Tvary lyží: Julien Regnier

Julien má lyžování v krvi od narození. S vědomím, že jeho matka byla šampiónkou v alpském lyžování a babička olympioničkou, se rozhodl být také závodníkem. Po úspěšné kariéře na boulích, kdy závodil i na vysněných olympijských hrách, ho pohltily filmy o freestyle snowboardistů a rozhodl se, že zde bude jeho místo. Během závodění se začala psát nová etapa jeho kariéry. Stal se designérem lyží. Nejprve pracoval pro Rossignol a později pro Armadu, kde se proslavil revolučním modelem JJ (design spolu s JP Auclair).

“Po vytvoření konceptu spolupracujeme s malým týmem black crows a podle stylu vybereme jezdce vhodné pro daný projekt. Dále pracujeme na detailech a s každým osobně probíráme, jak se dají nově vznikající lyže vylepšit.”

Značka Black Crows se stala jeho novou výzvou a pracuje zde dodnes jako designér lyží, kameraman a fotograf. Po několikaletých zkušenostech dostal právě u Black Crows svobodu vytvářet lyže podle své chuti – zábavné, ale stále nekompromisní freeride lyže. Takto vznikla lyže Nocta, backcountry freestyle model, nejširší lyže značky, určené na powder days, ale tyhle lyže nezklamou ani na tvrdém podkladu. Pod vedením Juliena vznikly i další freeride modely Atris, Anima nebo all mountainové Daemon, Solis na strmé sjezdy a stejně tak přepracoval dnes už klasické modely Black Crows - Ova, Orb anebo Corvus, který byl prvním modelem značky vůbec.

“Specializované lyže nikdy nebudou univerzální pro každého, proto se snažíme najít střed mezi výkonnou ale stále zábavnou lyží. Je zajímavé pracovat i na modelech pro sjezdové lyžování nebo na modelech určených pro širší škálu zákazníků než jsou freerideři. Baví mě rozumět různým tvarům a ten proces vývoje lyží pro různé styly lyžování a typy jezdců. Mým cílem je tvořit lyže zábavné, které namalují úsměv na tváři každému a na kterých se budeš cítit skvěle.”

Tváře značky: Yorgo Tloupas

Forma následuje funkci. Ale co by byla skvěle funkční lyže, když se na ní nedá dívat? Představujeme vám pana Yorga Tloupase. Je to bývalý skater, snowboardista ale hlavně uznávaný řecko-francouzský art director. Yorgo, syn řeckého sochaře Philolaosa Tloupase, pochází z umělecké rodiny a je dalším velmi důležitým členem rodiny Black Crows už od dob jejího vzniku.

Pod jeho rukou vznikají topsheety lyží a všechny ostatní grafiky Black Crows. Yorgo se  svým kreativním studiem pracuje hlavně pro fashion značky a luxusní brandy jako Cartier, Martell nebo Lacoste. S těmito zkušenostmi vytvořil z jednoduché počáteční myšlenky nejlépe rozpoznatelnou lyžařskou značku v historii, který dlouho vyniká svou čistotou a promyšleností.

Lyžování se na první pohled může zdát jako sport pro sólisty, ale opak je pravdou. Nejlepší zážitky na horách vždy sdílíme s přáteli a to je znázorněné v logu v podobě houfu vran. K tomuto symbolu přidal ještě nápis Black Crows minimalistickým fontem Helvetica, který připomíná zlatou éru švýcarského grafického designu v 60. až 70. letech minulého století. Inspirací vytvořit tento odlišný brand byl trh přesycený doslova hroznou grafikou na lyžích, které tvořily jeden velký nepřehledný celek bez možnosti odlišit jednu značku od druhé.

Jednoduchý a funkční design Black Crows každým rokem nabírá nové tvary, ale stále zůstává typický pro značku. Tím nás všechny spojuje jako jeden velký lyžařský klub, ať už jezdíme na nejstarším modelu Corvus nebo si užíváme lehké Orb Freebird z nové kolekce. Dnes už můžeme říct, že jezdíme doslova na uměleckých dílech. Lyže Black Crows se stali součástí trvalé expozice pařížského uměleckoprůmys­lového muzea Musée des Arts Décoratifs.

2019/2020: změny v nové kolekci

Přepracovaný Orb

Shaper lyží, Julien Regnier, se rozhodl nejpopulárnější lyže Orb trochu zúžit a odlehčit. Udělal je tak snadněji ovladatelné a zároveň přidal titanalovou vrstvu ve tvaru H pro zachování perfektního gripu na hranách při jakékoli rychlosti.

Divus - nový model do střediska,

Kolekce lyží na sjezdovku se od zimy 2020 rozšíří o Divus s 82 mm širokým středem a poměrně tvrdou flexí. Divus potěší zejména jezdce, kteří by své obřačky rádi vyměnili za něčo širšího.

Camox bude ještě víc "all mountain”

Camox také prošel procesem odlehčení a lyže bude užší. Stejně tak je upravená flexe – špička a pata bude měkčí, ale ve středu zůstává lyže tvrdá. Upravením sidecutu, tedy zmírněním taperu, získává lyže lepší vlastnosti i na tvrdém sněhu. S těmito změnami bude Camox ultimátní hravá all mountain lyže, která nezklame ani na tvrdé sjezdovce.

Nový Ferox freebird nahrazuje Anima freebird

Úplně novým modelem, který se přidává do rodiny lehkých freetouringových lyží je Ferox Freebird a v podstatě nahrazuje model Anima freebird. Zajímavostí 110 mm širokého Feroxu je 3D karbonová výztuž ve tvaru H, která vystupuje ze šedého topsheetu. Lyže má také poměrně velký rocker.

Lyže Black Crows obléknou nový kabát

Příští sezónu se můžeme těšit na poměrně velký posun v designu, který bude černé vrány ještě více odlišovat od všeho ostatního, co potkáte na svahu. Yorgo se rozhodl inspirovat svým oblíbeným vzorem elegantních sak pinstripe. Lyže jsou barevností rozdělené do různých kategorií podle druhu určení.

Resort a all mountain lyže dostaly černou barvu a bílé pruhy. Naopak backcountry dostaly bílou barvu a černé pruhy. Barevnost dámských lyží (Birdie) se liší barevnými proužky na bílém podkladu. Tloušťka linií vždy značí rádius daného modelu. Tenké proužky = kratší rádius lyže. Skitouringová a skialpová Freebird kolekce si zachovává barevnost, pouze všechny modely dostaly nový topsheet s drobným reliéfem ve tvaru značky. Mají tak prémiovější look a na povrchu jsou méně náchylné na lepení sněhu.

Při pohledu na novou kolekci nejedno lyžařské srdce zaplesá. No, posuďte sami...