Existují samozřejmě boty, které jsou vydařeným kompromisem mezi botami pro freeride a túru, a trefně ji vystihuje anglický pojem „freetouring“, popř. „tour & performance“. Pořízení bot z této skupiny rozhodně stojí za úvahu, jsou stále ještě docela lehké a ve sjezdu poměrně tuhé. Samozřejmě že na tvrdé upravené sjezdovce plnohodnotně obstojí jen masivní, těžší sjezdařské lyžáky. Většinou ale v terénu lyžujete v měkkém sněhu a o něco pomaleji…

Dámské modely

Speciální tvar boty v souladu s anatomií dámské nohy, a samozřejmě také ženskému oku lahodící design dnes nabízejí prakticky všichni výrobci.

Karbon má budoucnost

I boty zasáhl trend odlehčování, především prostřednictvím materiálů. Známý karbon disponuje důležitou dvojicí vlastností, je lehký a pevný, a proto přináší zvýšení tuhosti a snížení váhy. Krom toho karbon dobře pohlcuje vibrace, což přináší komfort hlavně na tvrdém sněhu.

Pebax a Grilamid

Použití karbonu je většinou v kombinaci s plasty, mezi nimiž je nejrozšířenější Pebax®, který je jednak přibližně o 20 % lehčí než běžné polyuretany, a jednak vykazuje vysokou tepelnou stabilitu. To znamená, že svoje vlastnosti si zachovává v širokém rozpětí teplot, za mrazu i na jarním slunci. Podobné vlastnosti poskytuje rovněž polyamid Grilamid®, který je také velmi lehký a odolný proti nízkým teplotám a stárnutí.

Skvělým řešením je skelet boty z Grilamidu a komín z karbonu. Superlehké a supertuhé.

Polyuretan pro spořivé

Pokud chcete ušetřit peněžence, pořiďte si lyžáky se skeletem z polyuretanu. Pár bot vám ale ztěžkne o 300 až 400 gramů. Ovšem těch kroků během jediné túry uděláte tisíce a boty jsou investicí na více sezón…

Trend odlehčování

U bot pro skitouring je velký důraz na nízkou hmotnost, ale poslední dobou lákají lehké boty i freeridery. Například značka Dynafit, která si zakládá na lehkosti, dodává touringové boty TLT6 ve dvou materiálových provedeních. Varianta Grilamid + Pebax váží 2,45 g/pár, lehčí kombinace Grilamid + karbon 2010 g. Tedy 350 gramů ve stoupání při každém kroku navíc.      

Jinak běžná bota pro skitouring váží od 3 po 3,5 kg (pár), pokud jsou z Pebaxu. Polyuretanové jsou zhruba o 10% těžší.,

Lyžáky pro freeride většinou váží 3,2 až 4 kg a na opravdu vážné chození to není dobrá volba. Pokud tedy nemáte fantastickou kondici a tuhost systému lyže-vázání-boty je pro vás prioritou.

Jen pro zajímavost, moderní závodní boty, které jsou dnes většinou celé z karbonu a upínací systémy jsou ukázkou minimalismu váží 500-700 gramů. Nejlehčí pár bot RC1 váží přesně kilo a francouzský závodník Pierre Gignoux jej vyrábí pod patronátem Dynafitu v malé dílně nedaleko Grenoblu.

 Vnitřní botičky

Vyrábí se z prodyšného materiálu s odolným povrchem (např. Cordura). Standardem jsou dnes tepelně tvarovatelné botičky, které se po tvarovacím procesu za tepla přesně přizpůsobí tvaru vaší nohy. Tvarování lze několikrát opakovat.

Podobně jako u bot pro snowboard se také u skitouringových začíná častěji místo klasických tkaniček používat rychlostahovací utahování nebo lankový systém utahování „boa“, který zajistí přesné utažení i povolení botičky během několika vteřin. 

 Nastavitelné úhly

Rozsah předozadní pohyblivosti horní části skeletu v kotníku je pro boty na túru klíčovou vlastností – rozhoduje o pohodlnosti výstupu, trvajícího obvykle několik hodin.

V posledních letech ovládly trh boty, jejichž předozadní rozsah pohybu dosahuje příjemných, ještě nedávno neuvěřitelných 60°. Pokud zvažujete nákup, menší hodnota by vás neměla uspokojit…

U některých bot se dá nastavit i více poloh tzv. „nákleku“. Tento úhel naklonění je podstatný pro snadnost zatáčení. Setkat se můžete i s nastavením bočního úhlu komínu, tzv. cantingu, což ocení hlavně ti, co mají nohy do „O“ nebo „X“.

 Čím se odlišuje touringová bota od lyžařské

  • Větší rozsah pohybu v kloubu. Na rozdíl od klasického lyžáku musí kloub na botě umožňovat předozadní pohyb kotníku. Čím více, tím lépe. Faktor, který výrazně ovlivňuje pohodlí při chůzi.
  • Režim walk / ski. U každé boty je přepínání režimu chůze – sjezd. Důležitá je snadná obsluha přepínání.
  • Méně přezek. Většina skialpinistických bot má méně přezek. Nárt stahují většinou dvě a nad kotníkem bývá jediná. Druhou z horních přezek často supluje tzv. Power-Strap.
  • Power-Strap (Velcro). Je popruh se suchým zipem, kterým stahujete botu nad horní přezkou. Má mnohem větší význam než u bot sjezdařských.
  • Vnitřní botička. Je použitelná i nezávisle, třeba v zimním prostoru horské chaty (tzv. Winterraum), při zimním stanování, nebo třeba v iglú poslouží teplá a nepromokavá bačkora skvěle. Obouvání i zouvání se provádí většinou mimo skelet. Tepelně tvarovanou botičku naopak obouváme jako klasické lyžáky.
  • Podešev. Na rozdíl od lyžáků (rovná podešev) mají touringové boty podešev podobnou jako pohorky, tvarovanou a navíc z přilnavého materiálu, např. Vibramu.
  • Prodloužená horní přezka. Kvůli zvýšení pohyblivosti nad kotníkem je většinou rozsah horní přezky delší.
  • Nižší tuhost. Tuhost (flexe) je menší na úkor vyšší pohyblivosti kotníku, tedy pohodlné chůze, a nižší hmotnosti. Číselné označení flexe neberte moc vážně, napoví vyzkoušení boty v prodejně nebo lépe v akci na sněhu.

 SkitourGuruTip

Doporučujeme podepsat si váš skelet i vnitřní botičku barvou nebo lihovým fixem. Označení botičky by mělo být viditelné, i pokud je ve skeletu. Na horských chatách má totiž řada lyžařů stejné boty jako vy, a proto může snadno dojít k nechtěné záměně.

Na co se ptát při volbě skialpinistické boty?

  • Jsou pro mě komfort a pevná fixace nohy (kvalitnější lyžování) důležitější než lehkost a pohodlí při chůzi (a tudíž nižší tuhost bot za jízdy)?
  • Chci jedny boty na skitouring a zároveň na sjezdové lyžování?
  • Je bota kompatibilní s mým vázáním?

Jak nakupovat…

  • Na nákup si vyhraďte dostatek času.
  • Při zkoušení v obchodě doporučujeme tenkou ponožku a botu vybírat tak aby seděla na těsno. Vnitřní botička se při používání trochu vymačká a zvětší se. Případnou vůli vyplníme silnější ponožkou.
  • Zkoušenou botu nechte na noze 10 až 15 min.
  • V botách se projděte (i stoupání).
  • Vyzkoušejte simulaci sjezdové pozice.

Produktový přehled lyžařských bot pro skitouring, skialpinismus a freeride touring