Praha – Tbilisi. Dvě časová pásma a 8 hodin na cestě. Vítejte v Gruzii, kde se nakonec vždy vše vyřeší a nic není problém.

Cesta z Tbilisi do Gudauri trvá kolem dvou hodin za neustálého troubení místní řidičů.  To, co pánovi visí nad hlavou, nejsou svíčky, ale gruzínské snickers. Navlečené oříšky na niti namáčené do ovocných šťáv s moukou.

Zapomeňte na zastaralé středisko. Gudauri má moderní lanovky, které vám sice čas od času při výstupu uštědří jemné štípnutí elektrickým proudem :). Mají tam i nejmodernější rolby a přitom mají neupravené sjezdovky, ale to všechno vám bude jedno! Nejzašší sjezdy vedou do vesničky Kobi.

Vítejte v zajetí obrů! Velký Kavkaz je geologicky starší a vyšší pohoří než Alpy a tak jsou zde naprosto dokonalé pláně. Bez nutnosti šlapání se dají jezdit severně orientované svahy, kde se drží kvalitní sníh opravdu dlouho.

Zpět musíte stopem, nebo si dohodnout odvoz na benzínové pumpě v Gudauri. 

Výstupy pro ty, kteří nejsou líní…..je tu hora Bidara, která sousedí s areálem střediska. Sjezd z Bidari druhý den po sněžení. To chceš!

Pokud dokážete rozjezdit linie dostupné z lanovky, což dá opravdu zabrat. Hřeben je dlouhý dva kilometry. Můžete obtraverzovat Bidaru z jižní strany a dostanete se na další hřeben.

Zde se nacházejí sjezdy, o kterých si v Alpách opět necháte jen zdát.

Dojezd je opět na silnici. Mohl bych vám prozradit přesný název místa, ale nemusíte vědět úplně všechno:)

Ano, pro fajnšmekry je tu fullservis v podobě francouzského helioperátora. Kdo se cítí jisty v kramflecích, může vyrazit na celodenní turu na protější kopce. 1000 vertikálních metrů pod nohama…

Kvůli tomu člověk lyžuje!

20 km od střediska se nachází svatostánek Gergeti, na úpatí hory Kazbek. Ano, zde byl přikovaný Prométheus. Jo, jo, taky jste si všimli? Stačí 5 km vzdušnou čarou a po hromadách sněhu ani památka. Ctíme tradice a do svatostánku jen s holkama, co mají zahalená kolínka.

Při cestě domů nezapomeňte využít v Tbilisi městskou hromadnou dopravu. Jen bacha na auta.

Projděte si místní zákoutí a zbylé geli můžete věnovat místním bábuškám.         

Ondra pořádá výlety do Gruzie i dalších freeridových lokalit, mrkněte na freeridegu­ides.cz