Ticho

Při sjezdovém lyžování ve střediscích ticho neužijete. Pokud si nepovídáte při výstupu, váš klid ruší občas havrani, větříček, praskající ledovec a v horším případě zlověstné zvuky signalizující předzvěst laviny.

Odlehlost

Počet lidí je v horách příjemně malý. I když vyrazí z velké chaty 200 lidí na jediný vrchol, tak se rozptýlí do velkých rozestupů.  Totéž platí, i když dorazíte na parkoviště plné aut, ze kterého se startuje na módní túru.

Sníh je živel

Umělý sníh je tvrdý, ledovatý, prostě pouhopouhé lepší než nic. Naproti tomu bílá pohádka cestou lesem i na vrchol. Pravda, někdy vítr ubije sníh do tvrdých bloků a taky zaměstnává mysl – úvahy o tom jak se vyhnout lavině jsou pro skialpinistu denním chlebem.

Vášeň

Hormony štěstí, zvané endorfiny tečou proudem. Asi tak jako pot po zádech při namáhavém výstupu. O libých pocitech při jízdě v prašanovém obláčku ani nebudu psát, neboť na to slova nestačí!

Kamarádi

Sjezdovky jsou plné namachrovaných snobů. Ne že by byl v tomto směru skialp úplně čistý, ale většinou mu propadnou horští turisté a horolezci, tedy lidé milující aktivní pohyb, nikoli konzumní pobyt. Prostě lidé stejné „krevní skupiny“. Určitě se budete cítit příjemněji mezi dobrodruhy v jídelně horské chaty než ve foyer nóblového hotelu.

Zpotit se

I ten, kdo do kopce moc nespěchá, občas taky propotí triko. Není to špatný pocit, odplavit z těla přebytky, ale chce to mít na hřbetě triko z merina. Jednak neprochladnou záda a po uschnutí nepáchnete vůkol.

Neupravený sníh

I ten proslulý ranní manšestr může po létech nudit. To u prašanu rozhodně nehrozí. A co teprve krusta (po slovensky kôra). Umět ladně projet prolamující se ledovou vrstvičkou, to je pro většinu smrtelníků práce na celý život.

Namáhám mozek…

Lavinové nebezpečí není radno podceňovat, takže vyžaduje nějaké znalosti, průběžnou četbu o novinkách v metodice…Tedy pokud nejste příznivci teorie „keď to má jebnúť, tak to jebne!“

Ušetřím za lanovky

Ceny skipasů letí stále nahoru, rozhodně rychleji než ceny ubytování na chatách. Zkuste třeba v takovém Engadinu najít levnější ubytování s polopenzí než ve výšce 3000 m v chatě Berghaus Diavolezza.

Vrcholová panoramata

Dosáhnout vrcholu při lyžařské túře bývá spojeno s velkolepým výhledem. Nebuďte líní si je pamatovat,  a když už paměť nefakčí, panorama si vyfoťte…

Správný holky a kluci

Kdo hledá partnera do nepohody, nechť vyrazí na prodloužený lednový víkend do promrzlého winterraumu. Romantické duše budou vrnět blahem, ti pohodlnější, konzumnější, prostě méně horští kluci a holky trpí, v lepším případě tiše…

Lepší než sex

V Evropě nemáme prašan každý den, ani hezky není pořád. A taky máme dlouhé léto. Prostě skialpování nemůžeme mít denně, se sexem se otevírají denně velké možnosti. A orgasmus v prašanu bývá lepší než v posteli, což asi potvrdí mnohé báječné holky na stoupacích pásech!