Materiály stoupací vrstvy

Pásy se vyrábějí z přírodního materiálu (mohér – chlupy horské kozy), syntetických vláken (nylon) nebo kombinace obojího.

Mohér – má výborné vlastnosti při různých typech sněhu a různých teplotách (i za třeskutých mrazů).

Nylon – v porovnání s mohérem má umělé vlákno lepší stoupavost, má delší životnost a je také levnější. Nevýhodou je zhoršení vlastností při nízkých teplotách.

Mix – směs mohérových a syntetických vláken. Tato mixová vlákna jsou odolnější než mohérová a ve stoupání drží lépe než přírodní.

 S lepidlem, nebo bez?

Klasické lepidlo nebo makromolekulární přilnavost? Ta první, klasická varianta, nejen, že stále žije, ale upevňuje svou pozici. Zdálo se, že nástupu molekulárních přilnavých vrstev lepidlo neodolá, ale opak je pravdou. Lidově řečeno se takový pás „nalepuje“ stejně jako klasický, jen tam není vrstva opravdového lepidla, nahrazuje ji vysoce přilnavý povrch pásu, jehož výhodou je především funkčnost za extrémně nízkých teplot. Ale dobře fungující lepidlo je prostě sázka na jistotu.

Makromolekulární pásy

Molekulární fúze zajišťuje bezpečné a spolehlivé přílnutí pásu ke skluznici. Praxe ukazuje, že nejvíce zatěžované místa u hran v oblasti vázání trpí oddělovaním makromolekulární vrstvičky od pásu a dochází tím k omezení funkčnosti pásů. Čím se naopak tyto pásy pyšní, jaké jsou jejich výhody oproti lepivým?

Snadné nasazování i sundávání pásů. Před použitím odpadá namáhavé oddělování pásů od sebe. Při skladování pásů není nutné používat separační fólii. Pásy je možné prát při 30 ºC. Pouhé vyčištění pásů účinně obnoví jejich přilnavost. Šetrné k životnímu prostředí – jsou bez lepidel a chemikálií. Pásy jsou o 30 % lehčí než běžné pásy. Pásy jsou plně funkční za silného mrazu i při teplotách vysoko nad nulou.

Pokud se podaří odstranit výše uvedený nedostatek, mají budoucnost.

Hybridní lepidlo

Hybridní pás má dvouvrstvou lepicí vrstvu. Z jedné strany je vrstva přilepena ke skluznici a druhá strana vrstvy spojuje lepicí vrstvu s tělem pásu. Hybrid má výhody klasického lepidla i nelepících adhezních pásů. Pásy se snadno rozlepují od sebe a nepotřebují žádnou oddělovací fólii a stejně tak se lehce odlepují od skluznice. Lepicí vrstva se dá snadno „oživit“ očištěním za mokra s podporou saponátu a pásu vůbec „nevadí“ opakované nalepování a odlepování z lyží

 Membránová technologie Tipon

Značka Pomoca, která je jasným lídrem na trhu pásů přišla v roce 2015 s technologií Tipon. Jde o pásy, které jsou něco mezi makromolekulární a klasickým lepidlem. Jde zatím o nejtenčí a nejlehčí pásy na trhu. Tipon se pyšní absolutně nepromokavou membránou, vysokou odolností proti opotřebení, má poloviční hmotnost a oproti běžným pásům jdou sbalit do objemu, který je o 40% menší.

Lepicí vrstva je z nejmodernější generace Polysiloxanu (na bázi silikonu), dobře funguje za tepla i silného mrazu, lze ji umývat vodou s mýdlem a je odolná proti UV záření. Voděodolná, hydrofobní svrchní vrstva udržuje pásy suché a zajišťuje tvarovou stálost. Dlouhá životnost i v extrémních podmínkách.

Tvar a šířka pásů

S nástupem většího vykrojení a výrazné variability šířek lyží skončila éra rovných pásů, které byly vystřídány vykrojenými. Při nekonečném množství možných šířek a poloměrů oblouku jsou ideálním řešením současné pásy, dodávané s ořezávací soupravou. Jejich šířka i délka „překrývají“ rozměrově jakékoli lyže a tak už jen zbývá nalepit pásy na lyže a oříznout je přesně podle tvaru vlastní lyže (podle návodu).

Druhým ideálem je pořídit pásy vyrobené přesně pro danou délku a model lyží.

Uchycení pásů ke špičce a patce

Nejlepší je uchycení pásu na obou koncích lyže! Na jednom konci pevně a na druhém variabilně. To je u současných pásů standardem. U některých značek pásů, které mají úchyty na špičce řešené v souladu s tvarem lyží stejné značky (např. Trab, Dynafit) je třeba myslet na to, že takové pásy budou pro lyže jiných značek nepoužitelné.

Naopak univerzální je např. systém uchycení pásů Pomoca, G3, Black Diamond, Colltex nebo Contour. Pevné uchycení ve špičce je řešeno hrazdičkou s ocelovým lankem. Pružné napnutí pásu zabezpečí plastový pásek, přinýtovaný ke spodnímu okraji pásu. Je dlouhý asi 15 cm a po něm se dá posouvat spona. Tento systém umožňuje snadné a rychlé přizpůsobení různým délkám lyží s podobnou šířkou a vykrojením.

Otázky při výběru pásů

  • Je tvar špičky i patky lyže kompatibilní s úchyty pásu?
  • Chci jedny pásy pro jedny lyže nebo budu jedny pásy používat pro více lyží?
  • Jaký materiál stoupací vrstvy? Mohair, Nylon nebo mix?
  • Klasické lepidlo nebo makromolekulární přilnavá vrstva?
  • Je součástí kupovaných pásů systém k uchycení pásu na špičku i patku?

Produktový přehled stoupacích pásů pro skitouring, skialpinismus a freeride touring