Spojení insertů a pinů

  • Musí dovolit bezvadnou vypínací funkci při sjezdu
  • Umožnit rotaci boty ve špičce vázání při výstupu na pásech
  • Mezi piny a inserty nesmí být vůle. Bota se nesmí ve viklat v zapnuté špičce.
  • Příliš zapuštěný pin do insertu znemožňuje vypínání bezpečnostního vázání.

Současná nabídka lyžáků pro skitouring i freeride touring čítá pro tuto sezónu 127 modelů bot. Pouze 7 z nich nemá inserty pro pinová vázání. Vyrobit piny a inserty, tak, aby byly naprosto přesné a vázání bezvadně plnilo svoji funkci, není vůbec snadné. Také proto nakupuje většina výrobců inserty pro svoje boty od Dynafitu.

3 provedení insertů Dynafit

Good Step – je základní, „jednoduché“ provedení insertů. Dva důlky vpředu a klasická patka. Dynafit ji dodává pro sezónu 17-18 následujícím značkám pro boty na skitouring a freeride touring: Arcteryx, Atomic, Crispi, Fischer, Hagan, Head, Lange, Nordica, Roxa, Salomon, Scott a Tecnica.

Quick Step In vyvinul Dynafit v roce 2007. Standardní „důlek“ byl doplněn o naváděcí drážku pinů špičky. Tímto se stalo vázání prakticky plně nášlapným, protože polohu boty vymezují u moderních vázání různé nálitky a dorazy. QSI v současnost najdete pouze u lyžáků dvou značek, které dominují světovému trhu – Dynafit a Scarpa.

Master Step je třetím vývojovým stupněm insertů. Kromě vyladění naváděcí drážky přibyla i „stříška“ nad důlkem a výsledkem je opět o něco pohodlnější nástup do vázání. Drobně jiná je i jeho poloha vůči špičce skeletu, pro ekonomičtější krok. Také má zvýšenou pevnost, takže bez problémů zvládne i vázání, nastavené na 16 DINů. Stejně jako QSI je i Master Step patentem Dynafitu a zatím je pouze na botech této značky, přesněji TLT7 a Beast.

Ski Trab a vázání TR2

Italský výrobce vyvinul a posléze začal sériově vyrábět vázání TR2. Přední piny a inserty jsou shodné jako u zbytku světa. Jinak je to s patkou. Díky výrazné spolupráci s La Sportivou (nenakupuje inserty od Dynafitu) se u některých bot této značky vyrábí sériově inserty na patě, které jsou kompatibilní jednak s TR2 i s ostatními pinovými vázáními.

Pro příznivce vázání od Ski Trab je dobrou zprávou fakt, že se u některých autorizovaných prodejců dá upravit patka jiné lyžařské boty tak, aby byla kompatibilní s patkou TR2.

Zbytek světa

Crispi používá vlastní inserty a říká jim CRISPI® Power Torsion Stability. K2 původ svých insertů nespecifikuje, označuje je obecným výrazem ITF – Integrated Tech Fittings. O původu svých insertů rovněž neinformuje Dalbello. Každopádně tvarově odpovídají standardu jako Dynafit Good Step, ale chybí tam zásadní formulka Dynafit certified inserts...

La Sportiva úzce spolupracuje s výrobcem vázání Ski Trab TR2 a společně vyvinuli inserty S3 Insert, resp. novější verzi S4 Insert

Pierre Gignoux - závodní specialitka

Nejlehčí závodnický set od Francouze Pierra Gignouxe má trochu větší průměr pinů i jinou naváděcí drážku na špičce. Drobně odlišný je i insert na patce, viz foto. Pod značkou Dynafit vyrábí P.Gignoux téměř shodné lyžáky Carbonio Boot a DAN, obojí s přídomkem „by Pierre Gignoux“.

Životnost insertů

Není bohužel nekonečná. Bylo změřeno, že vypínací síla vázání zapnutého na chůzi bez aretace je 2 – 2,5 DIN, tedy velmi malá. V praxi vám špička vypne při prvním kroku v traverzu a bez aretace stoupat nejde. Po aretaci však stoupne vypínací síla na brutální hodnotu 15-16 DIN. Tedy obrovský rozdíl.

Inserty v botě vydrží bez poškození 50 až 100 vypnutí v módu SKI, tedy po běžných pádech při sjezdu. Avšak s aretovanou špičkou vydrží vázání maximálně 4 pády. Kromě bezpečnostních důvodů je to další argument pro to, nezamykat špičku pro sjezd v exponovaném terénu.

Vliv na bezpečnostní funkci

Zkušenosti uživatelů signalizují, že vzájemná přesnost systému vázání-bota hraje podstatnější roli, než se v minulosti předpokládalo. Tendence výrobců je jasná – mohou garantovat bezvadnou funkci systému jen u doporučených bot a vázání, která jasně specifikuje návod. To souvisí i s TÜV cesrtifikací, ale o tom někdy příště.

V dalším příspěvku si v přehledné tabulce můžete najít, jak je to s kompatibilitou bot a vázání pro sezónu 17-18.