Na sondách ORTOVOX si vysvětlíme všechny nezbytné funkce, bezpečnostní standardy a klíčové vlastnosti této neodmyslitelné výbavy každého skialpinisty.

 

Funkce lavinové sondy

Proč byste měli lavinovou sondu brát na každou skialpinistickou túru? Bez sondy se při vyhledávání a záchraně zasypaného parťáka jednoduše neobejdete. Pouze za pomocí sondy totiž můžete zjistit, kde a jak hluboko se zasypaný člověk přesně nachází. Rychlé určení polohy vám pak umožní zahájit záchranu včas, na správném místě a nejefektivnějším způsobem kopání. Při lavinových nehodách hraje rychlost záchrany naprosto zásadní roli.

11 nebo 25 minut, rozdíl který může rozhodnout

Odborné výzkumy ukázaly, že bez využití lavinové sondy trvá vykopání osoby přibližně dvakrát tak dlouho – celková doba může v takových případech být až 25 minut. Při využití sondy trvá záchrana zasypaného člověka průměrně 11 minut. Prvních 15 minut po zasypání je přitom pro přežití pod lavinou naprosto klíčových – bez použití sondy je proto pravděpodobnost na přežití laviny mnohem menší. Proto vždy noste lavinový vyhledávač, lopatu a sondu. Někdy se tomu říká také svatá trojice a má to něco do sebe, co myslíte?

Základní vlastnosti sondy

Když na rychlosti záleží

Každý detail na lavinové sondě by měl přispívat k jedinému – zrychlení záchranné operace. To platí hned při sestavování a aretaci sondy. Právě takovou intuitivní technologii, umožňující snadné a rychlé skládání sondy, najdete právě u sond německé značky ORTOVOX. Systém pro rychlé skládání umožňuje pouzdro jedním pohybem otevřít a ihned začít sondu skládat sondu, aniž byste ji nejprve museli celou vybalit. Jednotlivé části sondy do sebe díky náběhovému systému rychle a hladce zapadnou. Aretace, tj. zajištění sondy, je automatická a díky systému PFA 2.0 není potřeba dodatečných zajištění, pouze volný konec lanka přichytíme k sondě, aby nám při práci se sondou nepřekážel. Sonda je tedy připravena k použití během několika málo vteřin a po ukončení záchranné operace ji můžete stejně snadno, bez nebezpečí zamrznutí, složit zpět do obalu. Napětí centrálního lanka lze snadno ovládat regulační pojistkou

Pevnost lavinové sondy

Aby bylo možné sondu používat opravdu efektivně, musí být vyrobena z odolných a pevných materiálů, díky kterým zůstane rovná i v těžkém lavinovém sněhu. Jedině s pevnou sondou lze vyhledávání zasypaného člověka provést opravdu přesně. Čím větší má sonda průměr, tím je pevnější – alespoň tedy při použití stejného materiálu. Za větší průměr však v zpravidla zaplatíte i vyšší hmotností.

Délka sondy

Neméně důležitá je i délka lavinové sondy. Většina sond na trhu se vyrábí ve standardní délce 240 cm – tuto délku lze označit za dostačující, s ohledem na statistiky hloubky zasypání u lavinových nehod. Sonda ale musí být zároveň kompaktní a neměla by vám překážet v batohu. Sondy ORTOVOX se skládají z šesti či sedmi dílů a v plné délce měří vždy minimálně 240 cm. Díky kompaktním rozměrům jednotlivých segmentů lze sondu jednoduše složit do malého skialpinistického batohu. Sondy Carbon 280+ PFA a Steel 320+ PFA je možné prodloužit o další díl a zvýšit tak jejich dosah.

Značení délky u sond Ortovox Skrýt poznámky

Přesné určení hloubky zasypaného

Díky jasně vyznačené míře odečtete hloubku, ve které je váš parťák zasypaný, rychle a přesně i v těch nejvypjatějších situacích. Při záchraně z laviny jde často o sekundy. Právě v takovou chvíli musíte rychle a přesně zjistit nejen polohu zasypaného, ale i jeho hloubku. Vybírejte sondy s barevně odlišenými koncovými segmenty, snadno čitelnou a kontrastní stupnicí. U sond ORTOVOX je oranžovou barvou označena hloubka 1 m, pro rychlé rozhodnutí, zda kopat při sondě, nebo s odstupem. Segment umístěný na samém konci sondy (u její špičky) je taktéž označený reflexní oranžovou barvou – díky němu při vykopávání snadno zjistíte, že se k zasypanému člověku již blížíte. Ze stupnice pak můžete jednoduše odečíst přesnou hloubku zasypaného parťáka a změnit techniku kopání či si udělat detailnější představu o profilu sněhové pokrývky

Hrot sondy

Když je sonda v porovnání se zbytkem tyče vybavena širším hrotem, mnohem lépe se s ní propichuje sníh. Taková konstrukce snižuje tření při sondování. V tvrdém lavinovém sněhu oceníte především sondy vybavené špičatým hrotem. 

Materiály lavinové sondy

Základem každé dobré sondy je především kvalitní výrobní materiál. Musí být lehká, ale zároveň tuhá a tvarově stabilní. U hliníkových lavinových sond ORTOVOX je použitý osvědčený hliníkový materiál 7075 ALUMINUM T6, který sondě dodává naprosto ideální poměr váhy a tuhosti. U ultralehkých sond je to karbon. Karbon vyniká svou tuhostí, extrémně nízkou hmotností a díky nízké tepelné vodivost nemá tendenci tak rychle namrzat. Pro ty, kteří sondy využívají při pravidelných profesionálních záchranách, případně při určování hloubky sněhu a pro sněhové profily a upřednostňují tak spolehlivost a odolnost před nízkou váhou, doporučujeme zvolit sondy vyrobené z oceli

Napínací systém sondy

U napínacích systémů sond ORTOVOX jsou  ocel či aramid. Ocel je pro tento účel zcela ideální zejména díky své nízké průtažnosti. Aramid je používán u segmentů sond vyrobených z hliníku či karbonu. Aramidová vlákna se pro využití v napínacích systémech hodí zejména proto, že jsou při zachování vysoké tuhosti a nízké průtažnosti výjimečně lehká. 

Základy práce se sondou

Jakmile pomocí lavinového vyhledávače upřesníte polohu zasypaného člověka na nejmenší možnou a označíte si rozsah sondování, musíte přesnou polohu a hloubku zasypání oběti určit právě pomocí sondy.

Od středu čtverce proveďte sondování – postupujte od vnitřku směrem ven v pomyslné síti po 25 cm tak, jak vidíte na obrázku.

Jakmile najdete zasypaného, pozitivní sondu zanechte zapíchnutou ve sněhu a zahajte kopání.

Sondu vždy zapichuje kolmo na povrch sněhu.

Video, kde se naučíte, jak zacházet se sondou...

 

Doporučení na závěr:Nezapomí­nejte, že efektivní lavinová záchrana vyžaduje hodiny a hodiny tréninku. Přihlaste se na jeden z kurzů Summit Academy a získejte nutné znalosti pro pohyb v lavinovém terénu.