Niedere a Hoher Rumpler jsou dva málo významné vrcholky kousek nad Gjaid Almem. Mezi oběma Rumplery vedou první kroky prvotřídního panoramatického okruhu a to je zřejmě důvod pro pojmenování této trasy.

Lanovkou nad moře mraků

Kousek od vesnice Obertraun je dolní stanice lanovky na Krippenstein. Den je krátký a tak není divu, že vyjíždíme první lanovkou. Po pár minutách proplouvá gondola mlhovinou a ocitáme se na jiné planetě. Pohled shora na inverzní deku se prostě neomrzí.

Ohromující panorama Dachsteinu i planiny

Vystupujeme z lanovky. Jsme kousek nad úrovní 2000 m u chaty Krippenstein Lodge s luxusní vyhlídkou na krasovou náhorní planinu. Panorama Dachsteinu je stejně tak impozantní, viditelnost daleká. Po sjezdovce sjedeme na Gjaidalm a na pásech míříme mezi oba Rumplery.

Vleky a lanovky jsou pryč

První poločas túry je ve znamení výhledů na obrovské plató a vápencové skály masivu Gjaidstein. Výstup je reklamou na panoramatický skitouring, stopa se klikatí mimořádně členitým terénem a nutno říct, že trasa je orientačně dost náročná i za slunečného počasí.

Přicházíme na místo, kde byly sjezdovky a vleky. Několik let pro ledovec zničujícího tepla a ne zrovna atraktivní pisty měly za následek, že sloupy s lany zmizely. Původní usnadnění túry vleky je tedy pryč a nezbývá než pokračovat na pásech.

Vyhlídka Hunerkogel

Chceme dokončit túru za světla a tak vyhlídku do jižní stěny Dachsteinu od stanice lanovky Hunerkogel vynecháváme. Máme ji nakoukanou z jiných výletů a vítr nás odhání dolů. Po urolbované cestě k chatě Seethalerhütte, kam davy turistů chodí na kafe a štrůdl, jedeme dolů, už bez pásů.

Bez vrcholu Dachsteinu

Hlavním magnetem túry je samozřejmě bezmála 3000vka Dachstein, ale během výstupu a sjezdu obkroužíme homoli uprostřed krasové planiny – horu Hoher Gjaidstein. Je polovina ledna a velmi krátký den, na hřebenech je silný vítr a naše kondice není vyladěna do rychlosti – tři důvody, proč už při plánování túry rezignujeme. Když pociťujeme sílu větru po výstupu na Hunerkogelu a pak vidíme větrné víry na dachsteinském hřebenu, je nám jasné, že dnes by to nešlo, ani kdybychom byli rychlí jako Kilian Jornet.

 

Krasový motokros na Gjaidalm

Sjíždíme koridorem mimo ledovec Hallstätter Gletscher po tvrdém zledovatělém sněhu, který má misty krustu, která není nosná a místy navátý sníh, který vyžaduje pohotovou reakci. K tomu hodně hrbolatý povrch. Prostě dobrá prověrka lyžařských dovedností…

Od jezírka Oberer Eissee vystoupáme k zavřené  Simonyhütte a odtud kličkujeme po skútrem projeté trase na Gjaidalm.

 

Nejdelší sjezdovou do údolí Traunu

Nevím, podle jakých měřítek se určuje nejdelší sjezdovka Rakouka. Ta z Krippensteinu prý nejdelší je a byla zajímavým zakončením krásného dne na Dachsteinu. Auf wiedersehen!