Někdo lépe, někdo hůře, nicméně takový lyžař ví, „co to s ním udělá“. Zkrátka ten, kdo sjezduje, nemívá problém, a pokud ano, současné moderní lyže a dostatek píle udělá docela rychle „dostatečně“ zdatného lyžaře z téměř každého zájemce.

 Začínající lyžaři

Druhou skupinou jsou „nelyžaři“. Rekrutují se většinou z řad horolezců nebo horských turistů. Pro ně je nejdůležitějším zážitkem vnímání horské přírody zasypané sněhem. K orgastickým sjezdům se dostanou až po lyžařském tréninku a v první fázi jsou pro ně lyže prostředkem k výstupu a po dosažení vrcholu. Ti chtějí jediné: dostat se bezpečně dolů. Tito začínající sjezdaři by se měli vyhýbat túrám, které přinášejí strmé nebo technicky náročné sjezdy v exponovaném terénu.

 Sjezdovka versus volný terén

Lyžování na upravené sjezdovce je úplně jiné než na volných pláních. Volné lyžování se liší hlavně ve třech ukazatelích: lyžuje se na měkčím sněhu různé kvality, o poznání pomaleji a poloměr i razance oblouků se volí podle sklonu a místa. Kvalita sněhu je faktor, který významně ovlivňuje charakter jízdy. Jízda v hebkém prašanu je pro každého rájem, zatímco v krustě může být pravým peklem.

Dovednost, které lze přiřadit všeobjímající jméno „cit pro sníh“, je pro nesjezdovkového lyžaře určitě dovedností nejdůležitější. Schopnost přizpůsobit techniku jízdy aktuálnímu stavu sněhu je tedy alfou a omegou dobré jízdy. Jde o směs talentu a zkušeností i vlastností lyžařského materiálu.

 

Dlouhé sjezdy přinášejí různé sněhy

Při lyžařských túrách na alpské vrcholy vás po dlouhém výstupu čeká i dlouhý sjezd, např. 1000 až 1500 výškových metrů. Bývá běžné, že se musíte vyrovnat s několika druhy sněhu. Během sjezdu se s klesající nadmořskou výškou mění teplota povrchu sněhu. Stačí také malá změna natočení svahu vůči slunci a tím se změní úhel dopadu slunečních paprsků. Právě síla slunce a změna teploty nejvíce rozhodují o konzistenci sněhu.

Dalším významným činitelem je působení větru. Vítr místy dokáže sníh utemovat („udusat“) do tvrdosti betonu, aby v nedaleké muldě naopak zanechal království měkkého prašanu. Právě schopnost rozeznat jednotlivé druhy sněhu a vybírat tak nejvhodnější trasu, získáte jen a jen zkušenostmi, které nasbíráte v terénu.