Hlavní důvod jejich větší šířky a délky spočívá v rozdílném mechanismu zatáčení v neupraveném sněhu a na sjezdovce. Ve volném terénu se sníh často mění a natrefit se dá na cokoli od prašanu po led. Tento „handicap“ musí samozřejmě reflektovat lyžař přizpůsobením techniky jízdy, stejně jako lyže svými parametry. 

Vztlak přináší požitek

V ideálních podmínkách, tedy v bezedném prašanu, je cílem „surfovat“ po povrchu, proto také mají prašanové speciálky šířku až kolem 14 cm ve středu lyže. Vztlak, který díky takové ploše lyže získá, přináší skvělý pocit z jízdy. Takto dokonalý sníh je ale pravidlem jen u heliskiingu. Při volném lyžování ve střediscích nebo při skitouringu na něj natrefíte jen občas. Častěji se jezdí na jiných typech sněhu - ufoukaném a rozježděném sněhu, firnu, nebo v jiném než velkém množství prašanu. Za takových podmínek už ty nejširší lyže nejlepší volbu nepředstavují.

 Jak široké a dlouhé?

Optimální šířka lyže, která pojede dobře v nejrůznějších typech sněhu, má mezi 10 a11 cm ve středu (pod botou). Nejširší freeridové lyže pro bezedný prašan mohou mít i 14 cm pod botou). Nejužší jsou lyže kategorie all mountain (okolo 80 mm pod botou).

Freeridové lyže bývají delší než lyže na sjezdovku. Spodní hranice délky je výška postavy, horní hranice postava + 15 cm.

tvary lyžíTvary lyží, grafika: snow.cz Skrýt poznámky

 Jaký tvar?

Asi nejbouřlivěji se rozvíjející oblastí ve vývoji freeridových lyží jsou jejich tvary. Výrobci experimentují s prohnutím a tvarem lyže, aby vytvořili lyži co nejuniverzálnější. S jistotou lze říci, že se v podstatě osvědčily jednak částečný reverse camber (tzv. rocker, pomalu a dlouho se zvedající špička, případně patka) a jednak určitá míra reverse sidecutu (např. lyže má klasický tvar radiusu jen kousek před a za vázáním a pak se začnou špička a patka pozvolna sbíhat – tzv. 5D tvar). Přesto ale i dobře vyladěné lyže víceméně klasických tvarů fungují v terénu často skvěle a naopak nevyladěné tvarové experimenty nikoli. Proto je nejlepší radou vlastní zkušenost.

 TIPY ROBINA KALETY PRO SPRÁVNÝ NÁKUP: 

  • Projděte si výsledky testů a vytipujte si pár modelů.
  • Optimálním řešením při výběru lyže je vyzkoušení na vlastní kůži.
  • Pokud si budete muset na lyži zvykat, nejspíše vám nesedí tak, jak by mohla.
  • Nebojte se šířky – obecně lze říci, že zdatný lyžař si výborně zajezdí na kvalitních lyžích o šířce 10 až 11 cm pod botou na jakémkoli typu sněhu.  
  • Jestli se chcete freeridu věnovat více, pořiďte si ještě jedny výrazně širší lyže. I jen jeden prašanový den za zimu vám tuto investici posvětí. 

Freeridové lyže můžete vyzkoušet třeba na www.freeridecamps.cz