Rámové spíše pro freeride

Vyrábí se dva druhy „chodících“ vázání. Robustnější rámová konstrukce je charakteristická spojením špičky a patky (např. Fritschi  a Marker) a používá se především pro freeride. Důvodem je kompatibilita s běžnými lyžařskými botami i jednoduchá manipulace a zpravidla  i větší vypínací síla.

Rám zvyšuje tuhost vázání a umožňuje variabilitu nastavení délky boty. Nevýhodou je větší hmotnost vázání, nejen absolutní, ale i dynamická, protože hmotnost rámu musíte zvedat při každém kroku.

 Vypínací síla

Podstatný je rozsah vypínacích sil DIN 6–16, kterými se pyšní nejrobustnější rámová vázání Marker, přičemž Fritschi nabízí maximálně DIN 12.

Délka rámu bývá u jednotlivých modelů vázání většinou ve dvou až třech rozsazích, proto je při nákupu nutné znát délku velikosti svého skeletu. např. u Fritschi je nejrozšířenější „M-L“ pro délku boty 285–340 mm.

 Bezrámové je lehčí…

Druhý, bezrámový systém vytvořil v roce 1984 Fritz Barthel a vývoj probíhal dále pod značkou Dynafit. Používá se pro túry, kdy je důraz kladen na nízkou váhu. Přední část představuje čelist, tzv. „pastička“, s jednoduchým ovládáním. Zadní patka poskytuje kromě sjezdařského módu patní podpěrku. Podle druhu vázání jednu až tři výškové úrovně. Tenký profil většiny komponentů vyžaduje vysoce kvalitní materiál veškerých dílů.

Výraznou výhodou bezrámových vázání je možnost použití pro jakoukoli velikost skeletu, za tímco rámové kupujete pro skelet délky od do… Bezrámové vázání se vyrábí se i v provedení pro půjčovny s možností úpravy délky.

Bezrámové je bezpečnostní!

Není to dlouho, co se vypínací síla pohybovala výhradně v rozmezí DIN 4-10. Tento rozsah je dnes standardem pro túry. Řada nejmodernějších vázání má vypínací sílu posunutou na hranici DIN 12, především u modelů pro freeride.

Vázání Fritschi Vipec 12 a Ski Trab TR2 se pyšní nastavitelnou vypínací silou jak ve špičce, tak v patce.

Heslo „pin“ nebo „tech“

Vázání Dynafit je kompatibilní pouze s botami se speciální úpravou, kterou mají všechny současné boty z kategorie skitouring. Špička boty je po stranách osazena tzv. inserty. kovovými "důlky", do kterých zapadají hroty ve špičce vázání. Špička se pro výstup aretuje proti nechtěnému vypnutí, na sjezd se aretace uvolňuje, aby vázání plnilo bezpečnostní funkci.

Patka má jinou funkci při výstupu i sjezdu

Pata boty je osazena insertem - ocelovou destičkou s vybráním, do kterého se našlápnutím vtlačí pružný ocelový nosník (pin) patky vázání, který spojuje vázání s botou.

Pinová vázání, zvaná též "techová" vázání jsou prověřenou jistotou, a to i pro těžší váhové kategorie.

 Lehké, spolehlivé, oblíbené

Subtilnost pinových vázání může vyvolávat pochybnosti, ale dvacetileté vylepšování do dnešní sofistikované podoby funguje skvěle – testováno na malých i velkých lidech.

V posledních letech, se po vypršení patentu Dynafitu, objevila řada dalších výrobců. Nízká hmotnost je pro túry prostě rozhodující výhodou. Techová vázání vyrábí ATK Binding, Fritschi Swiss, G3, Plum, Kreuzspitze, Marker, Ski Trab, Atomic, Salomon...

Váhový rozdíl

Těžší freeridová vázání váží od 2000 g (Fritschi Diamir Freeride Pro) po 2780 g (Marker Duke).  Rámové vázání Fritschi Eagle 12, určené pro touring, váží 1780 g (bez brzd) a o něco lehčí Scout 11 má 1580 g (bez brzd).

Naproti tomu lehoučký bezrámová vázání váží obvykle do 1200 g / pár včetně brzdiček. Pokud jde o vázání pro skitouring, dodává nejlehčí vázání italská značka ATK Binding.

Brzdy místo řemínků

Pojistné řemínky byly z bezpečnostních důvodů vytlačeny brzdičkami (v lavině působí lyže jako kotva). Řemínky ale uplatníte v ledovcovém terénu, kde nehrozí laviny, ale pád lyže do trhliny.

Při nákupu vázání je třeba znát šířku lyže (pod botou) a podle toho zvolit odpovídající rozsah brzdy, obvykle jsou k dispozici tři až pět šířek brzd.

Stoupací hřebeny, čili haršajsny

Haršajsny lze popsat také jako „mačky na lyže“. Jejich funkcí je zabránit podkluzování lyží ve výstupu. Nestabilní, podkluzující lyže může být nejen nepříjemností, ale představuje i nebezpečí, zvlášť na prudkém svahu. Ztráta stability může vyústit v pád do strmého svahu.

Rozšiřování lyží logicky přineslo i nutnost rozšířit haršajsny, které se teď dodávají ve více šířkách od každé značky.

 Tipy pro výběr vázání

  • Hmotnost – čím delší túry, tím lehčí vázání. Pro náročnou turistiku nebo dlouhé přechody preferujte vázání s nízkou hmotností. Chcete-li se věnovat hlavně freeridu, zvolte robustnější vázání s vypínací silou DIN 12.
  • Funkčnost – možnost nastavení vypínací síly, nastavitelnost délky vázání a její rozsah, snadnost manipulace.
  • Kompatibilita vázání s botou – ne všechny boty lze zapnout do každého vázání.
  • Komfort obsluhy – ovládání vázání, tedy nastupování, přepínání mezi módy sjezd a chůze a nastavení patní podpěry, co do počtu stupňů a výšky.
  • Stoupací hřebeny a brzdy – mají tzv. „haršajsny“ i brzdy větší šířku než moje lyže? (v místě, kde je vázání)

Produktový přehled lyžařských vázání pro skitouring, skialpinismus a freeride touring