Lavinové vyhledávače

Nejzásadnější novinkou je nový lavinový přístroj značky Pieps, přesněji Pieps PRO IPS. Zkratka IPS znamená Interference Protection System. Tato technologie filtruje vliv rušivých signálů a poskytuje tak maximální vysílací a vyhledávací výkon s šířkou vyhledávacího pásma 80 metrů. Uživatelé modelu Pieps PRO IPS jsou tak v případě nouze lépe chráněni před rušivými vlivy, jaké mohou být způsobeny například mobilním telefonem nebo fotoaparátem.

Technologie DUAL ANTENNA SIGNAL PROCESSING zlepšuje dosah a přesnost přístroje díky zpracování signálu ze dvou antén (osa x a y).

Jak je u Piepsu tradicí, přes Bluetooth se spojí přístroj s aplikací v mobilu a nabízí možnost aktualizace.

S novým pípákem Tracker S se chystá přijít americká firma BCA, ale zatím nebyl představen veřejnosti.

Arva má novou verzi svého nejlepšího pípáku NEO BT. BT znamená Bluetooth spojení s aplikací Arva. NEO BT má vylepšený analogový režim s automatickou kalibrací a maximálním dosahem 90 metrů. Pro situace s více zasypanými osobami nabízí režim SCROLLING zachráncům efektivitu vyhledávání a případně určení priorit při záchraně.

Lavinový vyhledávací přístroj – přehled trhu

Lavinové sondy

Mezi sondami se s novinkami roztrhl pytel. Kompletní novou kolekci má švýcarský Mammut a inovací prošla řada sond Quickdraw Probe od Black Diamond.

Lavinová sonda – přehled trhu

Lavinové lopaty

Mezi lopatami je letos jediná novinka – lehoučká lopata Mammut Alugator Ultra, která váží pouhých 395 gramů a přitom má teleskopickou násadu.

Lavinová lopata – přehled trhu

Lavinové sety

Jsou ekonomicky nejvýhodnějším řešením při obnově lavinové výbavy. Nové jsou sety od Black Diamond.

Lavinový set – přehled trhu


Základní informace k lavinové záchraně

Lavinové vybavení, někdy taky nazývané nouzové vybavení, slouží k záchraně kamaráda, zasypaného v lavině. Podmínkou úspěšné záchrany je kompletní lavinový set (vyhledávač + sonda + lopata), bezvadné ovládání tohoto vybavení a znalost efektivního postupu. Samozřejmě také účinný management záchrany. Člověk přežije pod sněhem zhruba 15 minut, proto jde o boj s časem a rutinní dovednosti urychlí záchranu. 

Nejprve je nutná lokalizace zasypaného pomocí lavinového vyhledávače – tzv. pípáku. Následuje ověření nálezu lavinovou sondou a pak přichází na řadu časově i fyzicky nejnáročnější fáze záchrany – vykopání zasypaného kamaráda lopatou.

Úspěšná záchrana se neobejde bez poskytnutí první pomoci, případně přípravou postiženého na transport profesionálními záchranáři. S tím souvisí znalost pravidel provedení telefonátu záchranářům a příprava pro přistání helikoptéry.

Prostudujte si jak resuscitaci, tak první pomoc při podchlazení a omrzlinách. Nezapomeňte před sezónou zkontrolovat a doplnit lékárničku a další důležité věci, které mají být vždy v batohu.

Užitečné články na téma:

Lavinová prevence

Lavinová záchrana

Lavinové nehody

Příčiny lavin

Strategie bezpečného pohybu v lavinovém terénu

Základní informace o lavinách

Lavinové zpravodajství na jeden klik