ABS

Německá značka lavinových batohů má za sebou změnu. Otec zakladatel Peter Aschauer firmu prodal. Peterovi vděčíme za to, že lavinové batohy existují. Dokázal své myšlenky prosadit a batoh uvést na trh. Vlajkovou lodí značky je systém P.RIDE, který umožňuje aktivaci airbagů celé skupiny jediným člověkem.

Loni se prodával původní, osvědčený systém pod názvem SOLID. Zůstává i nadále, ale změnila se konfigurace, kartuše se svisle v ose batohu mezi oběma vaky. Nový název je S.LIGHT compact.

Zůstává osvědčený systém Zip-On, kdy si na záda se záchranným systémem připnete vak požadované velikosti.

Nová je většina vaků, jmenují se compact a místo klasického víka mají zipy, jako ostatně většina lavinových batohů.

Tip pro vyznavače větších batohů, kterých je na trhu minimum. P.RIDE ZIP ON 45+5L nebo nový 40+10L, který má posuvné víko (odnímatelné) a rolovací uzávěr vaku!

Arcteryx

Změnu koncepce představil renomovaný Arcteryx z Vancouveru. Společným znakem bot je největší rozsah pohyblivosti při výstupu, označovaný 360° Rotating Cuff. Skvělý (rekordní) předozadní rozsah 85° doplňuje i boční pohyblivost, což je stále světový unikát. Podobné boty Salomon (nevystavoval) jsou jen jinak obrandovaný Arcteryx.

Touringová verze Procline Carbon používá karbonem vyztužený komín, má flexi 90 a pár váží 2480 gramů. Výrobce udává poměr vhodného využití výstup/sjezd = 50/30 % a je prioritně pro skialpinismus (výstup na lyžích i v botách s mačkami nebo bez).

O 120 gramů je těžší pár bot Procline AR Carbon je více pro skitouring. Přibývá komfortu pro sjezd (flex index 110, výstup/sjezd = 50/50 %) a na stále skvělých 77° klesá rozsah pohyblivosti komínu.

Grilamodová verze Procline AR Men´s / Women´s je o něco těžší (2660 gramů) a má flexi 100 M, resp. 90 W.

Boty Procline se pyšní desítkou změn oproti minulé sezóně,věřme, že k lepšímu.

Arva

Francouzský výrobce lavinového vybavení představil drobná vylepšení u lavinových batohů se systémem Reactor. Kromě redesignu je důmyslné nastavování ramenních popruhů podle délky zad uživatele. Polstrování čela batohu zvyšuje odolnost látky. Plastová svorka usnadňuje vypouštění airbagů. Stranová variabilita uchycení systému k batohu není u všech výrobců samozřejmostí, u Arvy je dobře zmáknutá. Drobné vylepšení je také u ovládání cvičného odpalu batohu (bez nafouknutí).

Ještě se sluší připomenout, že objem jednoho airbagu Reactoru je přepažen membránou, která při poškození jedné strany udrží vzduch v jeho zbylé polovině.

Pro majitele více batohů může být výhodou, že do systému lze namontovat také kartuše dodávané ABS a Mammutem. Pro americký kontinent dodává Arva redukci pro plnění z potápěčských lahví, bohužel v Evropě brání použití legislativa.

Nové, zakřivené plastové madlo lopaty Axe má kovovou vnitřní výztuhu a na zevnějšku tvoří ochrannou hranu proti poškození. Madlo tvaru „Z“ slouží také pro nastavení lopaty do „režimu“ kopání.

ATK Bindings

Italský výrobce vázání z Modeny má za sebou velmi úspěšnou sezónu. Lehká, přitom kovová vázání přitahují stále větší zájem, nejen u nás.

Na ISPO představil ATK Binding nové vázání Crest. Z tradice ATK vybočuje především brzdou, která je součástí patky. Pro ATK tradičně nízká hmotnost páru je 560 gramů, včetně brzdiček. Pro srovnání je to zhruba poloviční váha vázání Radical. Jinka nejlehčí R.C.A World Cup Vertical váží 180 g (pár), nejtěžší Freeraider 14 2.0 pouhých 790 gramů (pár).

Nastavitelná délka u Crestu je v rozsahu 20 mm, vypínací síly 5-10 DIN, brzdy jsou v šířkách 75, 86, 91, 97, 102, 108, 120 mm.

Připomínám, že kolekce ATK se dělí do čtyř skupin: race, speed touring, touring a free touring. Zmiňovaný Crest je určený na klasické túry a díky konvenčnímu umístění brzdy pod patkou patrně zamíchá výrazně situací na trhu v tourovém segmentu.

BCA

Američané z Back Country Access představili nový pípák Tracker S, který je ekonomickou variantou topmodelu  Tracker3. Je ochuzen o automatické přepínání z hledání na vysílání po čase v klidovém stavu a není možný update softwaru.

Stále unikátní zůstává spojení lopaty s technickým cepínem Shaxe Tech banánovitého tvaru (certifikace cepínu „T“ pro technické lezení). Odlehčený hliníkový Shaxe Tour je v podobné třídě jako Pocket Spike od Ortovoxu.  Jasný tip pro šetřílky gramů.

Black Crows

Kultovka ze Chamonix zase o kousek rozšířila paletu unikátně designovaných univerzálních lyžích. Z řady freebird pro skitouring přibylo nové vydání lyží camox. V našich zemích už docela rozšířený a oblíbený orb  tak dostal jen o trochu širšího sourozence, pod vázáním je camox o 6 mm širší (sidecut 133-96-128 mmm @172 cm). Hmotnost páru je 2750 gramů při 178 cm.

Zajímavostí je speciální lyže solis pro extrémní lyžování. Má vyšší tuhost špičky i patky, radius 25 metrů a pod vázáním 100 mm. Lyže, zrozené pro sjezdy v okolí Chamonix, kde černé vrány sídlí.

Produktové přehledy pro sezónu 18/19 budou v létě, kdybyste ještě náhodou neviděli přehled pro tuto zimu, můžete vybírat podle kategorie výrobků nebo podle značek.

V příštím dílu představíme co je nového u Black Diamond, Camp, Colltex, Contour, Dalbello, DPS a Dynafit…