Abychom se však nad tou rodinou historií nedojímali příliš dlouho, důležité je, že boty zůstaly stěžejním produktem La Sportivy dodnes, kdy společnost kroutí již desátou dekádu.

Nejlehčí na trhu

Lyžařskou obuv vyráběla italská firma jen do doby, než tradiční kůži vystřídal v 70. letech plast. S rozvojem skialpinismu se k ní však vrátila a pustila do lehkých skialpových bot. V roce 2009 představila model Stratos, u něhož díky využití titanu a karbonu dosáhla hmotnosti pouhých 1300 g (pár), ve své době nejnižší na trhu. Stratos zůstává s drobnými obměnami v nabídce dodnes. Jako závodní speciálka vytáhla do kopců vítěze nejednoho mezinárodního podniku. Pro běžného smrtelníka není 450 g vážící bota s cenovkou blížící se 50 000 Kč samozřejmě první volbou na výlet s rodinou po Krkonoších. Dostupnější Raceborg má karbonový pouze komín, zbytek skeletu je z Grilamidu. Spolu s Racetronem, který je z Grilamidu celý, už představuje zajímavou volbu pro běžce, kteří se účastní skialpových klání nejen kvůli pozávodnímu pivu, ale i pro slušný výsledek.

Široká nabídka

Postupem času pokryla La Sportiva celou škálu skialpinistických aktivit od závodů přes túry až k freeridu. Řada modelů pokračuje dál z minulých let, některé pouze se změnou designu. Novinkou pro letošní rok jsou boty Solar, v dámské verzi Stellar, které nahrazují modely Sideral a Spitfire, respektive Starlet. Ty v sobě spojují výhody obou starších bot a přináší několik novinek. Lehoučký plast Pebax z biologických materiálů, spodní dvoupřezku pro lepší dotahování a nový zámek do sjezdu Swinglock, který po otevření nikde nepřekáží, protože se překlápí do strany. Výsledkem je lehká a pohodlná bota na krátké výběhy i delší túry.

Od hlavy až k patě

V roce 2011 představila La Sportiva první kompletní skialpovou kolekci, která zahrnovala kromě bot i lyže, vázání a technické oblečení. Vlastní výrobu lyží ovšem před nedávnem pozastavila a uzavřela partnerství s legendární rodinnou firmou SkiTrab bratrů Trabucchiových. Pod značkou La Sportiva tak pořídíte modely s čtrnáctivrstvou konstrukcí zahrnující materiály donedávna vyhrazené pro využití v leteckém průmyslu. Závodní lyže reprezentují superlehké Gara Aero, na druhé straně spektra zase stojí freeridové Super Maximo, pod patou široké 96 mm. Modely Maximo a Super Maximo dokonce designéři barevně sladili s botami Spectre/Sparkle, respektive Synchro/Shadow.

Technické oblečení La Sportiva poznáte na dálku podle výrazných barevných kombinací. V kolekci najdete všechny vrstvy. O tom, že se firma z dolomitského údolí Val di Fiemme nebojí experimentovat s materiály, svědčí například nejlehčí Gore-tex Active bunda na trhu, která váží jen lehce přes 200 g.

 

Související odkazy:

Skialpové vybavení La Sportiva na sezónu 18-19

Skialpinistické boty La Sportiva 18-19

Lyže pro skialpinismus, skitourin a freeride La Sportiva 18-19

Nejvýhodnější nákup La Sportiva je v obchodech HUDySport, který je výhradním dovozcem značky.