Koncept vázání vychází z tradičního pojetí bezpečnostních lyžařských vázání, tedy, že bezpečnost dělá špička a tuhost patka. Vázání je vyrobeno z velmi kvalitních plastů a prvků z lehkých kovových slitin. Ve Fritschi si zakládají na tom, že všechny použité komponenty a materiály jsou made in Switzerland.

Bez nutnosti zamknout vypínání špičky při výstupu…

Fritschi vyniká mezi techovými vázáními možností nastavení vypínací síly pro špičku. V tom se mu vyrovná jen TR2 od Ski Trab. To přináší zásadní bezpečnostní výhodu. Jakou?

…máte v lavině větší šanci na přežití

Při výstupu se u všech ostatních bezrámových, techových vázání musí aretovat špička. Jinak se budou „pastičky“ samovolně vypínat. U Fritschi je to vymyšlené tak, že i když špičku zaaretujete, stále platí, že vypínací síla je na úrovni nastavené na stupnici, např. DIN 8, a špička po překročení nastavených sil vypme, i když je ve stavu aretace. U jiných vázání znamení aretace zamnknutí špičky.

Špička ostatních vázání ale v uzamčeném stavu nedovolí vypnout lyži, když je lyžař při výstupu stržen lavinou. Lyže připnuté na nohou působí jako kotva, která stahuje lyžaře hlouběji pod povrch sněhu. A jak známo, čím blíže je člověk povrchu laviny, tím rychleji může být vyhrabán a tím dříve může dýchat. Po 15-20 minutách bez kyslíku dochází k poškození mozku.

Nejde opomenout ani snížení rizika mechanického poranění nohou v případě, že vás lavina jen strhne, táhne v proudu sněhové masy a nezasype. Bez lyží máte mnohem větší šanci vyváznout nez zlomenin, potrhaných vazů apod.

Jak je to s vypínacími silami

Naděje, že proud laviny zbaví postiženého lyží, pokud si je nestihne odepnout sám, je mnohem vyšší u špičky, nastavené třeba na sílu DIN 8 než aretované vázání, jehož zamknutou špičku by vypnula síla odpovídající DIN 15-16. Naopak špičku bez zapnuté aretace vypne síla DIN 2-2,5.

Samozřejmě je nutné podotknout, že je nutné používat vázání s brzdami, nikoli pojistnými řemínky, které je potřeba vypnout ručně.

Doporučení Skitour.Guru: Kdo chce udělat maximum pro zvýšení bezpečnosti v případě laviny, jsou vázání Fritschi Vipec a Tecton a TR2 od Ski Trab nejrozumnější volbou.

Rozsah vypínacích sil

Obě vázání mají rozsah vypínacích sil 5-12 DIN. Nastavuje se křížovým šroubovákem. Při štelování špičky pozor na délku šroubováku. U kratšího může překážet brzda, u moc dlouhého těleso patky.

Špička zajišťuje vypínání do boku, patka vypíná frontálně, tedy v předozadním směru.

V předozadním směru vypne Vipec i Tecton včas. Plastový blok vpředu zajistí vypnutí špičky v případě, když letíte hlavou napřed a patka vypne. Následně narazí bota do bloku a tím vypne špičku. Lyžař tak může dokončit pád bez lyží na nohou a výrazně se sníží riziko zranění.

V praxi se mi nikdy nestalo, aby vázání při pádu nevyplo a nikdy nedošlo ani k nechtěnému vypnutí.  Každá z čelistí vypíná nezávisle, jejich posun (obou současně) do boku může být až 13 mm. Takže bota se ve vázání mírně pohybuje, ale když zatížení špiček nepřekročí hraniční hodnotu, vrátí se čelisti na původní hodnotu. To výrazně eliminuje nechtěné, předčasné vypnutí.

Bezvadnou bezpečnostní funkci vázání potvrdil test TÜV, vázání má proto certifikaci ISO. Stejně je na tom Dynafit Radical a Marker Kingpin.

Shodné špičky

Vipec a Tecton mají naprosto shodné špičky, liší se jen barvou. Designovou zajímavostí jsou volby některých barev plastů. U Vipec Evo si můžete zvolit mezi modrou a černou, větší pětibarevnou škálu nabízí v balení Tecton.

Jemné nastavení rozteče čelistí

Zajímavým bonusem špičky je možnost jemného doladění rozteče nezi pravou a levou čelistí. Pro 15 značek skialpinistických bot vyrábí inserty Dynafit, většinou základní verzi, tzv. Good Step. Některé firmy si vyrábí inserty samy. Může se stát, že po zapnutí boty do špičky existuje nežádoucí vůle mezi piny a inserty. Špička od Fritschi umožňuje jemné doladění rozteče, poloha jednoho z pinů se dá přizpůsobit přesně insertům v botě a zafixovat kontramatkou. Myslím, že v tomhle je Fritschi unikátní.

Tuhost patky

Na rozdíl od většiny patek techových vázání má Fritschi Swiss pevnou patku, která se může v lyžinách pohybovat pouze předozadně, nikoli rotačně. To výrazně zvyšuje tuhost vázání.

Freeridový Tecton 12 zvyšuje tuhost dalším faktorem. Patka dosedá na nálitek skeletu na asi 2 cm ploše – viz obrázek.

Tecton s V drážkou pro Tech

Mazanost švýcarských konstruktérů ilustruje nálitek ve tvaru „V“ v místech, kde je v kontaktu patka se zadním insertem boty. Tvar nálitku přesně odpovídá tvaru drážky v insertu, který slouží pro vedení pinů. Tecton vzadu piny nemá a tak díky vyplnění objemu drážky nálitkem využije insert ke zvýšení stability systému bota - vázání.

Posun patky

V návodu k vázání jsem nenašel, jak nastavit délku vázání vůči botám. U techů s rotační patkou bývá mezera mezi botou a vázáním obvykle 4-5 mm. U Vipecu je to jinak. Podle výrobce má být mezera mezi insertem boty a tělesem patky 1 mm, praktické zkušenosti dovozce Fritschi doporučují mezeru v intervalu 1,5-2mm. Patka se pohybuje na lyžinách, díky nimž se „délka vázání“ přizpůsobí průhybu lyže.

Já jsem nastavoval vždy mezeru 1mm, od oka, a vše fungovalo, jak má.

Jak seřídit předpětí u Tectonu?

Tato otázka je bezpředmětná. Žádné předpětí není. Kvůli tomu, že špičku boty drží piny, nesmí botu předepjatá patka tlačit vpřed a ovlivňovat správnou vypínací funkci špičky. Takže je jasné, že musí být při zapnutém vázání mezi botou a patkou mezera asi 1 mm.

Pohodlný nástup

Možná má někdo zkušenost s první verzí Fritschi Vipec. Nastupování do špičky bylo nedotažené a dělalo uživatelům potíže. Následující verze Vipecu – „Black Edition“ už fungovala výborně, další Vipec - 12 Evo už je v tomto ohledu dotažen k dokonalosti.

Zkušenému uživateli už stačí správně „nakopnout“ botu do špičky nebo jednoduše šlápnout na kovový pedál špičky a s pomocí vymezení polohy plastovým dorazem je zacvaknutí špičky hračka. Myslím, že v tomto ohledu je Fritschi bezkonkurenčně nejlepší. Když chcete zamknout vypínání špičky, aretuje se vytažením páčky vzhůru, tak jako u ostatních vázání.

Vypínání špičky holí jde snadno, přestože překonává vypínací sílu, nejde o typické vycvaknutí, ale plynulé rozevření čelistí.

Video: Jak nastoupit do vázání

Ovládání patky u Vipec Evo 12

Zacvaknutí boty do patky je hračka. Když chcete uvolnit patku, stačí zatlačit holí na páku a těleso patky popojede v lyžinách asi o centimetr dozadu – a můžete stoupat. Když přišlápnete botou brzdu, automaticky se na výstup zamkne ve vodorovné pozici. Když je to více do kopce, stačí brnknout talířkem hole do plastové podpěrky. Když je to do prudkého kopce, holí aktivujete nejvyšší podpěrku. Vše funguje snadno a spolehlivě, plast je dostatečně robustní.

Ovládání patky u Tecton 12

Ovládání patních podpěrek je asi jedinou slabinou Tectonu. Protože vázání je hlavně pro freeridery a patka odmění svého majitele velkou tuhostí, dá se s tímto jemným diskomfortem žít, neboť freerideři toho moc do kopce nenachodí.

Pro nastavení patky na výstup ji vezmete do ruky a zapáčíte směrem nahoru. Patka popojede dozadu a dá se stoupat s volnou patkou. Stejně jako u Vipecu jsou dvě úrovně patní opěrky. Musí se ale ovládat rukou, což už u většiny konkurence není. Je to jediná nevýhoda vázání Tecton 12, kterou jsem zaznamenal. Manipulace je jasně zobrazená na videoanimaci, stejně jako u Vipecu.

Video: Přepínání nezi módy walk - ski:

Kompatibilita s botami 

Modely vázání Fritschi Vipec a Tecton vyrobené od sezóny 2018-19 jsou kompatibilní se všemi botami,  kromě Dynafit TTL 7. Když máte vázání ročníku 2017-18 a starší,  fungují ve spojení s většinou bot, osazených inserty. Nekompatibilní jsou pouze se Scarpa Alien 1.0 a 3.0, Tecton navíc s F1 TR. Pozor na omezenou funkčnost s lyžáky Dynafit.

Tady je jedno úskalí. Při použití bot Dynafit se špičkou skeletu „Nose“ (TLT7, Hoji, Carbonio, DNA) tedy bez typického nálitku, nefunguje vázání při výstupu bez aretace špičky. Když neprovedete aretaci špičky, nejde stoupat, protože špička boty narazí do bloku a čelisti se vypnou. Připravíte se tak o bezpečnostní bonus vázání při výstupu, popsaný na začátku recenze. Pro výstup se zvednutou aretační pákou můžete stoupat, ale máte omezenou výšku zvednutí paty boty. Na sjezd funguje u těchto bot vázání bezvadně.

Video: Jak vystoupit z vázání

Brzdy a sichráky

Brzdy se dodávají ve čtyřech šířkách u Vipec (80, 90, 100 a 110 mm) Tectonu chybí 80 mm a naopak má 120mm. Kdo si chce pořídit navíc pojistné řemínky, proti ztrátě lyží na ledovci, může si je přiobjednat k brzdičkám.

Haršajsny Fritschi Traxion

Dodávají se ve čtyřech šířkách a jsou unikátní tím, že se dá pomocí otočné podložky nastavit dvě polohy a tím dvě hloubky záběru. Video jasně vysvětlí…Nasazení do špičky není obvyklým zasunutím hřídelky do slotu ale zasunutím dvou krátkých čepů do otvorů. Stačí stisknout ovladače čepů, vymezit jejich polohu vůči otvorům a pustit ovladače – čepy zajedou do otvorů. Při nasazování haršajsen není nutné vypnout botu z vázání, stačí se naučit grif a mít ohebná záda.

Video: Jak ovládat haršajsny Traxion

Montáž vázání

Vipec i Tecton si jsou velmi podobné a tak je výhodou, že oba modely vázání potřebují jedinou montážní šablonu. Stabilitu vázání umocňují široké rozteče kotvících šroubů, patka i špička je v lyži upevněna čtyřmi šrouby.

Na videu jak nastavit Tecton 12:

 

Shrnutí SkitourGuru

Vipec je optimální vázání pro skitouring. Není to ultralight, váha páru 1160 g patří mezi solidní, je srovnatelná s G3 ION nebo Dynafit Radical. Tecton je jen o 100 g těžší.

Vázání je dostatečně robustní a proto tuhé, výjimečné je pro nastavitelnou vypínací sílu na špičce, což přináší i větší bezpečnost vůči ohrožení lavinou při výstupu. Uživatelsky přívětivé je ovládání špičky a taktéž u patky Vipec Evo 12. U Tectonu 12 je manipulace s patkou nekomfortní. Během čtrnácti lyžařských dnů fungovalo vázání vázání Fritschi Swiss bezchybně.

Užitečné odkazy:

Skialpinistické vázání Fritschi Swiss Vipec Evo 12

Vázání pro freeride a freeride touring Fritschi Swiss Tecton 12

Haršajsny Fritschi Swiss 

Všechna vázání pro skialpinismus, skitouring a  freeride