Toho firnu bylo letos v lednu a únoru tolik, jako bývá v dubnu a květnu. Prostě nadmíru. Naštěstí se mi povedlo vyrazit s lyžemi do Alp i v čase, kdy napadlo trochu čerstvého sněhu.

Totes Gebirge, Nockberge a Rottenmanner Tauern

Během túry v Toteskách na Angerkogel jsme měli štěstí, napadl čerstvý sníh a tak jsme si užili pasáže hezkého sjezdu v prašanu. Nockberge bylo ve znamení přemrzlého firnu a na Bösensteinu vládl vlhký hlubší sníh, místy s krustou.

Klid a jistota

Kdybych měl charakterizovat lyže dvěma slovy, zvolil bych klid a jistota. Přesně tohle na skialpech potřebuješ. Spoleh na lyže v jakémkoli sněhu a k tomu plynulost jízdy. To mi ubacy 100% splnily.

Lyže výborně pohlcují vibrace, což se hodilo hlavně při jízdě po hrbolatém povrchu zledovatělého firnu na prudkém svahu se sklonem 35°. Jsem nadprůměrný lyžař s 30 lety praxe na skialpech a vyzkoušel jsem ve volném terénu víc, než stovku lyží.

Dvojitý rocker

Klid při jízdě, to není samosebou. Příčinou je dvojitý rocker ve špičce lyže, který dovolí lyži plynulé zaboření do hlubšího sněhu. Při jízdě po tvrdém firnu podporuje klidnou jízdu kromě rockeru hlavně tuhost bočnic (sidewall). Další konstrukčním prvkem, který přispívá k plynulosti, je postupný nárůst flexe – tvrdosti lyže na špičce je nejměkčí a směrem ke středu se postupně zvyšuje.

Agilita lyží Ubac-95

Ovladatelnost lyží je výborná, rychlé přehranění mi nedělalo problémy. Šírka 95 mm pod vázáním a poloměr vykrojení 17,8 m u délky 174 cm. To jsou parametry, které živost lyží podporují. Měl jsem možnost vyzkoušet lyže i na sjezdovce, na ranním manžestru. Jejich jízdní vlastnosti se blížily mnohem robustnějším a těžším lyžím na sjezdovku, což je chvályhodné.

Všestrannost se hodí...

Sněhu padá stále méně a prašanové orgie zažije člověk, který nebydlí v horách bohužel málokdy. Když už má štěstí je dobré, aby ho v té vzácné chvíli lyže uspokojily. Zároveň ve dnech všedních – rozumněj na tvrdém, ne zrovna přívětivém sněhu, by měly lyže posloužit zrovna tak. Proto je univerzalita pro naše podmínky docela důležitá. Právě řada Ubac kritérium univerzálnosti splňuje.

Nízká hmotnost

Když lyže zhodnotím optikou poměru váha : výkon musím jim udělit podtrženou jedničku. Na to, jak zvládají jízdu po tvrdém sněhu při váze páru 2700 g, to zaslouží absolutorium. Pro pohlcení vibrací prostě potřebujete nějakou hmotu, do které se rozloží působení sněhu. Nestačí „slisovaná tma“, což je rčení, které můžeme s nadsázkou říct na adresu závodních ultralightů.

Základem příznivé váhy je sendvičová konstrukce z lehkého dřeva paulovnia, která je vyztužena vlákny karbonu a kevlaru.

Shrnutí o lyžích ZAG Ubac-95

Svými parametry patří lyže Ubac 95 do kategorie skitouring s vynikajícími jízdními vlastnosti a díky šířce 95 mm rozhodně nezklamou v hlubším sněhu při freeridu. Prostě univerzální lyže, které mají lehkost na celodenní náročnou túru a přitom slibují výborný sjezd.

Lyže zvládne i průměrně zdatný lyžař, přičemž experta rozhodně neurazí. Pro holky je k dispozici varianta Ubac-95 Lady.

Verdikt Skitour.Guru

  • Ovladatelnost: 100%
  • Držení na hranách: 90%
  • Stabilita, klidná jízda: 100%
  • Krátký/dlouhý oblouk: 60:40
  • Hmotnost: 80%
  • Univerzálnost: 90%
  • Vhodné pro výstup: 80%
  • Vhodné pro sjezd: pro průměrné a dobré lyžaře, 4-7 z 10 (10 je nejlepší lyžař).

Užitečné odkazy

Skialpové lyže ZAG Ubac 95 si můžete prohlédnout na webu Skitour.Guru, stejně jako dámskou variantu ZAG Ubac 95 Lady. K prodeji je najdete na stránkách dovozce, což je HUDYsport. Tady je přehled dalších lyží a pásů ZAG pro skitouring a freetouring. Zbývá dodat, že firma ZAG dělá maximum pro udržitelnost výroby a vytvořila koncept ekologického přístupu ZAGreen, který má pěkně popsaný na webu. Více informací o značce zag najdete na webu zagskis.com nebo na stránkách HUDYsportu.