Pro začátečníky

Kromě prvotního zkoušení v blízkosti středisek se dá začínat i v českých horách, po dlouhých letech zákazů byly pro veřejnost zpřístupněny skialpinistické trasy v některých lokalitách českých hor a snad se v tomto trendu bude pokračovat.

 S podporou lanovek

Pokud vyjedete první ranní lanovkou třeba tisíc metrů, nejde rozhodně o degradaci výkonu.

Ušetříte si pár hodin lopoty a jste svěží pro výstup na vrchol. Některé túry jsou navíc při nástupu z hlubokého údolí v rámci jednoho dne časově nezvládnutelné. Mít dobrý čas a dostatek sil zároveň automaticky přináší vyšší bezpečnost (unavený a chvátající snáze udělá chybu).

 Hvězdicově z horské chaty

Bydlet vysoko v horách, většinou daleko od civilizace, má své neopakovatelné kouzlo. Snídaně před východem slunce, mrazivý sníh všude okolo, skvělá túra, odpolední pivko na terase s výhledem na horské masivy, povídání po bohaté večeři…

Doporučit lze chaty, jež jsou východištěm alespoň tří tras – takové jsou správným cílem prodloužených víkendů.

 Ledovcové túry

Pokud vstoupíte na zasněžený ledovec, musíte se proti pádu do trhliny jistit navázáním do lanového družstva. Faktem bohužel je, že zrádnost ledovcových trhlin bývá podceňována. V době současného oteplování hor ale toto nebezpečí narůstá.

Často to bývá tak, že se tisíckrát nic nestane, ale pak to jednou přijde a následky mohou být tragické. Kdo chce vyrazit na ledovec, měl by se nejdříve naučit techniku navazování a pohybu v lanovém družstvu a vyprošťování z trhliny. Pohyb po ledovci je ale komplexním tématem.

 Alpské čtyřtisícovky

Vrcholy, jejichž vrcholová kóta začíná čtyřkou, přitahují skialpinisty jako magnet. Často nejde o technicky náročné výstupy, skoro vždy jsou ovšem spojené s pohybem po ledovci. Určitě se nevyplatí podcenit aklimatizaci! Zejména když začínáte lanovkou z nízko položeného údolí. Čtyřtisícovky neradno podceňovat, míra objektivního nebezpečí hor je zde poměrně vysoká!

 Technicky náročné výstupy

Občas je na trase túry nějaký obtížný úsek, který nejde překonat na lyžích. Může to být např. strmý svah, kdy je třeba upevnit lyže na batoh a vzhůru jít v botách, většinou s nasazenými mačkami a s cepínem v ruce. Cestu může zkomplikovat kratší skalní úsek, kde se budou hodit horolezecké zkušenosti s jištěním. Na jaře zase bývá typický zmrzlý firn, po němž se mnohdy nedá jít bez stoupacích hřebenů nasazených na lyžích " ??. Umět bezchybně obsluhovat doplňkové technické vybavení se vyplatí nejčastěji v úsecích těsně pod vrcholy. Ty totiž bývají často exponované!

 Vícedenní přechody

Jsou parádní, královskou disciplínou skitouringu. Putování od chaty k chatě, většinou zpestřené výstupem na nějaký vrchol… Zpravidla se jedná o každodenní několikahodinový pochod, kterému dominují silné zážitky z vnímání horské přírody a při němž se utuží týmový duch ve skupině.

Pod vrcholem Breithornu, v pozadí Matterhorn. Skrýt poznámky

 Jak začít

• Přihlásit se do kursu nebo na túru s horským vůdcem.

• Pod vedením zkušeného kamaráda.

 Co je potřeba pro začátek:

• Alespoň průměrná lyžařská zdatnost.

• Solidní fyzická kondice.

Základní a nouzové vybavení.

 Než se vydám na túru bez vůdce, musím:

• Ovládat plánování túry.

• Zvládat orientaci na mapě i v terénu.

• Umět používat vybavení, včetně nouzového.

• Umět posoudit nebezpečí lavin.

• V terénu se chovat podle „pravidel bezpečnosti“.

• Zvolit správnou taktiku postupu a podle toho vzít s sebou potřebné vybavení.