Luboši, zkus ve stručnosti přiblížit historii značky?

Příběh značky K2 je jedním z legendárních příběhů amerického obchodního průmyslu. Skromné začátky garážové značky, následuje rapidní expanze a výroba perfektních produktů s výbornou reputací po celém světě. Historie značky začíná v roce 1961, kdy Bill Kirschner vyrobil první lyže vyztužené sklolaminátem. Jejich jízdní vlastnosti byly natolik zajímavé, že se rozhodl pro sériovou výrobu a v roce 1962 založil společně se svým bratrem Donem na ostrově Vashon ve městě Seattle firmu K2. V následujících letech K2 potvrdila svoje prvotní úspěchy a lyže K2 si získaly srdce mnoha lyžařů.

Tuším, odkud pochází název K2. Proč?

Spousta lidí si myslí, že to má souvislost s proslulou osmitisícovkou, horou K2 v pakistánském Karakorámu. Ale není tomu tak. K2 značí zkratku dvojice bratrů zakladatelů – Kirschnerů.

U nás je značka vnímaná často jako ryze freeridová. Jaký je ve skutečnosti podíl produkce lyží sjezdovkové versus skialpové a freeridové?

Značka K2 má dnes v portfoliu kolem 100 modelů lyží a z toho je těch skialpových a freeridových přibližně 1/3. Zbytek jsou lyže na sjezdovky nebo třeba z tradiční kategorie parkových twintipů.

Pamětníci si vzpomenou na vítězné tažení Phila a Steva Mahreových Světovým pohárem alpských lyžařů na začátku 80. let. Funguje tato legendární dvojice v dnešním marketingu?

Ani jeden z nich se již nijak zásadně neangažuje v marketingu ani vývoji lyží. Ale před pár lety vznikla kniha o historii značky, tak na ní se tehdy částečně autorsky podíleli.

V Americe je K2 na špici prodeje, jak si stojí mimo americký kontinent?

Tradičně silná je značka K2 v Německu, kde sídlí i evropská centrála. Další silnou evropskou baštou značky je pak Skandinávie, především díky tamnímu terénu, který k freeridu a skialpinismu přímo vybízí. Z Norska navíc pochází i světoznámá značka běžeckého lyžování Madshus, patřící taktéž do portfolia K2 SPORTS.

Co všechno dodává značka K2 na světové trhy?

Pokud se budeme bavit čistě jen o značce K2, tak v tuto chvíli vyrábí divize lyžování kompletní lyžařský hardware od lyží, přes lyžáky a helmy až po hole. Snowboardová divize pak prkna včetně čím dál více populárních splitboardů a samozřejmě snowboardové vázání i boty. Divize bruslení pak kolečkové i lední brusle a doplňky s bruslením spojené jako chrániče a helmy. Mimo brand K2 je pak součástí K2 SPORTS třeba světoznámá značka v oblasti lavinové záchrany BCA (Backcountry Access), již zmíněný Madshus nebo třeba sněžnice Tubbs.

Jak vypadá vývojové středisko v Seattlu?

Vývojové středisko ARC (Advanced Resource Collective) se před několika lety přemístilo z původního místa na ostrově Vashon do nových prostor za aglomerací Seattlu, poblíž letiště. Umožňuje to snadnější transport prototypů a materiálu, potřebného k výrobě nových modelů. Vše, co se sériově vyrábí v Číně se nejdříve vyvíjí právě zde. Sedí zde kompletní tým vývojářů, techniků, designerů a testerů, zodpovědných za všechny novinky. Jsou zde veškeré formy na lyže či snowboardy, probíhají tu zátěžové testy na jednotlivé produkty a 3D tiskárny tu denně chrlí množství nápadů na inovace jednotlivých dílů. Je zajímavé pozorovat, jak precizně se tu s používanými technologiemi zachází.

Jak se podílí na vývoji plejáda lyžařských ambassadorů značky. Kdo jsou nejslavnější rideři současné kádvojky?

Značka K2 si vždy zakládala na navázání špičkových jezdců k vývoji svých produktů. Prakticky každý slavný jezdec zanechal při vývoji svůj otisk ve formě některého z PRO modelů. Ať už to byl v minulosti světoznámý freerider Doug Coombs, Seth Morrison či ještě v minulém roce Pep Fujas. Aktuálně je mezi světovou jezdeckou špičkou, která se podílí na vývoji určitě Sean Petit, Felix Wiemers nebo Amie Engerbretson, stojící za vývojem dámských lyží. A co se snowboardů týče, tak Jake Kuzyk a Pat Moore.

Výroba prototypů a odlaďování materiálů se odehrává také v Americe?

Ano, to vše probíhá v Seattlu a před tím, než je spuštěná sériová produkce, tak se testuje nejdříve v úzkém kruhu vývojářů, poté prototypy otestují profi jezdci a následuje ještě testování širšího týmu testerů z řad horských vůdců, bývalých závodníků či instruktorů. Doporučuji shlédnout toto krátké video...

Kde se testují lyže?

Lyže i snowboardy se testují po celém světě. Nejdříve samozřejmě v oblastech takříkajíc „za městem“. V okolí Seattlu je plno krásných hor ať už Mt. Baker nebo Mt.Rainier. V období léta, se pak jezdí testovat na jižní polokouli, konkrétně na Nový Zéland a do Chile. Finální testy pak probíhají i  v Alpách, kam to je z bavorského Penzbergu, kde sídlí evropská centrála, co by kamenem dohodil.

Co přinesly do vývoje K2 hitech materiály a technologický progres posledních let?

Freeridové lyže Pinnacle se například dělaly z leteckého materiálu NanoAir, k výrobě nových lyžařských bot Recon a Mindbender se používají 4 speciální druhy plastu s rozdílnou tuhostí a lehká karbonová vlákna se speciální technologií zaplétání jsou klíčové při formování tuhosti lyží i snowboardů. Všeobecně se K2 snaží skloubit dva zdánlivě protichůdné parametry a to co nejnižší váha při zachování skvělých jízdních vlastností a výkonnosti. A to platí jak u lyžařských bot, tak u lyží. Především pak těch skialpových.

Sériová výroba probíhá po odladění vývoje v Asii?

Ano, probíhá v Číně. Je to dáno tím, že předešlý majitel brandu K2 SPORTS tam nechal postavit obrovskou, ale na druhou stranu ekologickou továrnu, kde se vyrábí lyže, snowboardy i brusle. Vývojářský tým je tam každý měsíc na kontrole, aby byla zabezpečena kvalita. V továrně pak pracuje i spousta Evropanů a Američanů. A celý tým odvádí dobrou práci. Někdo se na to může dívat skrz prsty, ale K2 si za kvalitou výroby i pracovních podmínek stojí.

Probíhají v Seattlu nějaké přípravy surovin a materiálů?

Ano v Seattlu se například vyrábí titanalové výztuhy nebo některé topsheety. Komponenty se pak vyrábí po celém světě. Třeba u nás v Česku se produkují některé součástky vázání Marker, která je další divizní značkou K2 Sports. Vázání se kompletují v Kostelci nad Černými lesy a vyrábí se tu i některé kovové komponenty pro lyžařské boty K2.

Ukázali vám Amíci unikátní stroj na technologii Triaxial Braid? Vysvětli, v čem TB spočívá…

Ano, stroj jsme viděli a ačkoliv už je to stařeček, tak stále skvěle funguje. Technologie spočívá ve speciálním zaplétání vláken, ať už karbonových, kevlarových či laminátových pomocí pletacího stroje. Ten dokáže obalit tímto speciálním opletem, kde jsou vlákna zaplétána pod přesně daným úhlem ze třech různých směrů, celé dřevěné jádro lyže či snowboardu a zesílit tak jejich tuhost.

Zkoušky kvality a odolnosti se provádějí v USA? Co všechno se testuje na prototypech a co u běžné produkce.

Zkoušky kvality i odolnosti prototypů probíhají v Seattlu, stejně jako zkoušky prvních produktů před sériovou produkcí. Testuje se například torzní tuhost lyže, flexe lyžařských bot, pevnost lavinového airbagu, namáhání kloubu brusle, ale i chování lavinového vyhledávače v mrazu. Takže opravdu široké spektrum testů, které mají odhalit potenciální vady či technologické nedokonalosti.

Pro skitouring jsou zásadní modely lyží Wayback (kluci) a Talkback (holky). Zkus přiblížit jejich anatomii. Proč si získaly takový věhlas?

Wayback je název celosvětového významu, takový etalon kvality. Vždy se jednalo a bude jednat o pevné skialpové lyže s dřevěným jádrem. S vývojem se samozřejmě mění jejich geometrie, nicméně stále platí, že se jedná o celosvětově nejprodávanější skialpový model lyží. V těch současných najdete kromě dřevěného jádra, které se svým složením liší mezi jednotlivými modely, především karbon a titanal. Vyvážený poměr těchto důležitých materiálů dělá tuto lyži tak oblíbenou a oceňovanou -  několikrát získala ocenění magazínů Skialper a Alpin.

Pod K2 patří také výrobce lavinového vybavení BCA – Backcountry Access. Kde se vyrábí a vyvíjejí věci od BCA?

Vývoj probíhá částečně ve městě Boulder v Coloradu, odkud značka pochází. Tam se vyvíjí především elektronika a mechanismus lavinových airbagů. V Seattlu pak probíhá vývoj zbytku produkce, takže batohů, sond či lopat. Výroba pak částečně probíhá v USA a částečně v Číně.

Jaké jsou zásadní benefity značek BCA a K2?

Obě značky jsou matadory ve svých oborech s dlouholetou tradicí a zkušenostmi. Mají tudíž za sebou spoustu vývojových omylů či chyb, z nichž se dokázaly poučit. Tím pádem se na trh dostávají opravdu kvalitní a prověřené výrobky, jimž může koncový spotřebitel věřit. Obě značky si navíc zakládají na snaze být odlišnými oproti ostatním, což je činí atraktivními.

Děkuji za rozhovor

Ptal se Michal Bulička, odpovídal Luboš Gável, zástupce firmy Outdoor Sisters, která dováží K2 a BCA do ČR