Lidé jsou v drtivé většině upřímně šťastní, že k nim přijíždějí turisté. Stát investuje nemalé finanční částky do obnovy infrastruktury a nabízí skvělé podmínky pro investory.

Tohle vše se nám potvrdilo. Již před dvěma roky, když jsme navštívili poprvé moderní lyžařské středisko Gudauri, které je obklopené obry. Neskutečně dlouhé pláně, které pro freeridové nadšence skýtá opravdový ráj. Mám proježděno na padesát lyžařských středisek po Evropě, ale to, co jsme objevili tam, nemá srovnání s možnostmi freeridováho vyžití v Alpách. Velký Kavkaz je starší a vyšší pohoří než Alpy, a tak kopce jsou zde mírnější, ale přitom vyšší, takže spíše připomínají obrovské pastviny, po kterých se dá jezdit prakticky kdekoliv. Namlsaný dvěma výlety do Gudauri jsem se začal poohlížet po jiné oblasti v Gruzii, kterou bych mohl navštívit.

Středisko Tetnuldi

Na doporučení kamarádů jsem objevil oblast zvanou Svanetie, konkrétně město Mestia, které je metropolí oblasti Horní Svanetie.

Oblast leží v západní části Velkého Kavkazu, což znamená, že je první na ráně při příchodu sněžení od Černého moře. Je zde plno kopců přesahujících 4000 m n. m., na hoře Tetnuldi zpro­voznili v loňské sezoně stejnojmenné lyžařské středisko, které sahá až do výšky 3200 m n. m. Samotná hora má ještě o dalších 1600 vertikálních metrů víc, takže takové Chamonix východu, jenom s tím rozdílem, že celodenní permanentka stojí 9 dolarů.

Lesy v Mestii

   Dále je zde starší středisko v Mestii, které je proslulé místními lesy, do kterých se dá uchýlit v případě příchodu masivního sněžení, které je zde velmi časté.  Na rozdíl od již zmiňovaného lyžařského střediska Gudauri, kde jsou hory spíše takové obrovské pastviny, po kterých se dá jezdit prakticky kdekoliv, Svanetie má spíše charakter Alp. Jsou zde obří ledovce, extrémní žleby, ale i pohodové dlouhé pláně a skvělé lesy, takže si zde přijdou na své opravdu všichni lyžaři, preferující jízdu ve volném terénu. Bohužel pro vyznavače upravených sjezdovek místní rolbaři své sjezdovky upravit ještě pořádně neumí, a tak bych sem s carvingovými lyžemi asi nejezdil. 

Zajímavé památky

   Nemalým benefitem celé oblasti je fakt, že od roku 1996 je zapsaný do světového dědictví UNESCO pro své vysoko postavené zbytky středověkých vesnic, strážných věží a ostatních památek. Výhodou je i celková klidná atmosféra a samozřejmě skvělé místní jídlo.

Jak do Gruzie

   Jak se do Mestie dostat? Do Gruzie není potřeba žádné vízum. Bohužel sem nelítají přímé lety. Nejčastěji přestupním místem je Istanbul, Varšava, Kyjev. Jak pro přílet do Tbilisi, tak na letiště Kutaisi trvá délka letu i s přestupem kolem 8 hodin. Ceny běžných letenek se pohybují kolem 7000 Kč i s lyžemi. Lyžařské středisko Tetnuldi nabízí vlastní dopravu v ceně 200 USD z Kutaisi a 300 USD z Tbilisi. Je nutné vzít v úvahu, že z Tbilisi do Mestie je to 470 km po místních silnicích. To znamená hodně únavný výlet. A proto doporučuji volit lety do Kutaisi, které je vzdáleno jen 270km.

Nabídka ubytování v Mestii je opravdu široká a cenově velmi dostupná od apartmánů až po hotely.

Freerideguides - pořadatel freeridových kempů, ne jen v exotických destinacích. Pro více informací navštivte www.freerideguides.