Existuje množstvo variácií Rockeru od čistého Reverse Camberu (vyzerá ako pretlačená lyža, opak Camberu) až po viacnásobné Rocker zahnutie v kombinácií s Camberom. Taktiež sú v posledných rokoch veľmi obľúbené Rocker lyže s variabilnou bočnou hranou lyže a s viacnásobným multi radiusom (stred lyže je vykrojený štandardne do smeru jazdy, špička a päta sú vykrojené smerom dovnútra lyže). Rocker vám dáva v teréne veľkú a ľahkú kontrolu nad lyžou, pomáha pri jazde na switch, lepšie absorbuje dopady pri skokoch či napomáha pri odrazoch na trick.

Typy rockeru v kombinácii s camberom              

Pist Rocker - zjazdovkový rocker je určený na úzke lyže aby lepšie a ľahšie vchádzali do oblúku. Je veľmi plytký a nenápadný. Dlhý od 10-15 cm.

All-terain Rocker - vyšší ale nie príliš vysoký, ale je nápadnejší ako ten predchádzajúci. Používa sa pri all-mountain lyžiach, aby mali väčší vztlak v hlbšom snehu, no stále aby nemali moc vysoké špice. 15-35 cm

Powder Rocker - Vysoký rocker určený na MID FAT a freeride lyže. Dlhý môže byť až 70 cm na špici a 40 cm na päte. Určený na maximalizovanie vztlaku lyží.

Full Rocker - kompletne reverzne prehnuté lyže. Používa sa na POWDER lyžiach.

 

Tvar alebo shape lyží

Tvar lyží udáva jazdné vlastnosti lyží. Ich hravosť a obratnosť. Jednou z hlavných tvarových vlastností je rádius lyže. Potom prichádzajú na rad dĺžky efektívnych hrán, zúženia lyží vpredu a vzadu atď.

Rádius

Imaginárny kruh, ktorý opisuje lyža pri postavení na hranu. Keď sa do lyže opriete cez šičku a postavíte ju na hranu, začne opisovať kružnicu. Je množstvo rádiusov od štandarných až po Multi Radius alebo Dual Radius, kde je lyža vykrojená rôznymi smermi podľa typu použitia.
Rádius ovplyvňuje dĺžku oblúku, ktorý má lyža tendenciu opisovať pri naklonení na hranu. Na tento oblúk má veľký vplyv aj rocker a tvrdosť lyže.

Krátky rádius    

Oblúk o polomere 11 - 14 m. Lyže s týmito rádiusmi sú prevažne považované za slalomové lyže a majú tendenciu sami sa držať v razantných oblúkoch a jazda rovno je na nich náročná.

Stredný rádius

Oblúk o polomere 15 - 20 m. Najčastejšie používané oblúky pri lyžiach. Lyže sú kľudné ale zároveň ich netreba technicky extra tlačiť do oblúkov.

Veľký rádius

Oblúk o polomere 21 - 30 m. Ide o lyže s tendenciou rýchlej agresívnej jazdy alebo lyže vhodné na šmýkané oblúky, kedy sa už nejazdí po hranách.

Obrovský rádius

Oblúk o polomere 30 m +. Jazda v rezanom oblúku na týchto lyžiach je prakticky určená len pre naozaj skúsených lyžiarov. Tieto lyže sú určené primárne na jazdu v šmýkanom oblúku. Podľa mojich výpočtov a meraní mali old school alebo klasické lyže rádiusy nad 50m.

Pri návrhu lyží sa zvykne kombinovať aj niekoľko rádiusov. Robia sa dvojité alebo trojité rádiusy. Následne v závislosti od naklonenia lyží alebo od naklonenia lyžiara dopredu alebo dozadu sa mení oblúk ktorý lyža opisuje.

Tvar špičky a tvar päty

Tvar špičky a päty má na jazdné vlastnosti lyží vplyv kvôli tomu, že ovplyvňuje obratnosť lyží a ich správanie v oblúku. Od klasických tvarov kedy lyža mala najširšie miesta v cca 15 cm pred špičkou a na päte úplne na konci všetci výrobcovia začínajú pracovať s TAPER tvarmi alebo skôr zužujúcimi sa špičkami a pätkami. Vďaka tomu môže byť lyža dlhá a v hlbokom snehu ma lepší výtlak a v rýchlosti lepšiu stabilitu, ale na tvrdom podklade je zase lyža kratšia a obratnejšia.

Efektívna hrana

Keď sme sa už zoznámili so základnými tvarmi lyží prichádza na rad efektívna hrana lyže.
Je to kontaktná hrana lyže v tvrdých snehových podmienkach. V závislosti na rockeri, rádiuse a taperoch môžu mať aj dlhé lyže krátke efektívne hrany a teda byť hravé a ľahko ovládateľné na tvrdých povrchoch a zároveň rýchle a stabilné v hlbokom snehu. Dĺžka efektívnej hrany sa mení od hĺbky snehu.

Dúfam, že som vám s týmto článkom pomohol zorientovať sa vo svete tvarov lyží a ich použitia.

V priebehu sezóny sa mi dúfam podarí dorobiť aj ďalší článok zameraný sa materiály používane pri výrobe lyží a konštrukcie lyží. Samozrejme že s informáciami v tomto článku nemusí každý súhlasiť ale vychádzajú z mojich dlhoročných skúsenosti ako vývojára lyží, produktového dizajnéra a majiteľa značky lyží Forest Skis.

Užitečné odkazy:

Lyže pro skitouring, skialpinismus a freeridetouring 2018-19, 270 lyží od 27 značek.

Lyže Forest Skis pro freeride touring a skitouring