Ačkoli z iniciativy německého i rakouského alpského klubu došlo po letech sporů k vytvoření pravidel, situace je kritická. Milovníků stoupacích pásů přibývá a mnohdy stanovená pravidla nedodržují. Když za provozu sjezdovky traverují skialpinisté vzhůru, může případná srážka skončit ošklivým zraněním, nebo dokonce smrtí.

Provozovatel skiareálu Zugspitzbahn zakázal v roce 2011 skialpinistům vstup a ti to nehodlali respektovat. Situaci nakonec rozsekla svým rozsudkem nejvyšší justiční instance v Německu, což je stejně jako u nás Ústavní soud.

Využívání přírody k rekreaci je v tomto případě podle výroku soudu nadřazeno zájmům skiareálu. Podle rozsudků nejvyšších soudů se zpracovávají tzv. judikáty a je tedy pravděpodobné, že další identické případy soud rozhodne podobně.

Skialpinisté tedy zvítězili, což ale neznamená, že by se neměli chovat podle pravidel. V každé oblasti jsou jiné podmínky a možnosti a tak by stálo za to, aby místní skialpová komunita začala jednat se zástupci areálů a našli společně způsob, jak spolu vycházet!