Tradiční termoska

Začněme termoskou je starší, tak má přednost. Termoska má dvě zásadní výhody. Pokud je kvalitní, tak nápoj vydrží po celou dobu túry horký nebo alespoň teplý. To může být v případě horšího počasí podstatné. Druhou výhodou je bezporuchovost, jediné co hrozí je zvrhnutí otevřené nádoby a vylití nápoje.

Nevýhody jsou také dvě. Především je to malý objem, protože při túře je lepší pít více a často. Pak také komplikovaná manipulace. Když se chcete napít, musíte sundat batoh, termosku z něj vyndat, rozšroubovat uzávěr a totéž v opačném pořadí.

Pokud zvolíte termosku, počítejte s menším přísunem tekutin (max. 1 litr) a tak si připravte sladký a více kalorický nápoj – doporučuji výrazně obohacený čaj (citrón, med, iontový nápoj).

Praktickým zlepšovákem je druhý, menší kalíšek, který se vejde do většího.

Litrová termoska Esbit se dvěnma kalíšky Skrýt poznámky

Camelback, česky nápojový rezervoár

Výhodou camelbacku je snadná manipulace a díky většímu objemu i zajištění lepšího pitného režimu. Jednoduchost manipulace umožní pít často a hodně, což je správné. Doporučuji objem alespoň 2 litry. Kromě horší izolace teploty nápoje je hlavní nevýhodou zamrzání tekutiny v hadičce, hlavně v oblasti náústku. Pokud vám na túře zamrzne, šance na roztání je mizivá. Kdo si tuto nepříjemnou situaci zažil, dává si pozor. Jedním z řešení je po napití vyfouknout tekutinu z hadičky zpět do rezervoáru. Ve velkém mrazu ale i tak může dojít k zamrznutí. Druhou možností je chytit náústek mezi prsty, zvednout nahoru a pak stisknutím uvolnit ventil. Nápoj tak steče zpět a hadičce nejsou zbytky tekutiny či páry.

Jak je to s váhou?

Kvalitní termoska na fotce váží 536 g a vejde se do ní přesně 1 litr tekutiny. Camelback o objemu 2 litry váží včetně hadičky a pítka 162 g, termoobal rezervoáru a hadičky má 194 g, dohromady je to 356 g.

Pokud porovnáme váhu "transportního prostředku", přepočtenou na 1 litr nápoje, vítězí camelback v poměru 178 g : 536 g, v poměru je skoro přesně 3x lehčí, než termoska. Ale aby to bylo fér, tak podotýkám, že když naplním camelback 2 litry čaje, přitížím batohu o 2,356 kg, když mám ráno plnou termosku, batoh ztěžkne o 1,536 kg. Komu stačí litr na den a nevadí mu opakované vyndávání termosky z batohu, asi zvolí termosku.

Ochrana proti mrazu

Nejlepší prevencí zamrzání je izolovat camelback i hadičku speciálním termoobalem. Tato investice se vám vyplatí, pití většinou vydrží celý den teplé. Drobnou nevýhodou camelbacku je absence vizuální kontroly zbývající tekutiny, častým používáním ovšem získáte intuitivní odhad.

Za mrazivých dnů radím schovat hadičku dovnitř batohu a to, i když přes ní máte izolaci. Ani ta není všemohoucí. Hadičku vysuňte ven, až když se trochu oteplí a vyleze sluníčko.

Pozor na vřelý čaj

Ne vždy uvádějí výrobci rezervoárů odolnost proti vysoké teplotě kapaliny, obvykle to bývá 60 stupňů (Osprey, Platypus). Mám dostatek zkušeností z horských chat při nalévání více či méně horkého „tourentee“, tedy čaje na túru, do camelbacku - nikdy nedošlo k jeho zásadnímu poškození teplem. Ke zvlnění plastu kvůli teplu z horkého čaje občas došlo.

Přestože používám 2litrový rezervoár, téměř vždy mi ho personál chaty naplnil celý.

Jak těsní camelback?

Výborně u značkových rezervoárů, mám zkušenosti se značkami Deuter, Source a Osprey. Pro jistotu vždy vozím náhradní náustek a spojovací plastový díl mezi vakem a hadičkou. Jeden tip - u posuvného uzávěru rezervoárů Source a Deuter dávejte pozor, abyste nepoškodili okraje camelbacku, přesněji neodřeli povrch na okrajích. Může to způsobit pomalé a mírné prosakování!

Oranžový uzávěr opatrně nasazujte na rezervoár, abyste nenarušili povrch (modrého) Skrýt poznámky

Osvědčený tip na konec

Pokud vyrážíte na túru se svým partnerem/par­tnerkou, pak doporučuji následující, s úspěchem osvědčené řešení. Do pánského batohu těžší a větší camelback a do dámského termosku s horkým čajem. Pro oba máte dostatek pití, horkého i vlažného a společná konzumace z jednoho náústku camelbacku i kelímku termosky je snad přijatelná.

Obojí může být výhrou

Kdybych se rozhodoval pro jedinou možnost, v období silnějších mrazů (zpravidla do konce února) bych upřednostnil termosku, na konci zimy a na jaře (přes den vyšší teploty) zcela jednoznačně camelback.

Shrnutí Skitour.Guru

Termoska

+ bezporuchovost

+ nezamrzne

+ snadné vymytíí

+ horký nápoj na túře

-  menší objem

-  těžší než camelback

-  komplikovaný přístup k pití

Camelback

+ větší objem

+ snadný přístup k pití

+ lehčí než termoska

-  horší izolace teplého nápoje

-  nebezpečí zamrznutí

-  náročnější vymývání