Dynastar

Zaznamenal jsem rozšíření touringové kolekce. Tři modely Mythic a v řadě Vertical jsou Eagle, Deer a nově Doe. A pak Bear v pánské i dámské variantě.

Extrem

U nás neznámá švédská firma z lyžařského města Are je typický „garážový“ startup, který vyrábí malé série povedených lyží. Za poslední pětiletku získaly 8 prestižních ocenění, z toho 2x ISPO Award. Na túry se hodí lyže z řady Opinion Carbon2, přesněji Opinion 98 C2.

Elan

Elan opět staví na touringové řadě Ibex. Novinkou jsou nové zářezy ve špičce pro uchycení pásů. Speciální sponu i pásy pro všechny lyže dodává Elanu švýcarská značka Montana. Loni představená skládací lyže má nově místo i ve skialpové kolekci - Elan Taktix tak tvoří světový unikát.

V zeleném designu pod značkou Elan je na trhu i vázání ION z produkce G3, ovšem obrandované jako Elan.

Fischer

Fischer se vydal na cestu odlehčování nejprodávanějších modelů lyží a rozumného zužování kolekcí. Dvě varianty lyžáků Travers i Transalp bohatě stačí.

U lyží dostal větší prostor karbon a u lyží Transalp (muži) a My Transalp (ženy) v šířkách 82 a 90 mm se dostal i do názvu. Novou lyží je Transalp 75 Carbon, která váží 1960 g / pár a je určena hlavně milovníkům túr ve stylu speedUP. Beze změny jsou lyže Hannibal, při šířce 90 mm pod botou váží pěkných 2600 g @ 176 cm.

Inovací prochází také plastové stoupací pásy Profoil, které jsou výrazně měkčí, poddajnější. Jsou srolovatelné, na rozdíl od předchozích skládaček.

Fritschi

U Fritschi po letech vývoje stabilizovaná nabídka, přibyla jedna šířka haršajsen, tedy Traxion Tech bude v šířkách 90, 100 a 115 mm. Po letech se v nabídce neobjeví známé rámové vázání Freeride Pro, z rámových bude na výběr buď Scout 11 nebo Eagle 12.

G3

Střeženým pokladem byl na stánku exemplář nového vázání ZED 12. Oproti známému IONu je ZED lehčí (690 g váží pár bez brzd). Brzdy (nebo pojistná poutka) lze dokoupit ve čtyřech šířkách, k váze je nutno připočítat 170 g u šířky 100 mm) Špička je stejná jako u ION, patka je odlehčená a vypíná rotací patky do boku. Výstup usnadňují dvě patní opěrky. Délková polohovatelnost patky je v rozsahu 30 mm. Vypínací síly se nastavují jediným šroubem na křížový šroubovák.

Kanadská značka G3 představila novou řadu lyží SEEKr. Jsou podobné konstrukce jako FINDr , jsou ale točivější a lehčí (radius 16,4 m, 2740 gramů @SEEKr 100, 170 cm).

Kanadská značka G3 představila novou řadu lyží SEEKr. Skrýt poznámky

Protože šupiny u vázání Scala se osvědčily, mají všechny druhy pásů Alpinist+ (Universal, Grip, Glide, Speed, Pow) šupiny v přední části taktéž. Nové jsou i univerzální háčky na špičce i posuvná spona na patce.

Rozšířena byla řada oblíbených popruhů Tension Straps. Jsou pružné, trvanlivé a mají univerzální využití. Délky 400, 500 a 650 mm.