Rozhodně to platí v Madeja Sportu v Ostravě - Mariánských horách, kde byla na podzim 2018 otevřena špičková třípodlažní lyžařská speciálka.

Její majitel Petr Madeja přesunul částečně svůj lyžařský život ze sjezdovek na skialpy a postupně se k němu přidávají i další prodavači.

Petra Madeji jsem se zeptal na pár věcí ohledně nabídky skialpových bot…

Jaké lyžařské boty pro skialpinismus jsou k dostání v Madeja Sportu?

Myslím, že máme všechny zásadní značky. Prakticky kompletní nabídku od Fischeru, tahákem jsou hlavně ultralehké lyžáky Travers. Totéž platí pro Dynafit a Scott. Samozřejmě nesmí chybět Atomic a od letšního podzimu nabízíme jednu z vůdčích skialpových značek, italskou Scarpu. Pro freeride se výborně hodí Tecnica a Nordica, obě etablované, opět italské firmy i věhlasný Head.

V čem spočívá hlavní výhoda Madejasportu při prodeji bot?

Naší zásadní výhody jsou dvě. Šíře sortimentu a komplexní servis, týkající se natvarování boty přesně podle nohy zákazníka. Na české poměry máme velký výběr, možná dokonce největší. Každá značka nabízí jednak různě široké boty a také různé tvary skeletu. Troufám si říct, že u nás nějaká bota sedne každému, pokud není silně fixovám na konkrétní značku. Nejsme dovozci žádných bot a tak nemáme důvod protěžovat nějakou značku.

Co obnáší tvarování boty?

Každý člověk má trošku jinou nohu. Díky bootfittingu, tedy činnostem, jejichž výsledkem je přesné přizpůsobení lyžáků nohám uživatele dokážeme udělat maximum pro lyžařovo pohodlí. Každý asi ví, že se dá tepelně natvarovat vnitřní botička. Dodávám, že se dá vypékat opakovaně.

Na popularitě získává tvarování stélky

Ano, je to tak, velkým přínosem je tvarování stélky, lidově řečeno vložky. U nás je to standardní součást na cestě k pohodlné botě. Máme kompletní nabídku od vůdčí značky na trhu a tou je Sidas. Nejlepší je tepelně tvarovatelná stélka, přesně podle chodidla, dalo by se říci otisk chodidla.

Dělá se i tvarování skeletu?

Ano, to je další možnost. V tom jsou nejdál boty od Atomicu, které využívají technologii Memory Fit a Tecnica, se svým systémem C.A.S – Custom Adaptive Shape. U běžných lyžáků na sjezdovku, kde se tak nehledí na váhu je tvarování skeletu mnohem jednodušší. Skelety lehoučkých skialpových bot s různorodými stahovacími systémy a lanky mají v tvarování svoje limity.

Jako jedni z mála máte stroj Jet Bond od Montany, na kterém se dá seriózně nastavit vypínací síly pro pinová vázání. Co k tomu dodat?

Když si u nás někdo koupí vázání, má montáž zdarma. Máme asi jediný stroj na trhu, který má software pro nastavení vypínacích sil pro pinová vázání, která mají ISO certifikaci. Doneste si botu a lyže a můžeme to nastavit, jak má být.

Děkuji za odpovědi a přeji podařený rok 2020.

Stroj Montana Jet Bond na seřízení techových vázání v akci Skrýt poznámky

Ptal se: Michal Bulička, odpovídal Petr Madeja

Madeja Sport je největší lyžařská speciálka na Moravě, v Ostravě – Mariánských Horách. Na dvou patrech prodejní plochy najdete vše pro skitouring a sjezdové lyžování a obrovskou půjčovnu vybavení, včetně skialpového. K tomu špičkový servis Montana a samozřejmě parta zkušených prodavačů a servisáků. Na skialpy pořídíte nejen boty, ale další potřebnou výbavu. Více informací na https://www.madejasport.cz/