Stoupavost

Uměl jsem si představit, že pásy budou fungovat v prašanu a čím víc se bude blížit struktura sněhu firnu, tím to bude horší. Při výstupu po hladké, umydlené, zledovatělé sjezdovce pásy držely. Stejně jako osvědčené klasické mixy (70% mohair, 30% nylon). Zkoušel jsem to výstupem po spádnici na svahu do sklonu 25°.

Traverz

Pásy Profoil se ořezávají tak, že překrývají hranu. Prostřední část pásu má šupiny kolmo na podélnou osu lyže, okrajové čtvrtiny šířky jsou šupiny pod úhlem 45°. Při traverzu po hladké sjezdovce pásy podkluzovaly, ale stejně tak i pásy „chlupaté“ To byl v podstatě „laboratorní“ test, protože v terénu se chodí buď po neupraveném sněhu, nebo se v případě ledového krunýře nasadí haršajsny.

Skluz

Jednoduše ohromující! Plast klouzal jako namydlený, skluz byl zhruba dvakrát, třikrát rychlejší než u pásů s chlupy. Rozdíl byl tak velký, že pásy nemá smysl sundávat při sjíždění kratších svahů, kde se nedá očekávat zážitek, ale jde o pouhý přesun dolů.

Urolbovaný sníh

Zkusil jsem stoupat i večer, po čerstvě urolbované vrstvě firnu na okraji sjezdovky. Pásy držely podobně jako klasické.

Neupravený sníh

Ve volném terénu jsem zkusil svah s téměř třicetistupňovým sklonem. Na vlhkém firnu držely pásy bezvadně. Kamarád, který má s Profoily bohaté zkušenosti tvrdí, že pásy spolehlivě drží na jakémkoli sněhu.

Transportní fólie

Používá se krátká fólie, která chrání lepící vrstvu na u patky, pod posledním, šestým ohybem. Pás se skládá překládáním, obvykle na šest dílků. Lepidlo na šupinách nedělá problém. Když však zapomenete vložit krátkou fólii pod poslední část, kde jde lepidlo na lepidlo, nastává problém. Obě lepicí vrstvy drží natolik, že je rozlepíte jedině velkou silou a navíc přitom lepidlo patrně poškodíte.

Manipulace

Je snadná. Díky předohýbaným zlomům odpadají problémy se slepováním, neměl jsem však možnost skládat pásy ve vichru. Ale vzhledem k tomu, že pás odháknete na patce, nalepíte krátkou fólii, skládá se asi dost snadno i když fučí, v podstatě ho lze skládat zároveň s odlepováním od lyže.

Pás překrývá celou šířku lyží, včetně hran a tak je potřeba lepit přesně. Na druhou straně není nutné mít pás stoprocentně našponovaný i v místech ohybů…

Hlučnost

 Čím tvrdší a hrubozrnitější sníh, tím hlučnější pásy jsou. Oproti takřka neslyšným chlupům je to velká změna. Při chůzi v hodně chozené a tvrdší stopě to může být při dlouhé túře na nervy. Rovněž případná konverzace je buď nepříjemná, nebo zcela nemožná. Kdo má vyzkoušené šupiny na běžkách, ví o tom své.

Otazníky?

Životnost lepicí vrstvy i stoupací vrstvy. Těžko odhadnout, kolik toho vydrží stoupací strana. Ostré hranky šupin se budou časem obrušovat, podobně jako se postupně mikroskopicky zkracují chloupky u těch klasických.

Druhým otazníkem je lepicí vrstva, jak dlouho vydrží? Bude možné ji obnovovat?

Cena

Lehce přes 4000 Kč. To je prostě na plastový výlisek příliš, přičemž klasické pásy stojí podobně, ale jejich výroba je násobně náročnější a tím i dražší. Drahý Profoil si na zkoušku jen tak někdo nekoupí. Vysoká cena podle mě brání nákupu, přece jen bariéra nedůvěry je pořádná. A prý to neplatí pro tradičně konzervativní Česko, ale prý i pro alpské země.

Shrnutí

Pásy Fischer Profoil mají výborný skluz, dobře drží ve stoupání, nenasáknou vodou jsou lehké a manipulace s nimi je pohodlná a jsou prakticky bezúdržbové. Nevýhodou je jejich hlučnost, neznámá je životnost. Vysoká pořizovací cena brání výraznějšímu vstupu na trh.

Užitečné odkazy:

Stoupací pásy Fischer 16-17

Kompletní přehled stoupacích pásů všech značek na sezónu 16-17

Možnost koupit pásy Profoil

Firemní informace o pásech Fischer Profoil