Nejprve obecné parametry kategorie freetouring, jednak z pohledu uživatele a jednak vybavení na freetouring. Freetouring je disciplína s jasnou orientací na sjezd, a výstup je jen nutnou fází přesunu na start lajny. Jak se liší freetouring od freeridu? U FT se nepočítá jen a jen se sjezdem, lyže jsou o něco užší a lehčí než freeridové, obvykle s šířkou do 110 mm uprostřed. V přehledu na Skitour.Guru jsou to lyže širší, než 97 mm a pár je těžší než 2800 g. Horní hranicí je šířka 120 mm. Lyže na freeride bývají většinou ještě širší a hlavně těžší a pro jízdu ve vyšších rychlostech ještě o něco lepší, ale výstup na nich je dřina.

Dynafit

Tradiční producent sice dominuje v kategorii lehkého hardwaru a v oblečení, ale pro své příznivce má připravenou kolekci Tigard. Ta zahrnuje nové lyžáky, batoh i kompletní sadu oblečení a samozřejmě lyže. Tigard 114 Ski jsou nejširší a doplňují je Radical 107 Ski a v dámském i pánském design Radical 97 Ski.

ZAG

Na skialpování vyrábí firma ze Chamonix ZAG lyže řady Adret a Ubac. Právě lyže Ubac 112 jsou výborné lyže na freetouring, protože se váhou vejdou pod 3 kg. Radius 19,5 m je určen pro střední oblouk a tak potěší ty, kdo mají rádi ve freeridu spíš kratší zatáčky v nižší rychlosti. 

Lyže ZAG pro freetouring Skrýt poznámky

G3

G3 je kanadská firma a tak není divu, že se orientuje hlavně na prašan. Hned šestice lyží má šířku 100+. Pro výstupy se nelíp hodí díky nižší váze FINDR R3 102 a SEEKR R3 100. Větší zážitek z jízdy slibují Seekr R3 110 a hlavně lyže ROAMR R3 100 a 108. Tvarově zůstávají lyže stejné jako v předchozích sezónách. Novinkou je jejich design a hlavně recyklovatelnost. Přívlastek R3 znamená Ride.Repeat.Re­cycle. Jezděte na maximum, lyže G3 vydrží hodně. Až dosáhnou konce svého života, pošlete je zpět do G3. Tam oddělí každou složku pomocí ekologických prostředků a původní materiály najdou opětovné využití.  

K2

Lyže Wayback 106 jsou nejširší waybacky. Věhlas této řady amerického výrobce je nepřehlédnutelný. Solidní dřevěné jádro (javor) a při šířce 106 mm skvělá hmotnost 2950 g (pár). Lyže, které budou lépe poslouchat lyžaře se sportovním stylem jízdy.

Lyže K2 Wayback pro freetouring Skrýt poznámky

Atomic

Freeride reprezentuje u Atomicu řada Bent. Freetouring už patří do rozsáhlé rodiny Backland a tvoří ucelenou kolekci s vázáním Shift, botami Hawk Ultra XTD a helmou s brýlemi. Nejužší Backland 100 se s přehledem vejde pod tříkilovou hranici. Lyže Backland 107 jsou nové v M + W provedení. Pro minimalistická stoupání a pořádné sjezdu přijdou vhod lyže Backland 117.  

black crows

Lyže black crows z Chamonix prosluly vynikajícími sjezdovými vlastnostmi. Řada freebird vznikla odlehčením echt freeride lyží. Skončily lyže ferox a nahradila je novinky black crows draco. Jsou o něco širší a tvrdší, než růžové corvus freebird. Šířka 110 mm, ideální pro delší oblouk.

Druhou novinkou jsou upgradované lyže black crows solis, specialita do žlabů, solis je tank, který překoná každou nerovnost i ve větší rychlosti. Jen pro vynikající lyžaře!

Fischer

Fischer vytvořil zcela novou kolekci pro lyžování ve volném terénu. Do kategorie freetouring patří dvoje lyže. Užší Transalp 98 CTI a pro lepší sjezdařský zážitek jsou tu Transalp 105 CTI.  Jak číst zkratku CTI? “C” znamená carbon a “TI” titanal.

Scott

U Scottu je přechod mezi skitouringem a freeridem reprezentován lyžemi Pure Tour 100 Ski. Sympatická hmotnost 2820 g (pár). Lyže pro dlouhý oblouk, které zvládne i průměrný lyžař.

Lyže Scott Pure 100 pro freetouring Skrýt poznámky


 

Konfigurátor skialpového setu – sestav si set podle vlastních priorit.

Skitour.Guru připravil aplikaci, která vám poskládá set na míru. Zadáte pro jakou formu skialpu hledáte vybavení (Skitouring / Skialpinismus Light / Freetouring / Race), jak dobře lyžujete a tělesné údaje. Systém vám vygeneruje optimální boty (šířka chodidla, tuhost, pohyblivost komínu). Přiřadí správné lyže včetně doporučené délky (zadáte délku oblouku, šířku pod vázáním, rocker). Posledním krokem je volba vázání – v nabídce najdete jen kompatibilní s botami a stačí zadat jestli typu Tech s piny, hybridní nebo rámové. U volby můžete použít ještě filtr ceny, značky a hmotnosti. Tak neváhej a klikej!

konfigurátor setu Skrýt poznámky