Značka Marker patří do stejné kapitálové skupiny jako Völkl a ve světě sjezdového lyžování je to brand nejtradičnější z tradičních. Před lety vstoupil na pole freeridu s masivním rámovým vázáním, asi jste už slyšeli názvy jako Duke, Baron, Jester, F10 nebo F12. Mohutné a tuhé a logicky i těžší. Po letech drobných upgradů přišli soudruzi z NSR s bezrámovou novinkou. Nazvali ji KINGPIN!

Obchodní potenciál

Protože Marker je zavedenou značkou mezi klasickými alpskými lyžaři, získat výrazné postavení na trhu nemusí být pro Kingpin nereálným cílem. Souvisí to s rostoucím počtem „těch, co lyžují do kopce“, čemuž se kdysi striktně „alpine“ prodejny musí přizpůsobit a na jejich pultech se bude vybavení pro skitouring objevovat stále častěji. No a pro obchodníka, který objedná spoustu alpine lyží s Markerem se snáze přibírá do nabídky další vázání téže značky, tedy Kingpin. Dosáhne určitě vyšší marže a získá marketingovou podporu prodeje. A ta má dnes stále větší váhu!

Když se řekne ochrana, výkon a komfort…

V materiálech Markeru stojí mj. ochrana, výkon a komfort. Vzhledem k certifikaci TÜV bude určitě bezpečnostní funkce, tedy ochrana dostatečně dobrá. Podle mě by komfort mělo zabezpečit několik faktorů. Především jednoduchý nástup do vázání. U patky to bývá snadné, ve špičce se po vzoru Dynafitu začínají prosazovat naváděcí prvky, které nasměrují botu tak, aby piny snadno, rychle a na první pokus zacvakly do důlků boty. Kingpin má jednoduché zarážky, kterým říká Easy-Step-In. Když máte botu Dynafit nebo Scarpa s naváděcí drážkou Quick-Step-In, zajedou do sebe vázání a bota podobně jako vášniví milenci v počátečním vzplanutíJ Ovládání patních opěrek holí se jeví pohodlné, stejně jako vypínání i zašlápnutí patky a přepínání rukou mezi režimy chůze a sjezdu. Výhodné je, že se nemusí při přepínání režimu vystupovat z vázání.

Dobrý a spolehlivý výkon, asi by bylo trefnější použít slovo funkčnost, můžeme tušit z dlouholetého know-how značky.

Špička

Na první pohled zaujme šest pružin ve špičce, které se starají o zlepšenou absorpci energie. Výstředníkový mechanismus aretace špičky je tradiční, o vychytávce Easy-Step-In jste už četli výše. Do drážky lze zasunout haršajsny tří šířek: 90, 105 a 120 mm.

Patka

Není divu, že patka se dost podobá klasickému, sjezdařskému vázání, se kterým má Marker bohaté zkušenosti. Jak už dlouho zvykem u sjezdařského vázání, podložka patky dovoluje boční posuv, shodný s botou při překročení limitní nastavené síly a vypnutí do strany. Stejně jako špička se i patka pyšní širokým rozestupem děr pro šrouby 38 mm, pro vyšší tuhost i odolnost vázání. Tato drobnost roste na významu s šířkou lyže – větší pákové síly. XXL Power Transmitter – to je obchodní název pro nadstandardní míru širokého kontaktu patky vázání a boty. Marker si na něm zakládá, a označuje ho revolucí v touringových vázáních. Hlavně pro přesný přenos sil lyžaře na soustavu lyže-vázání.

Kromě vodorovné polohy umožňují opěrky paty i pozice pod úhly 7 a 13 °.

Hmotnost

Nejvíce namáhané části patky jsou vyrobené jednak z ultralehkého karbonu a jednak ze slitiny hliníku, kované za tepla. Oba materiály jsou lehké, a proto objemově poměrně velké vázání váží 1460 gramů (pár včetně brzd a šroubů).

Vypínací síly a brzdy

Kingpin se dodává ve dvou rozsazích vypínacích sil (5-10 a 6-13 DIN) a se dvěma šířkami brzd (75-100 a 100-125 mm). Při přepnutí do režimu chůze se brzdy automaticky zaaretují.

Kompatibilita

Marker Kingpin je kompatibilní se všemi botami, osazenými ve špičce kováním (důlky) pro pinové vázání a splňují normu DIN ISO NOrm 9523. Kingpin obdržel ve zkušebním ústavu certifikaci TÜV podle aktuální normy DIN 13992:2007 pro vázání na skitouring 

Přehledně jsou informace o vázání zobrazeny na webové stránce Markeru, německy nebo anglicky. Zda najdete i výstižné animace na videu beze slov:

Vyhledal jsem pro vás dvě zajímavé recenze. Na stránkách wildsnow.com si můžete přečíst anglicky, jaký dojem udělalo vázání na Lou Dawsona. Na německém Powderguide si v němčině přečtete o testu...

V příštím díle vám představím Dynafit Radical 2.