V zimě vám možná nepotečou po tváři čůrky potu, ale pro představu, oním dýcháním ztrácí vaše tělo 15 % vody. Dalších 20 % se odpařuje kůží a zbylých 65% odchází v moči a tom druhém. Takže nepodléhejte klamu, že v zimě tekutiny doplňovat nepotřebujete. 

Zanedbáte-li totiž pitný režim a nedáte si každou hodinu alespoň deci čaje nebo vody, míříte k průšvihu obřích rozměrů. 

Dehydrataci

Ta nastává při nadměrném úbytku tekutin v těle a přináší s sebou stavy jako jsou únava, nevolnost, sucho v ústech, křeče, svalový třes, bolest hlavy, zvýšená tělesná teplota a dalo by se pokračovat. A jestli se nechcete z hor domů proletět vrtulníkem, není radno si s dehydratací zahrávat. 

Dobře. A co a jak pít?

Možná vás překvapíme, ale horké nápoje nejsou pro tělo příliš vhodné. Ani v zimě. Naše sliznice nemají rády velké teplotní šoky, takže nalít do sebe v mínus 20°C vařící čaj není úplně košer. Sliznici to oslabuje a činí náchylnější na viry a bakterie. Někteří mají sice pusu z azbestu, ale horký nápoj ani nemá chuť.

Takže ideální teplota nápoje v zimním období se pohybuje kolem 20°C.

Dost málo co? Tak říkají to vědecké teorie, ale my zmrzlí skialpinisti víme, že praxe je někdy úplně jiná. Potřebujeme do sebe dostat něco teplého. Zahřát se.

Jenže ani těch vlažných 20°C nedosáhnete v zimě s camelbagem na zádech nebo termoskou ze supermarketu. 

Lehká, drží teplo, nevyklouzne z ruky

Potřebujete termosku, ze které se bude kouřit i po osmihodinové skialpové túře. Nebo noclehu v záhrabu. Potřebujete termosku, která vám nevyklouzne z mrazem prokřehlých prstů. A čaj se dostane žaludku a neslije vám péřovku. A taky potřebujete lehkou termosku, která v batohu nezapůsobí jako kovadlina. Vždyť váha na skialpech hraje prim.

A teď přichází ten čas, kdy bychom měli říct, že potřebujete termosku od Esbitu. Ale vnucování není náš styl. My tak s nějakou dobrou radou přispět, to jo. Ale termosku si kupte takovou, která vám bude nejsympatičtější a splní tyhle tři výše popsané parametry.

My vám na závěr akorát povíme, že termoska Esbit pomáha na­vazovat vřelá přátelství v mrazivém prostředí. Ve víčku totiž schovává ještě jeden hrneček, který můžete nabídnout prokřehlému pocestnému.

Horám zdar a skialpu zvlášť!