Od listopadu 2022 do konce října 2023 bylo v Rakousku provedeno celkem 4 373 záchranných letů ve vysokohorském terénu. Co si však někteří lidé neuvědomují: každý, kdo je zachraňován vrtulníkem v náročném terénu ve svém volném čase bez pojištění nákladů na záchrannou akci, si musí v Rakousku obvykle zásah zaplatit sám. Rakouský Alpenverein proto doporučuje horolezcům i turistům, aby si adekvátním pojištěním minimalizovali finanční riziko.

12% záchranných letů míří do hor

V období od 1. listopadu 2022 do 31. října 2023 bylo 12 procent všech záchranných letů v Rakousku, tedy 4 373, provedeno ve vysokohorském terénu. „V Rakousku se můžeme spolehnout na moderní a komplexní leteckou záchrannou službu a můžeme proto mluvit o štěstí v neštěstí“, vysvětluje prezident Alpenvereinu Wolfgang Schnabl.

Jeden záchranný let stojí kolem 5000 EUR

Kdo to však zaplatí, je samostatná otázka. „Zákonné zdravotní pojištění nepokrývá náklady na záchranu vrtulníkem v náročném terénu, resp. ne vždy dostatečně. Pokud je oběť nehody zachráněna z vysokohorského terénu, obvykle zůstává na ní, aby si zaplatila náklady na záchranu. Bez pojištění nákladů na záchranu může být proto taková mise pro jednotlivce velmi nákladná. Let vrtulníku v délce 40 minut stál v loňském roce oběť nehody v Rakousku necelých 5 000 eur,“ vysvětluje Clemens Matt, generální tajemník rakouského Alpenvereinu. Z tohoto důvodu alpský svaz doporučuje všem milovníkům horských sportů, aby si pro své volnočasové aktivity v horách sjednali odpovídající pojištění.

Pojištění Alpenvereinu zahrnuje záchranu vrtulníkem

„V této souvislosti bych vás rád upozornil na členství v rakouském Alpenvereinu: každý z více než 710 000 členů Alpenvereinu je totiž celosvětově pojištěn pro sport a volný čas, což pokrývá náklady na záchranu z náročného terénu - včetně záchrany vrtulníkem,“ vysvětluje Wolfgang Schnabl a dodává: „Díky tomuto pojištění můžeme našim členům nabídnout optimální ochranu před těmito náklady.“

Srovnání nákladů na provoz vrtulníku

Jak již bylo uvedeno výše, při průměrné délce letu 40 minut stála záchranná akce vrtulníkem v Rakousku průměrně 4 984 eur. Generální tajemník Matt provedl srovnání nákladů:

„V Německu činily v loňském roce průměrné náklady na záchranu vrtulníkem při 40 minutách letu 3120 eur, což je přibližně o 37 procent méně než v Rakousku. Ve Švýcarsku byla v loňském roce průměrná hodnota nákladů na záchranu jedné oběti nehody 3 681 eur, což je stále přibližně o 26 procent méně než v Rakousku.“

Podle Matta lze tyto rozdíly vysvětlit především cenou za minutu letu, kterou si stanovují jednotlivé letecké společnosti. „V současné době neexistují žádná standardizovaná pravidla pro letecké společnosti – náklady na záchranné lety nejsou transparentně regulovány a nejsou srozumitelné ani pro nás. Vyzýváme politiky, aby v této oblasti konečně udělali jasno.“ A pokračuje: „Chceme zde také transparentnost pro naše členy - koneckonců i oni si platí pojištění, které je součástí jejich členství v Alpenvereinu.“

Finanční prostředky jsou potřeba jinde

Podle Alpenvereinu se členové mohou spolehnout na to, že jsou dobře pojištěni. „Pokud by se konečně upravily náklady na záchranu vrtulníkem, měl by alpský spolek k dispozici více prostředků na svou důležitou činnost v oblasti ochrany přírody a na své chaty a stezky. To bychom více než uvítali,“ zdůrazňuje generální tajemník Matt.

Více než tři miliony na záchranu ve vysokohorském terénu

Od 1. listopadu 2022 do 31. října 2023 pokrylo pojištění zahrnuté v členství v Alpenvereinu záchranu ve vysokohorském terénu doma i v zahraničí (pozemní i vrtulníkem) v celkové výši 3 239 964 EUR.