Montana

Švýcarská Montana vyrábí pásy z pěti vrstev. Spoléhá na osvědčená pryskyřicová lepidla a pět druhů pásů využívá mohér, mix i nylon. Specialitou značky je uchycení špičky za čtvercový „šperk“, přišroubovaný na špičku lyže. Kovový „piercing“ je velmi pěkný, na několika variantách převládá motiv helvétského kříže. Novinkou je univerzální háček na špičku lyže a „chytrý“ ořezávací nůž. Chytré řešení pro ukotvení pásů na splitboard přináší stranově zaměnitelné háčky Split Clamp, na obrázku vlevo uprostřed.

Movement

Známá švýcarská značka s jablkem ve znaku vyrábí tradičně lyže. Ostatní části hardwaru si nechává vyrábět u jiných producentů, nechybí však design a logo Movementu. Nejprodávanější lyže jsou Vista a Vertex s šířkou 84 mm pod vázáním.

U nás známé lyže Response, které má ve výbavě Horská služba ČR, hledejte příští zimu pod názvem Nexus. V kategorii „touring“ je na výběr z jedenácti lyží. Osm lyžařských bot dodává pro Movement Roxa, stoupací pásy Colltex a vázání Dynafit.

Ortovox

Tradiční německý dodavatel nouzového vybavení stále rozvíjí sortiment speciálního technického oblečení. Přírodní švýcarskou vlnu i merino vlnu kombinuje s nejmodernějšími syntetickými materiály.  Loni představený systém lavinových batohů Avabag je součástí šesti modelů batohů v litrážích  20, 22, 28 a 30 litrů. U známých lavinových vyhledávačů se Smart anténou zůstává vše při starém. Další nouzové vybavení získalo nový modro-růžový design, tedy sondy, lopaty a lékárničky.

Pieps

Tradiční rakouský výrobce nouzového vybavení a batohů představil update software u loni nového miniaturního vyhledávače Pieps Micro. Výsledkem je zvětšení dosahu na 50 metrů a podpora lithiové baterie. Dokončená je i mobilní aplikace, pro komunikaci uživatele s vyhledávačem.

Pro milovníky designu a a barevného sladění je určena trojbarevnost vyhledávače. Tradiční žlutou doplňují modrá a červená a ve stejných barvách jsou vyvedeny batohy a lopaty. Nová řada batohů Track a Summit se vyrábí v objemech 20, 25 a 30 litrů, Summit navíc 40 l.

Ve trojím provedení délek (220, 260 a 300 cm) je upgradovaná elektronická sonda iProbe II.

Plum

Výrobce vázání z údolí Chamonix si zakládá na obrábění slitin hliníku. Svou kolekci o trochu odlehčil, přidal šířky brzdiček, má nové haršajsny a vyřešenou aretaci brzdiček. Novinkou je rentalové závodní vázání Race 170 Rental.

Nově si se značkou Plum můžete pořídit i lyže a oblečení. Nejen závodní kombinézy, ale i mikiny a trička.

Pomoca

Švýcarský výrobce pásů nepředstavil ve svém nejsilnějším oboru žádnou novinku. Po loňském prototypu „lyžocomputeru“ PomocUP se povedlo jeho dotažení a vývoj opravdu realizovat, i díky crowdfoundingu.

Od příští zimy bude na trhu za 220 €. S lyžařem bude komunikovat přes mobilní aplikaci Skilog. Přehled jeho funkcí je dlouhý. Eviduje veškeré časy, vzdálenosti, ale i úhel stoupání a sjezdu, počet stoupacích otoček a podobně jako na kole kadenci, počet kroků a jejich délku a pokud osadíme každou lyži, pak odhalí i asymetrii záběrů pravou a levou lyží.

Unikátní frajeřinkou je pásek kalhot, vyrobený ze stejného materiálu jako pásy. Ve spolupráci s Pomocou ho dodává italská značka Sanonani.