Grizzly GR45 a GR 55

Vázání GR45 Vertical značky Grizzly nemá bezpečnostní funkci, jako ostatně žádné závodnické vázání. Zapínání špičky tvoří výstředník na jedné straně pastiček. Nazývá se Grizzly FIX a je patentované. GR 45 i drobně robustnější provedení GR 52 je kompatibilní se všemi botami s inserty pro techová vázání, na rozdíl od Dynafitu P49 nebo vázání, z dílny karbonového mága, Pierre Gignoux.

Patka samotná využívá TPH systém a váží pouhých 13 gramů /kus. Vázko je vyrobené ze slitiny hliníku ALU 7075 a nerezové oceli. Zájem o Grizzly byl první dva dny veletrhu obrovský a značka určitě najde mezi výrobci lyží pro závodní skialpinismus partnery na spolupráci.

ATK Bindings

ATK získává na popularitě především díky fantasticky nízké váze a inovacemi, které krok za krokem zlepšují funkci vázání. Většina modelů prošla úpravou designu. V kategorii Race je kolekce jako loni. Mezi lehoučkým vázáním pro Speed Touring se Haute Route 2.0 změnil na Haute Route 10 a jeho součástí je i tzv. Speed Kit, což je destička pro posuv patky a sloty na stoupací železa. Brzdičky nahrazují kevlarová pojistná lanka.

Řada pro skitouring stojí na modelech RT a Crest. Vybírat se dá z RT 8, RT 10 a RT 2.0, k tomu je Crest 8 a Crest 10. Číslo 8 znamená vypínací síly 3-8 DIN a „10“ pro těžší lyžaře a širší lyže nabízí 5-10 DIN.

„Ertéčko“ používá nový systém brzd, které se u ATK přesunuly zpod špiček dozadu. Jejich aretace a demontáž se provádí tlačítkem z boku. U vázání R12 a FR 14 najdete novou vychytávku na inovované špičce. Jde o regulaci tuhosti aretace pro výstup a také dovoluje vyladit rozteč pinů vázání vůči insertům v botě.

K dostání budou i samostatné brzdičky. Pro závodníky Race Ski Brake a pro skitouring Touring Ski Brake v sedmi šířkách, navíc spojený s posuvnou destičkou patky v rozsahu 25 mm.

Větší stabilitu systému bota vázání podporují i širší okrajové vázání u paty, na kterou dosedá spodek boty. Mezi okrajovými plastovými bloky je zapuštěný asi milimetr pod jejich výškovou úroveň pedál brzdy.

Fritschi Xenic 10

Švýcarský výrobce z Bernských Alp připravil novinku do své pinové rodinky s vázáním Vipec a Tecton. Nové vázko Xenic 10 cílí na příznivce nízké váhy. Pár bez brzdiček váží 560 g. Patka je poprvé u Fritschi otočná. Piny nové inovativní špičky se pohybují horizontálně a absorbují svisle působící síly. Nechtěné vypnutí, způsobené nárazy a vibracemi zespodu je eliminované i bez aretace špičky při sjezdu. Při výrazném průhybu lyže se dokáže patka posunout až o 10 mm a garantována je bezvadná bezpečností funkce vázání i v takové situaci. Kolekci Fritschi Swiss doplňují léta osvědčené rámové klasiky Eagle 12 a Scout 11.

Kreuzspitze

Italové z Trentina zůstávají věrni stavebnicovému systému, kde se dá poskládat set podle libosti. Nové je vázání Kreuzspitze GT, Kreuzspitze EL, dále EL-B a EL-R. Promyšlené jsou snadno připojitelné brzdy, za zmínku stojí taky mačky RKZ s předními piny a šířkově nastavitelné haršajsny RR.

Marker Kingpin M-Werks

Loňská novinka Alpinist prožívá úspěšné uvedení na trh. Novinka od Markeru, nazvaná Kingpin M-Werks je spojením patky Kingpin a špičky z Alpinistu. K tomu ergonomická vylepšení ovládání patních podpěrek a přepínání mezi módy ski – walk. M-Werks je v jediné verzi s vypínáním do DIN 12.

G3 Genuine Guide Gear beze změny

Pár let vylepšovaná řada tří vázání ION je odladěna a loni nový, odlehčený ZED se neprodává v alpských zemích. ZED 12 je ale v ČR i na Slovensku na pultech a tak je tu další alternativa k tradičním výrobcům.

Plum

Francouzský Plum z Horního Savojska představil nové kousky, které rozšířili jeho nabídku na 12 vázání. Závodní kolekci rozšiřuje R120, touringovou Oazo 6 a freeriderům udělá radost nové vázko Summit 7 a Summit 12.

Ski Trab

Zajímavé vázání TR2 vyžaduje speciální úpravu paty lyžařských bot a tak se pozornost logicky soustředí na univerzální vázání Titan Vario 2. To prošlo dalšími úpravami patky, která má plastové tělo, a poskytuje kromě nulové (rovina) pozice při stoupání 2 polohy opěrek. Dodává se ve třech kvalitách tuhosti zadního insertu, což odpovídá rozsahu vypínání 5 až 7, 7 až 9 a 9 až 11. Zajímavostí je plynulé vypínání – při překročení určité síly dojde k vypnutí plynule, nikoli rázem, což bylo možné vyzkoušet na stánku rodiny Trabucchi pomocí páky na pěti dalších vázáních. Může za to titanový prut, který spojuje pravou a levou čelist a na rázovou silou nereaguje okamžitým vypnutím, ale „pružným“ paralelním natočením obou čelistí a dá tak lyžaři šanci ustát chybu.

Meidjo 2.1. pro telemarkery

Alternativa pro vyznavače telemarku, kteří občas potřebují pevnou patu (např. záchranné složky). Pokud máte telemarkovou botu s techovými inserty na patě, můžete zkusit. Podrobnosti vysvětlí telemarkový nadšenec Jirka Všetečka ze Sagitta Jičín.

Na velethu nevystavoval Dynafit, Salomon ani Atomic, proto o nich není zmínka. Vázání značek, která osazují na své lyže „obrandované“ modely zde nejsou uváděny (Hagan, Movement, Fischer, Look , Elan, Kästle apod.)

Související odkazy:

Lyžařská vázání pro skialpinismus, skitouring a freeride 2018-19, 16 značek, 130 modelů

Skialpové vázání Fritschi Swiss 2018-19

Skialpové vázání ATK Bindings 2018-19

Skialpové vázání G3 2018-19

Skialpové vázání Plum 2018-19

Skialpové vázání Elan 2018-19

Skialpové vázání Fischer 2018-19

Skialpové vázání Ski Trab 2018-19