1. Finančně je jednoznačně nejvýhodnější koupit si celý set – lyže, vázání, pásy a často i boty u jednoho prodejce, nejlépe specialisty na skialp. Proč? Čtěte dál! Starý prodejte a novou konfiguraci si vylaďte podle svých představ, lyžařských dovedností a zaměření. Většinou dostanete slevu za celý set, která vám vynahradí ušetření dílčích nákupů jednotlivostí na více eshopech. 

2. Když si koupíte u každého prodejce zvlášť vázání, boty, lyže a pásy, může se vám stát, že:

  • Parametry lyží nebudou odpovídat vašim dovednostem i preferovaným aktivitám (více, chůze, více sjezdu, univerzální na sjezdovku i túry apod.).
  • Vázání nebude kompatibilní s botou
  • Vázání bude mít nevhodnou velikost (hrozí u rámových) nebo rozsah vypínacích sil.
  • Pásy nepůjdou na lyže připnout z důvodu nekompatibility úchytů s tvarem lyže.
  • Pásy budou mít jiné vykrojení, případně šířku než lyže.

3. Montáž vázání bez speciální šablony je u dnešních vázání prakticky nemožná. Sám jsem si kdysi jako aktivní kutil kdysi tři techové Dynafity namontoval a jen jednou to dopadlo bez ztráty kytičky. Šablony na skialp vázání běžné skiservisy nemají. Stejně zamíříte ke specialistům a ti vám vázání namontují. Ale nebude to zdarma, což bývá zvykem při nákupu celého setu. Ani to nebude levné a na počkání to taky nebude…

4. Volba typu pásů a jejich úprava pro lyže. Pásy jsou stěžejní vybavení a tak je třeba zvolit materiál stoupací vrstvy, zda pásy s lepidlem nebo molekulární adhezí, je-li prioritou dobrý skluz nebo spíš životnost... Správně oříznout pásy se zdá být jednoduché, ale zdání klame. Špatný řez není opravitelný a někdy je třeba i přesně měřit, nýtovat, vrtat, šroubovat…

5. Přizpůsobení vnitřní botičky je pro pohodlnou túru zásadní - tisíce kroků při každé túře! Aktuálně jsou na trhu prakticky jen tepelně tvarovatelné botičky. Když koupíte lyžáky v kamenném krámě, bude vypečení zdarma nebo rozhodně levnější, než bez nákupu v oné „vypékárně“. Někdy může být potřeba upravit skelet, což už je práce pro ryzí specialisty na bootfiting

6. Nabízené zboží vám specialista prodá vždy navzájem kompatibilní. Nestane se vám, že prodejce má na obchodě vázání, které nefunguje k botám apod.

7. Lyže se nejlépe vybírají vyzkoušením testovacího modelu na vlastní kůži. Specialisté mívají k dispozici půjčovnu a testovací centra různých značek a pořádají testovací dny v lyžařských střediscích. Využijte toho! Navíc není špatné si docela drahý nákup nejprve fyzicky prohlédnout a osahat, o věcech si popovídat.

8. Starší modely v těchto prodejnách najdete minimálně (po sezóně dělají výprodej) a proto nehrozí, že koupíte něco, co je už morálně zastaralé, např. boty bez úpravy pro pinová vázání a u jiného prodejce pinové vázání. Za zmínku stojí i faktor stárnutí materiálu. Plastový skelet bot má jiné parametry letos než před pěti lety, stejně tak lepidlo u pásů.

9. Odborníci většinou prodávají zboží dané značky už více let, znají do detailu produkty a jejich vývoj i detaily, které v eshopu nenajdete. Třeba jak je široká ta která bota, jaké a proč zvolit pásy, které boty mají úpravu Quick-Step-In pro snadný nášlap do vázání a podobné, prostě důležité detaily, rozhodující o vašem komfortu.

10. Nikdo neprodává všechny značky, to si nemohou dovolit ani největší prodejci v Německu, ale to, co v obchodech najdete je vybírané logicky a podle více souvislostí, které zákazník sice nevidí, ale jako uživatel na nich vydělá.

11. Nevíte jak a s kým začít? Odborné prodejny mají kolem sebe skialpovou komunitu a sami uvedení prodavači skitouring milují. Prostě najdete parťáky!

12. Někteří majitelé obchodů i prodavači jsou horskými vůdci. Když ne, v každé prodejně vám doporučí někoho, kdo dělá kurzy pro začátečníky i akce pro pokročilé.

13. Pamatujte, nakoupit si vybavení na skialp není jen otázka ceny, ale jde i o montáž, servisní a poradenské služby i o komunitu!

Kdo tedy jsou jmenovitě ti odborníci, se dočtete příště!