Malá firma v Mekce Alp

Tucet kmenových zaměstnanců má základnu v Chamonix, kde lyže vyvíjí a posléze testuje přímo na svazích Mt. Blancu. Vášeň, odhodlání, špičková kvalita, inovativní design, důraz na výrobu šetrnou k přírodě, snižování uhlíkové stopy: to jsou pilíře a hodnoty ZAG. 

Lyže ZAG jsou výkonné, intuitivní a pohodlný

Tyto tři vlastnosti jsou podle francouzských lyžařských mistrů ze ZAGu klíčem k silným skialpovým zážitkům ve volném terénu. Každý skialpinista i freerider potřebuje lehkost a pohodlí k lepšímu výkonu. Pohybovat se horami s lyžemi na nohou vyžaduje jak spolehlivé, tak lehké a materiály. Lyže ZAG staví na freeridovém odkazu značky a přinášejí lyžařům univerzální materiály a s tím i bezkonkurenční komfort na všech typech sněhu a ideální rovnováhu mezi hmotností a výkonem. Cílem značky ZAG je být co nejblíže schopnostem lyžaře. Tak aby lyžař s maximální lehkostí dosáhl co možná nejlepšího výkonu.

 

Od prototypu k finálním lyžím

Lyže ZAG se rodí v ZAGLabu, vývojové laboratoři firmy v Chamonix. Tady debatují vývojáři nad svými nápady a tvoří prototypy. Potom jsou lyže testovány na okolních svazích těmi nejlepšími místními odborníky: horskými vůdci a špičkovými freeridery a skialpinisty. Tak třeba finální podobě lyží UBAC předcházelo 40 prototypů. Číslo 6 měl ten, který odborníci vyhodnotili jako nejlepší a podle něj se rozjela tovární výroba. Obvykle trvá vývoj nových lyží a ladění prototypů dva roky.

ZAG Lab v Chamonix

Tříminutové video zachycuje vznik prototypů od návrhu tvaru lyží až po jejich testování za okny, na svazích pod Mt. Blancem.

 

Na designu záleží

Lyžím dává tvář pařížsko-newyorské designové studio Saint-Lazare, jehož celkový přístup pochopitelně koresponduje s hodnotami společnosti ZAG. Možná vás překvapí, že firma ZAG ročně vyrobí jen 7 000 párů lyží všech typů, které distribuuje v ekologických obalech do 24 zemí. Jejím cílem je toto číslo zdvojnásobit a dále nepokračovat v růstu objemu výroby. To vychází především z filozofie trvale udržitelného způsobu života i ekologickém přístupu k výrobě.     

ZAG se vyrábí v Evropě

ZAGy se vyrábí v Evropě, především v Polsku (z 80%). V továrnách, spolupracujících i s dalšími výrobci lyží a snowboardů. ZAG ale ze 100% rozhoduje o tom, z jakých materiálů a jakou technologií budou lyže vyráběny. Také výrobní formy jsou původní a autentické a nemohou je využívat jiní výrobci. Jádro lyží je dřevěné, konkrétně z paulovnie, a hrany jsou vyrobené z recyklované oceli pocházející z Německa. 95% zdrojů, z nichž jsou lyže vyráběny, má původ v Evropě, zbylých 5% v severoafrickém Tunisu.    

 

ZAGREEN program

Společnost ZAG je členem hnutí 1% For the Planet a má i vlastní program šetrný k přírodě, který charakterizuje následovně: „Jako lyžaři a outdooroví nadšenci sdílíme intenzivní zážitky v divoké přírodě a potěšení, které nám nabízí. Tváří v tvář klimatickým výzvám, které toto hřiště ohrožují, cítíme odpovědnost za jeho zachování. Proto jsme dnes odhodláni minimalizovat dopad našich aktivit na klima a přírodu, a zároveň vytvářet pozitivní dopad na místní úrovni, v Chamonix a v Alpách.“ V závěru proklamace stojí heslo „Dnes se starej o životní prostředí a zítra víc lyžuj!“.

Lyže ZAG Skis Skrýt poznámky

ZAG spolupracují a podporují společensko-ekologické sdružení UTOPIES. To se zrodilo v roce 1993, aby společnost motivovalo k začlenění sociálních a ekologických otázek do své strategie. ZAG je první lyžařskou značkou v Evropě, která má vizi o skutečné uhlíkové stopě a společně s UTOPIES právě pracují na konceptu opatření a pokynů ke snížení našeho dopadu na životní prostředí.

ADRET. UBAC. SLAP. H 106

Čtveřice aktuálních modelů lyží ZAG. Cílem francouzských vývojářů je uspokojit lyžaře, kteří mají rádi rozličné profily a terény. Turistické lyže řady ADRET jsou zaměřeny na skialpinisty hledající lehkost, zatímco UBAC jsou svým způsobem univerzály určeny pro skialpinisty upřednostňující kvalitu při sjezdu při zachování lehkosti během výstupu. Pro zajímavost: Ubac znamená ve francouzském lyžařském slangu severní strana hory a Adret jižní strana hory. H-PATROLy splňují všechny lyžařské požadavky ve středisku, a SLAP jsou vyvinuty pro ortodoxnější freeridisty, hledající jedinečné pocity ve volném prašanovém terénu.

V závěrečném videu profesionální horský vůdce UIAGM Janek Bednařík pohovoří o lyžích UBAC a nabídne celkové obecné shrnutí předností progresivních lyží ZAG, které jsou tvořeny specialisty na svazích a úpatí francouzských Alp. 

 

Výhradním dovozcem lyží pro ČR a SR je HUDYsport

Užitečné odkazy:

Skialpové lyže ZAG ADRET a pásy na míru

Univerzální lyže ZAG UBAC a pásy na míru

Freeridové lyže ZAG SLAP