Sestavit skialpový set, kde budou v rovnováze boty, lyže a vázání není jednoduchý úkol, hlavně kvůli široké nabídce. Skitour.Guru připravil kon­figurátor skialpového setu - nástroj který ti pomůže vybrat smysluplnou kombinaci. Vyhodnocuje informace o více než 300 lyžích a 170 botách i vázáních!

Základní princip výběru

Každé boty, lyže a vázání jsou přiřazeny do jedné ze čtyř skupin. :

  • Skitouring – tradiční túry s vyváženou kvalitou výstupu a sjezdu.
  • Skialpinismus Light - nalehko, vhodný pro náročné túry.
  • Freetouring s pře­sahem do freeridu, málo výstupu, hodně sjezdu.
  • Race - závodní skialpinismus a fitness skitouring.

Většina výrobců jde takovému členění naproti a používá ho při definici cílové skupiny každého produktu.

Konfigurátor skialpového setu Skrýt poznámky

Triáda boty – lyže – vázání

Základním kamenem každého setu jsou boty, k nim přiřazujeme lyže a kompatibilní vázání. Výsledkem je výběr, který si můžete seřadit podle několika kritérií a hlavně se vyhnete nevhodným kombinacím produktů.

Krok za krokem směřuješ k finálnímu výběru, který je ohraničen právě parametry, které odpovídají zvolené disciplíně. Zvolíš-li např. Skialpinismus Light, tak boty, lyže i vázání budou vybírány jen z téhle kategorie.

Vysvětlím na příkladu. Kon­figurátor zaručuje, že si přidanou hodnotu (lehkost) lyží z kategorie Skialpinismus Light „nedevalvuješ“ těžším hybridním nebo rámovým vázáním. Ve výběru se zobrazí jen ta lehčí vázání z kategorie techových. Logické, že jo…

Z grafiky je jasné, čím jsou parametry vybavení pro tyto 4 disciplíny ohraničeny…

Postupuj krok za krokem, není to nic složitého.

KROK č.1. Kdo jsem? Zadej svoje preference!

A. Volba disciplíny

  1. Skitouring - klasické skialpinistické túry. Vyvážená kvalita výstupu a sjezdu v různorodém terénu, důležitá je bezpečnost sjezdu a zážitek z pohybu v horách. Vytrvalost je důležitější než rychlost. Výstup : sjezd = 50 : 50%. Typický uživatel: lyžařský allrounder, vrcholové partie jsou občas v exponovaném terénu (mačky a cepín).
  2. Skialpinismus Lig­ht - prostě skialpy nalehko. Stejný terén a túry jako u skitouringu, ale rychlejším tempem. Tam, kde je důležitá rychlost, nebo je túra velice náročná, je potřeba odlehčené vybavení, které ale většinou znamená horší vlastnosti lyží a bot při sjezdu. Výstup : sjezd = 70 : 30%. Typický uživatel: kondičně zdatný rychlík, gramista s touhou po lehkém vybavení. Light výbava bude lehká, ale dražší a může se snížit kvalita sjezdu.
  3. Freetouring. Výstup na pásech na začátek sjezdové lajny je většinou krátký. Jasnou prioritou je kvalita sjezdu. Tužší boty, robustní vázání, široké lyže s dostatečným vztlakem jsou těžší, ale přináší komfort při sjezdu. Výstup : sjezd = 10 : 90%. Typický uživatel: výborný lyžař, hledající prašan, výstup je nutné zlo.
  4. Race - závodní skialpinismus, fitness skitouring. Podstatná je rychlost výstupu (nejlehčí skialpové vybavení) při závodě nebo kondičním tréninku, kvalita sjezdu není důležitá. Často v bezpečném terénu - po sjezdovkách a cestách. Výstup : sjezd = 90 : 10%. Typický uživatel: atlet, ten kdo si buduje kondici. Na lyžařském umění moc nezáleží, často jen průměrný lyžař. Pozor, závodní lyže jsou stavěné na sportovní styl jízdy a nezvládne je úplně každý.

Vizuálně a přehledně je určení disciplín na této infografice:

B. Styl jízdy

Sportovní / agresivní – jsi výborný lyžař na sjezdovce a rychle jezdit se nebojíš ani ve volném terénu.

Pohoda / jistota – můžeš být i výborný lyžař, ale agresivita při jízdě je ti cizí, raději jedeš na jistotu, bez rizika pádu. Pokud jsou tvoje lyžařské dovednosti průměrné a slabší, zaklikni „pohoda-jistota“.

C. Osobní údaje

V současnosti se stále zmenšuje kategorie unisex, produkty jsou primárně vyráběny buď pro muže anebo pro ženy – proto volba pohlaví. Důvodem není jen touha po designu, ale hlavně rozdíly ve fyzické konstituci obou pohlaví. Pro přiřazení délky lyží potřebujeme znát výšku postavy, při výběru vázání se neobejdeme bez tvé váhy.

KROK č.2. Výběr lyžařských bot

Když máš boty, se kterými jsi spokojen a nejsou moc opotřebené, není důvod hledat nové.  

A. NEPOTŘEBUJI NOVÉ BOTY

  • Rozklikni si roletku „značka“ a označ ji, např. Dynafit. Ve výsledku se ti zobrazí bota, nebo boty, které odpovídají zadané disciplíně, stylu jízdy a pohlaví. Např. zadám "Skitouring – sportovní jízda – muž" a vlastním osvědčené boty Hoji, tak mi konfigurátor zobrazí všechny modely Hoji vhod­né pro skitouring.
  • Když se boty, které máš ve sklepě, úplně nehodí ke zvolené disciplíně, upozorní Tě na to barevný proužek hned pod botou – klikni na otazník a dozvíš se proč? Někdy je kompromisní řešení možné, někdy je to blbost – třeba RACE boty na FREETOURING.
  • Když nechceš měnit osvědčené boty, které jsou v nesouladu se zadanou disciplínou, je potřeba počítat s tím, že každý kompromis přináší MINUSy. Měkčí boty nebudou dobré na sjezd při freeridu, naopak tužší a logicky těžší boty jsou přijatelné pro kombinaci ski­touring + sportovní styl jízdy, ale úplně nevhodné pro disciplínu Ski­alpinismus Light.

B. VYBÍRÁM NOVÉ BOTY

  • Pohodlné boty musí přesně sedět. Proto je na 1. místě šířka chodidla. Zadej zda máš nohy široké, úzké nebo průměrné šířky.
  • Velikost mondo 27,5 je rozhraní mezi dámskými a pánskými (unisex) botami. Když má holka vel 28 bude se jí vybrat bota z unisexových produktů.
  • Tuhost (tvrdost) bot rozhoduje o přesnosti přenosu pohybů jezdce na lyže. Obecně platí, že čím tvrdší lyžáky, tím více se hodí pro sportovní styl jízdy.
  • Pohyblivost komínu je zase rozhodující pro pohodlí při výstupu. Jde o úhel, který určuje rozsah pohybu v předozadním směru. Čím větší, tím pohodlnější chůze. Když je úhel větší, než 60 stupňů, výstup je komfortní - proto tlačítko "No limit". Když v tom nemáš jasno, klikni na "nevím".

Finální výběr bot

Konfigurátor ti podle zadaných kritérií vybere několik lyžáků, třeba 9. Zobrazí se prvních šest a další 3 po kliknutí na „Další možnosti“. Základní informace vidíš hned pod obrázkem boty, ty kompletní si můžeš přečíst na kartě každého produktu v databázi Skitour.Guru, v sekci Skialpové vybavení. V levém sloupci si můžeš zúžit výběr podle roz­sahu hmotnosti a samozřejmě i podle ceny – interval si nastavíš posouváním dolní i horní hranice doporučené maloobchodní ceny. Nechybí ani priorita značky. Vybrané lyžáky zvolíš kliknutím na „Přidat do setu“ a pokračuješ na lyže.

KROK č.3 - Výběr lyží

Mít fajn lyže je radost, podle čeho je vybírat v konfigurátoru?

  • Jaký oblouk máš v oblibě? Jsou to krátké obloučky jeden za druhým (jako ve slalomu, např. Marcel Hirscher) nebo raději střední oblouk (jako obří slalom a jeho ikona Ted Ligety) nebo si rádi hraješ na dlouhý oblouk Bode Millera, který se ze slalomáře proměnil ve sjezdaře? Každé lyže mají podle poloměru vykrojení (radius, sidecut) přiřazenou jednu ze 3 kategorií – krátký / střední / dlouhý oblouk.
  • Šířka lyží dělá vztlak. Široké lyže se neboří a tudíž se na nich snadno zatáčí – v prašanu a měkkém sněhu přináší euforii. Naopak při výstupu na jejich větší váhu člověk nadává a při jízdě po tvrdém sněhu to taky není nic moc.
  • Kdo hledá univerzálku na skitouring, která jakžtakž obstojí i v hlubokém sněhu při i freetouringu, měl bys zvolit lyže široké 95 mm pod botou, když máš dobrou kondici, tak 100 mm.
  • Rocker usnadňuje jízdu v hlubokém sněhu, přináší snadnější uvedení lyží do oblouku. Čím více sněhu, tím větší je jeho efekt. Lyže pro freetourig mají skoro vždy rocker na špičce i patce lyží, lyže pro skitouring a skialpinismus mají také Tip & tail rocker, ale hodně často jen v přední části lyží - Tip rocker. V malé míře jsou zastoupeny i lyže bez rockeru. Když na rocker nemáš názor, klikni na „nevím“.
  • Délka lyží. Konfigurátor ti dokáže navrhnout i délku lyží. Vychází přitom z výšky postavy a stylu jízdy. Obecně platí úměra: čím vyšší lyžař, tím delší lyže a pro sportovní styl delší lyže než pro pohodový. Je to doporučení, na první pohled vidíš všechny délky dané lyže a rozhodnout se můžeš podle svých zkušeností.

KROK č.4 - Výběr vázání

  • Navržené vázání je vždy kompatibilní s vy­branýma botama.
  • Volíš mezi nejlehčím „tech“ vázáním, hybridním nebo rámovým vázáním
  • Techové vázání (lidově pastičky) má na špičce i patě tzv. piny, které zapadnou do insertů v botách.
  • Hybridní vázání má lehkou špičku s piny a pevnou, nášlapnou patku, (známe z alpského lyžování).
  • Rámové vázání pojme boty s dostatečně velkými nálitky na špičce i patce. Špičku vázání spojuje s patkou tzv. rám, proto rámová. Výhodou je velká tuhost, nevýhodou vysoká hmotnost a zvedání patky vázání i rámu při každém kroku.
  • Přesné nastavení vypínacích sil – ano“ znamená plně bezpečnostní vázání, u kterých můžeš plynule a přesně nastavovat vypínací síly v celé škále, např. 6-12 DIN. „Ne“ zahrnuje vázání, které je bezpečnostní, ale s limity. Bez možnosti nastavit vypínací přesnou sílu (hlavně RACE vázání) a vázání u kterých je vypínací síla řešená skokem, např. dvě varianty 4-6 DIN / 7-9 DIN.
  • Brzdy nebo pojistná lanka – Skitour.Guru doporučuje brzdy, jsou ale lidé, co nedají dopustit na pojistná lanka, které zamezí ujetí lyže, ale ta lyže tě může při brzdění pádu nepěkně vyfackovat. Když zadáš „ano“ zobrazí se vázání, která mají brzy jako součást balení, nebo se dají dokoupit.

Filtrace jako trychtýř

Bez některých údajů ti při výběru neumíme pomoci, některé můžeš vynechat (klikni na „Nevím“).

  • PROFIL: Když tlačítko „Pokra­čovat na další krok“ nereagu­je, zapomněl jsi označit některou volbu. Jen oranžové tlačítko tě pustí dál. Červeně se zobrazí upozornění, co je ještě potřeba zadat.
  • BOTY, LYŽE, VÁZÁNÍ: Ve chvíli kdy zadáš první kritérium (u bot šířku chodidla), vidíš na tlačítku i počet produktů, které jsou k dispozici na výběr, např. 11. Dole ve výsledku se těchto 11 bot hned zobrazí. Výběrem tvrdosti bot se zúží výběr třeba na 6 bot, což se hned promítne do výsledku. Když nezadám nic u pohyblivosti komínu, nic se neděje, pořád vybírám ze 6 bot a pod obrázkem vidím nejdůležitější charakteristiky bot.
  • Když potřebuješ podrobnější informace k jakémukoli produktu, stačí ho rozkliknout a dostaneš se na podstránku konkrétního produktu v databázi Skitour.Guru.
  • Pokud je některá volba světle šrafovaná, znamená to, že tuto možnost jsi vyřadil předchozí zadanou volbou. Například zadáš sportovní styl jízdy a ve výběru nemusí být měkčí lyžáky, označené „Soft“. Důvod? Nejsou v souladu se sportovním stylem jízdy, na ty jsou potřeba tvrdší boty „Hard“ nebo alespoň „Medium“.

KROK č.5 – Výsledný set

Zobrazí se ti zvolený set = boty + lyže + vázání. Pod nimi hned uvidíš přehled toho, co jsi zadal, abys dostal tento set. Můžeš si ho uložit ve svém prohlížeči, zanedlouho bude sofistikovanější řešení.

Když si rozklikneš daný produkt v databázi Skitour.Guru, uvidíš linky na doporučené e-shopy, které vedou přímo na zvolený produkt.

Proč vybírat s pomocí Skitour.Guru?

O skialpovém vybavení toho víme hodně, umíme ho roztřídit do kategorií a smysluplně poskládat do setu. K tomu doporučíme délku lyží i vázání s odpovídajícím rozsahem vypínacích sil a kompatibilní se zvolenými botami.

Nespěchej, vybíráš výbavu v hodnotě několika desítek tisíc korun, a proto stojí za to, věnovat mu dostatek pozornosti a času. Vyplatí se mít jasný názor na to, co chceš.

Nakupuj u odborníků!

Nakupuj nejlépe u odborných prodejců. Můžeš s nimi svou konfiguraci prodiskutovat, namontují ti vázání a oříznou pásy a třeba vyrazíš na nějakou túru s komunitou kolem lidí z obchodu. Ale pozor, ne každý prodejce má v týmu jen kvalifikovaný personál, který ti správně poradí a má dostatek zkušeností.

Výsledkem konfigurátoru je výběr, který si můžeš seřadit podle několika kritérií a hlavně se vyhneš nevhodným kombinacím produktů.

Nemá smysl hledat jinde, v přehledu vybavení na Skitour.Guru je kompletní nabídka trhu. 

Které prodejce doporučujeme: HU­DYsportBoat­parkNixskiNam­cheK2shop a T­elemark.cz. Přehled všech odborných prodejců je v tomto článku. Přečtěte si 13 důvodů, proč nakupovat u odborníků.