Podle dochované dokumentace vyrobil Fischer své první lyže zanedlouho poté a prodal jistému panu Klimeschovi dne 27. ledna 1925. Ví se také, že měřili 220 cm. V zimě 1932/33 opustilo manufakturu už kolem 10 000 lyží Fischer. V této době byl každý pár lyží vyráběn z jedné, pečlivě vybrané dřevěné fošny, aby byla zaručena stejná flexe obou lyží.

Padesátá léta přináší sériovou produkci a první výraznou změnu v technologii výroby. Postupně začínají převládat lyže vrstvené z několika dřevěných plátů, které se k sobě lepí a poté lisují.

Franz Klammer v sedmdesátých letech. Skrýt poznámky

Fischer a olympijské zlato 1964 ve sjezdu

První masterpiece vypustil Fischer do světa hned zkraje 60. Let, byla to nová řada závodních

sjezdových lyží Alu Steel s kovovými výztužemi, na které z tehdy mnohem známější značky Kästle přesedlal Rakušan Egon Zimmermann a začal vítězit. Mimo jiné zvítězil ve sjezdu na Olympiádě v Innsbrucku 1964 a tak není divu, že pro Fischer znamenalo toto období raketový růst. Začátkem sedmdesátých let se Fischer stal největším výrobcem lyží s kapacitou kolem 1 milionu párů za rok.

Na fischerkách s legendárními lyžemi s dírou ve špičce, začal jezdit i Franz Klammer, jeden z nejslavnějších lyžařů historie. Fischer Hole Ski, které i dnes můžeme ve Světovém poháru spatřit při slalomu, byly původně vyvinuty právě pro Klammera, kvůli jeho specifické technice jízdy.

Ivica Kostelič byl hlavně skvělý slalomář, ale postupně se vypracoval v univerzála, který vyhrál celkové hodnocení Světového poháru. Skrýt poznámky

Fischer začíná vyrábět běžky

Rok 1971 odstartoval fenomenální historii světově nejúspěšnější značky běžeckých lyží. A pěkně zostra, protože nový typ lyží z produkce továrny Fischer si pro svůj přechod Alp z Vídně do Nice, vybral rakouský dobrodruh Robert Kittel. Zde je možné najít prvopočátek každoroční skialpinistické expedice FISCHER TRANSALP.

Velkou událostí byl také vývoj nového jádra běžeckých lyží z osmdesátých let - Fischer Air Core, tedy technologie, která je zakomponovaná v DNA většiny moderních běžeckých lyží, které mají lehké jádro ze složité vláknité struktury.

Fischer je dnes světovou jedničkou ve výrobě běžek! Skrýt poznámky

Šupiny na skluznici vymyslel Fischer

Fischer je také zodpovědný za vynález, který znají snad všichni lyžaři na světě. A který jim v různých, někdy nepříliš povedených mutacích, šustil pod nohama a brzdil je ve stopě. Jedná se o lyže se „šupinou“, neboli originálně Fischer Crown Ski, které byly představeny v roce 1979. Tento vynález je dnes nejuniverzálnější podporou stoupání u běžeckých lyží a i díky dlouhodobému vývoji funguje výborně, tedy alespoň u běžek Fischer.

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová. Skrýt poznámky

Kromě lyží i boty

Z nedávné historie jsou zajímavými milníky roky 1994, kdy u Fischer odstartovala produkce běžeckých bot a také rok 2003, kdy se rozjela výroba sjezdových bot.

Zcela čerstvé jsou ještě inovace z posledních let, například technologie tvarovaní lyžařských bot FISCHER VACUUM nebo unikátní postup při konstrukci závodních běžeckých lyží FISCHER SPEEDMAX.

Fischer a skitouring - to jde už pár let dohromady! Skrýt poznámky

Fischer zůstává rodinnou firmou

Zajímavostí je, že do koncernu Fischer v minulosti patřily například dříve velmi proslavená značka lyží Kästle nebo také Dynafit, které byly prodány v čase ekonomické krize firmy. Fischer je ovšem i přes svou dlouhou a spletitou historii jediná z tradičních lyžařských značek, která je dodnes v rodinném vlastnictví jejího zakladatele. A její priority zůstávají stále stejné, přinášet inovace pro lyžařský sport.

Legendy v barvách Fischer

Krátký výčet slavných jmen jednoduše potvrzuje kvalitu lyží Fischer. Sjezdaři Franz Klammer, Kristian Ghedina, Ivica Kostelic, nebo naše Šárka Záhrobská. Běžci na lyžích Vegaard Ulvang, Björn Daehlie, Lukáš Bauer, Marit Björgen, Peter Northug a horolezci Hans Kammerlander nebo Rakušanka Gerlinde Kaltenbrunner (všechny 8000vky bez umělého kyslíku).

Fischer se pustil do vybavení na skialp... Skrýt poznámky

Fischer a skitouring

Lyže určené pro skialpinisty jsou tradiční součástí kolekce Fischer. Jejich výhodou je, že jde o produkty přímo od renomovaného výrobce s rozsáhlým vývojovým zázemím, vlastními výrobními kapacitami a dlouhou historií.

Nejlehčí lyže na světě

V nedávné době získal Fischer dvakrát prestižní ocenění na sportovním veletrhu ISPO, konkrétně v roce 2014 za model lyží TRANSALP 80 a v roce 2016 byly oceněny superlehké závodní lyže VERTICALP.

Základ lyží tvoří tradičně sendvičové jádro v kombinaci s technologií FISCHER AIR TEC, tedy speciálním frézováním dřevěných vrstev a titanalovou výztuží. Pro docílení co nejlepších vlastností a nízké hmotnosti se využívá dřevo z lehoučkého dřeva paulovnie. U některých modelů zlepšují tuhost a snižují hmotnost speciální karbonové pláty.

Boty Travers jsou vlajkovou lodí

Boty pro skialpinisty má Fischer ve své nabídce nepoměrně kratší dobu, jsou výsledkem rozvoje firmy posledních let a vynálezu technologie FISCHER VACUUM. Hned zkraje získaly prestižní ocenění na veletrhu ISPO 2014. Lyžáky TRANSALP VACUUM TS LITE, byly první, plně tvarovatelné boty pro skialpinisty.

Modely TRANSALP představují komfortní boty zaměřené více na sjezd, jejich výhodou je maximální stabilita a také to, že sednou téměř každému.

Novinkou je řada TRAVERS, určená pro zkušenější a sportovnější skialpinisty, s pouhou kilogramovou hmotností jedné boty a unikátním pohybem kloubu v rozsahu 80°.

Unikátní plastové stoupací pásy Profoil

V roce 2015 byly na trh uvedeny speciální plastové pásy FISCHER PROFOIL, které rovněž získali ocenění na veletrhu ISPO. Jde o variantu tradičních chlupatých pásů, vyrobenou na základě „šupinaté“ technologie FISCHER CROWN. Jejich výhodou je značná odolnost proti mechanickému opotřebení, proti namočení a následnému zmrznutí a také vynikající skluz a držení na hraně, což oceníte hlavně v traverzech na tvrdším sněhu.

Užitečné odkazy:

Vybavení Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Lyže Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Boty Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Stoupací pásy Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Vázání Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Teleskopické hole Fischer 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring

Teleskopické hole Komperdell 2017-18 pro skitouring, skialpinismus a freeride touring